Menü

Gyümölcsök: lúgos vagy savas

  • Dátum: 2013.02.12., 18:27

Egy ideje valóságos állóháború dúl a témában, vajon melyek azok az élelmiszerek, melyek savasítanak és melyek, amik lúgosítanak?

Gyakran hallani például, hogy a savanyú gyümölcsök, mint pl. a citrom, grapefruit, lime, stb. savasítják a vért és a szöveteket. Tihanyi László belgyógyász, kardiológus szerint valójában a citromsav, a tejsav és más savak, amik az alacsony cukortartalmú gyümölcsökben találhatók – ellentétben a magas cukortartalmú gyümölcsökkel – anionos formában vannak jelen és az emésztés során nátrium-bikarbonáttá alakulnak. Éppen emiatt ezek a savanykás gyümölcsök kifejezetten lúgosítják – és nem savasítják – a vért és a szöveteket. Lúgosítás ugyanis akkor következik be – még ha a pH alacsony is -, ha a szabad kationokat (protonok vagy savak) ellensúlyozza a felszabaduló nátrium-bikarbonát.

A belgyógyász e mellett emlékeztet a kémia egyik alapszabályára: az erős sav a gyenge savat sójából felszabadítja. A gyomorban lévő sósav erős sav, a fent említett savak gyenge savak. Tehát a gyomorsavhoz képest lúgként viselkednek, azaz a gyomor pH-ját megemelik.

Egy liter 4-es pH-jú lime juice pl. tíz a mínusz negyediken mol szabad kationt tartalmaz, azonban a felszabaduló anionok (bázis vagy lúg) semlegesítik a savakat, s így nettó lúgosítás következik be.

Ez a folyamat a magas cukortartalmú italok esetén, mint pl. a szőlőlé, körte lé, goji juice, noni juice, alma lé, stb. nem következik be, éppen a magas cukortartalom miatt, mivel szabad kationok száma jócskán meghaladja a szabad anionok számát. Ilyenkor nettó savasodás következik be – teszi hozzá Tihanyi doktor.

Ha közvetlenül a magas cukortartalmú juice fogyasztása után megmérjük a nyál vagy vizelet pH-ját, fals pozitív eredményt fogunk tapasztalni. Közvetlenül az ivást követően ugyanis 1-2 ponttal megemelkedik a nyál és vizelet pH-ja, de ennek oka, hogy a szervezet a savas folyadék hatására aktiválja puffer-rendszerét és nátrium-karbonátot bocsájt ki (pl. a nyálmirigyek), hogy semlegesítse a savakat.

dr. Robert Young szerint ennek a folyamatnak a leglátványosabb példája az, amikor a szervezet a csontokban lévő anionokat (pl. kalcium) használja fel a felgyülemlett savak semlegesítésére, ennek következménye pedig a csontok meggyengülése, a csontritkulás kialakulása, mert a szervezet legnagyobb pH puffer rendszere maga a csontváz.

Szervezetünk lúgosítása céljából fogyasszunk alacsony cukor tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket: avokádót, citromot, grapefruitot, paprikát és kerüljük a magas cukortartalmú ételeket és italokat.

Fotó: sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.