Menü

Melyik ételhez melyik milyen bort válasszunk?

  • Dátum: 2013.02.25., 12:06

A legtöbb fejtörést általában az okozza, hogy mit főzzünk, mi legyen vacsorára? Ha ez már megvan, nem árt egy finom bort is választani hozzá. Na, de melyiket? Segítünk választani.

Sokan túlmisztifikáltnak és bonyolultnak tartják a borok világát, ezért az ízlésükre hagyatkozva választanak édes vagy száraz, fehér vagy vörös, netán rozé borokat. Ez a könnyebbik megoldása a dolognak, ám ha egy finom vacsorához szeretnénk az ételekhez illőt választani, már összetettebbé válik a kép.

Fehéret vagy vöröset?

A borok jellege, zamata, sajátossága alapján létezik néhány „alapszabály”, íme!

Az előételekhez tanácsos alacsonyabb alkoholtartalmú, fehér, száraz, friss borokat választani. Ezek ugyanis kevésbé csökkentik a gyomorban lévő emésztőnedvek termelődésének csökkenését.

A borokat hagyományosan a húsételekhez társítjuk. Csirke és pulyka mellé üde, illatos fehér borokat kínáljunk. Paprikás csirkéhez, kacsához, magasabb savtartalmú, gyümölcsösebb vörösbor, például kadarka ajánlható.

Libához száraz fehérbor illik, de ha a libahúst gazdagabb körítéssel, például mártással tálaljuk, válasszunk inkább vörösbort, például merlot.

Kevésbé fűszeres és könnyebb fogás formájában elkészített sertéshúsokhoz száraz fehérbor dukál, markánsabb fűszerezésű pörköltekhez azonban már inkább vörösbor illik.

Közismert, hogy halak mellé fehér bor „illő”, abból is a könnyedebb, száraz fajták, mint a chardonnay vagy az olasz rizling.  

Marhához, vadhoz vöröset

Fűszeres flekken mellé vörösbor – kékfrankos, pinot noir – illik.

Marha mellé csakis a zamatos vörösborok jöhetnek szóba, itt a cabernet sauvignon vagy a pinot noir lehet jó választás.
Szintén vöröset kívánnak a vadhúsok is, de itt is igaz, a könnyedebbhez könnyebb bort, az erősebbekhez pedig gazdagabb, zamatosabb nedűt kortyoljunk.

Desszerthez édeset

Desszertek esetében alapszabály, hogy csakis félédes vagy édes bor fogyasztható kísérőnek. Az édes fehér borok mellett szintén jó döntés a pezsgő. Ezen kívül nem szabad megfeledkeznünk az egyik legkedveltebb hazai desszertborról, a tokaji aszúról sem, ami akár önmagában is tökéletes desszertként funkcionálhat, az étkezés tökéletes megkoronázása lehet.

Fotó: sxc.hu

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.