Menü

Téli italok

A téli hideg beköszöntével szívesebben nyúlunk egy csésze forró tea után, a szervezetünk megfelelő működéséhez szükség víz helyett.

A tél beköszöntével szervezetünknek ugyanúgy szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadékra, mint nyáron, még ha a szomjúságunk nem is jelentkezik olyan gyakran. Azonban fontos, hogy ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról, amelyekre megoldást kínálnak az alábbi italok.

Az elfogyasztott folyadék egy részét pótolhatjuk levesekkel is. A téli hidegben mindenkinek jól esik egy tányér forró húsleves, vagy különböző zöldségekből készült laktató krémleves.

A legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott téli ital a tea. Azonban nem mindegy, hogy milyen teát fogyasztunk. A legelterjedtebbek a gyümölcsteák, amelyeknek a koffein tartalma, sokkal alacsonyabb-legtöbb esetben nem is tartalmaznak-, mint a zöld vagy fekete teák. A „natúr” teákat ízesíthetjük citrommal, mézzel, amelyeket lehetőleg ne a forró vízbe, hanem már a melegre „hűlt” teához öntsük.

A másik közkedvelt ital, amely nélkül sokaknak a nap el sem kezdődhet és nem csak télen fogyasztják, a kávé. Lehetőleg kerüljük az eszpresszó típusú rövid, erős kávékat, főzés során több vizet adjunk hozzá, vagy lazábbá tehetjük tejjel hígítva.

A gyerekek és felnőttek egyik kedvence a forró csoki is igen közkedvelt ital lehet a hideg időkben. Manapság a forró csokoládéknak, akárcsak a táblás csokoládé számtalan ízesítése van, amellyel változatosabbá tudjuk varázsolni. A legkedveltebbek a fehér, mogyorós, mandulás, banános és a kókuszos csokoládék.

A téli ünnepek beköszöntével a fenti italok alkoholos változata is igen elterjedt hazánkban. A teát rummal, a kávét, forró csokit Baileys- szel vagy whiskey-vel bolondíthatjuk. A karácsonyi vásárok elengedhetetlen forró itala a forralt bor, melynek kellemes fahéj és szegfűszeg aromája otthonunk illatosítója is lehet.

A szilveszter és a Valentin nap beköszöntével elengedhetetlen téli ital a pezsgő, amely ugyan nem forró, de gyümölcsökre öntve bóléként a téli időszak egyik kedvence.

És hogy az egészséges italokról is essen szó, a téli és fagyasztott gyümölcsökből ízletes gyümölcsleveket készíthetünk, melyre a legideálisabb az alma, körte vagy a bogyós gyümölcsök fahéjjal és ánizzsal ízesítve. Ezeket a gyümölcsleveket mind forrón, mind frissen préselt állapotukban fogyaszthatók.

Fotó: sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!