Menü

Mák: gyógyít és pusztít

  • Dátum: 2013.02.15., 19:43

Vannak azok a típusú növények, amelyekről nehéz eldöntetni, hogy az emberiség történetét tekintve összességében pozitív, vagy negatív hatásúak.

Ezen csoport tipikus példája a mák. A kerti mákban - annak számos áldásos hatása mellett – az emberiség „sikeresen” megtalálta saját démonját, így e növény közvetve rengeteg ember szenvedéséért, haláláért felelős. Hangsúlyozzuk, közvetve. A hosszú évezredek óta fogyasztott mák ugyanis a legkevésbé tehet arról, hogy a gubója falából kinyert nedv egy remekül jövedelmező, és igencsak káros biznisz, a kábítószer kereskedelem egyik kedvelt alapanyaga.

Az érés utolsó szakaszában keletkező fehér, tejszerű nedv megszárítva (ópium) remek nyugtató, altató és fájdalomcsillapító hatással bír. Erre már az ókorban rájöttek, és széles körben igénybe vették a Közép-Ázsiában őshonos növény „szolgáltatásait”. Európában csak jóval később a középkor végén kezdett elterjedni. A mákgubó több mint húszféle alkaloidjából először a morfint sikerült kivonni, amelyet ma sem tudnak mesterségesen előállítani, viszont a heroint belőle szintetizálták. Utóbbi komoly mértékű függőséget okoz, és a 19. század végétől, Ázsiától egészen Amerikáig komoly társadalmi probléma forrása.

A mák azonban még a heroin előállítását megelőzően is bőven okozott galibát. A néhány országban kialakult széleskörű függőség és a 19. századi ópiumháborúk, amelyek során Nagy-Britannia térdre kényszerítette Kínát, megszerezve az ázsiai birodalom kikötőinek kereskedelme feletti ellenőrzést, rengeteg szenvedést és áldozatot hoztak.

Összességében ez a növény nagyon sok mindent adott az emberiségnek, hiszen az orvostudomány ma is előszeretettel használja a mákból kinyert szerek görcsoldó, köhögéscsillapító és egyéb jótékony hatását, ezzel párhuzamosan kiváló gyógyszeralapanyag, nem mellesleg fontos élelmiszernek számít. Sajnos egészségkárosító származékai legalább ennyire népszerűek.

Kapcsolódó cikkünk:
Kicsit másképp: a mákos zserbó

Fotó: sxc.hu

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.