Téli italok
- Dátum: 2013.01.09., 14:17
- Németh Attila
A téli hideg beköszöntével szívesebben nyúlunk egy csésze forró tea után, a szervezetünk megfelelő működéséhez szükség víz helyett.
A tél beköszöntével szervezetünknek ugyanúgy szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadékra, mint nyáron, még ha a szomjúságunk nem is jelentkezik olyan gyakran. Azonban fontos, hogy ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról, amelyekre megoldást kínálnak az alábbi italok.
Az elfogyasztott folyadék egy részét pótolhatjuk levesekkel is. A téli hidegben mindenkinek jól esik egy tányér forró húsleves, vagy különböző zöldségekből készült laktató krémleves.
A legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott téli ital a tea. Azonban nem mindegy, hogy milyen teát fogyasztunk. A legelterjedtebbek a gyümölcsteák, amelyeknek a koffein tartalma, sokkal alacsonyabb-legtöbb esetben nem is tartalmaznak-, mint a zöld vagy fekete teák. A „natúr” teákat ízesíthetjük citrommal, mézzel, amelyeket lehetőleg ne a forró vízbe, hanem már a melegre „hűlt” teához öntsük.
A másik közkedvelt ital, amely nélkül sokaknak a nap el sem kezdődhet és nem csak télen fogyasztják, a kávé. Lehetőleg kerüljük az eszpresszó típusú rövid, erős kávékat, főzés során több vizet adjunk hozzá, vagy lazábbá tehetjük tejjel hígítva.
A gyerekek és felnőttek egyik kedvence a forró csoki is igen közkedvelt ital lehet a hideg időkben. Manapság a forró csokoládéknak, akárcsak a táblás csokoládé számtalan ízesítése van, amellyel változatosabbá tudjuk varázsolni. A legkedveltebbek a fehér, mogyorós, mandulás, banános és a kókuszos csokoládék.
A téli ünnepek beköszöntével a fenti italok alkoholos változata is igen elterjedt hazánkban. A teát rummal, a kávét, forró csokit Baileys- szel vagy whiskey-vel bolondíthatjuk. A karácsonyi vásárok elengedhetetlen forró itala a forralt bor, melynek kellemes fahéj és szegfűszeg aromája otthonunk illatosítója is lehet.
A szilveszter és a Valentin nap beköszöntével elengedhetetlen téli ital a pezsgő, amely ugyan nem forró, de gyümölcsökre öntve bóléként a téli időszak egyik kedvence.
És hogy az egészséges italokról is essen szó, a téli és fagyasztott gyümölcsökből ízletes gyümölcsleveket készíthetünk, melyre a legideálisabb az alma, körte vagy a bogyós gyümölcsök fahéjjal és ánizzsal ízesítve. Ezeket a gyümölcsleveket mind forrón, mind frissen préselt állapotukban fogyaszthatók.
Fotó: sxc.hu
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.