Melyik ételhez melyik milyen bort válasszunk?
- Dátum: 2013.02.25., 12:06
A legtöbb fejtörést általában az okozza, hogy mit főzzünk, mi legyen vacsorára? Ha ez már megvan, nem árt egy finom bort is választani hozzá. Na, de melyiket? Segítünk választani.
Sokan túlmisztifikáltnak és bonyolultnak tartják a borok világát, ezért az ízlésükre hagyatkozva választanak édes vagy száraz, fehér vagy vörös, netán rozé borokat. Ez a könnyebbik megoldása a dolognak, ám ha egy finom vacsorához szeretnénk az ételekhez illőt választani, már összetettebbé válik a kép.
Fehéret vagy vöröset?
A borok jellege, zamata, sajátossága alapján létezik néhány „alapszabály”, íme!
Az előételekhez tanácsos alacsonyabb alkoholtartalmú, fehér, száraz, friss borokat választani. Ezek ugyanis kevésbé csökkentik a gyomorban lévő emésztőnedvek termelődésének csökkenését.
A borokat hagyományosan a húsételekhez társítjuk. Csirke és pulyka mellé üde, illatos fehér borokat kínáljunk. Paprikás csirkéhez, kacsához, magasabb savtartalmú, gyümölcsösebb vörösbor, például kadarka ajánlható.
Libához száraz fehérbor illik, de ha a libahúst gazdagabb körítéssel, például mártással tálaljuk, válasszunk inkább vörösbort, például merlot.
Kevésbé fűszeres és könnyebb fogás formájában elkészített sertéshúsokhoz száraz fehérbor dukál, markánsabb fűszerezésű pörköltekhez azonban már inkább vörösbor illik.
Közismert, hogy halak mellé fehér bor „illő”, abból is a könnyedebb, száraz fajták, mint a chardonnay vagy az olasz rizling.
Marhához, vadhoz vöröset
Fűszeres flekken mellé vörösbor – kékfrankos, pinot noir – illik.
Marha mellé csakis a zamatos vörösborok jöhetnek szóba, itt a cabernet sauvignon vagy a pinot noir lehet jó választás.
Szintén vöröset kívánnak a vadhúsok is, de itt is igaz, a könnyedebbhez könnyebb bort, az erősebbekhez pedig gazdagabb, zamatosabb nedűt kortyoljunk.
Desszerthez édeset
Desszertek esetében alapszabály, hogy csakis félédes vagy édes bor fogyasztható kísérőnek. Az édes fehér borok mellett szintén jó döntés a pezsgő. Ezen kívül nem szabad megfeledkeznünk az egyik legkedveltebb hazai desszertborról, a tokaji aszúról sem, ami akár önmagában is tökéletes desszertként funkcionálhat, az étkezés tökéletes megkoronázása lehet.
Fotó: sxc.hu
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.