Menü

Forralt bor – több mint téli ital

A téli időszak kétségtelenül egyik legkedveltebb itala a fűszerekkel megbolondított alkoholtartalmú forralt bor. Abban viszont már megoszlanak a vélemények, milyen az igazi forralt bor. Az egyik legnagyobb tévhit, hogy rossz minőségű borból is el lehet készíteni, holott a gasztronómiában is alap tétel, hogy az igazán jó végeredményhez minőségi alapanyagok szükségesek. Így a forralt bornál sem árt például olyan alapot használni, ami szőlőt is látott.

Ne forraljuk

A másik nagy tévhit az elnevezésből ered, ezért a forralt bort a készítésénél sokan és túl sokáig forralják, ami nagy hiba, hiszen, így az veszít alkoholtartalmából és módosul az aromája is. Találkozhatunk olyan véleménnyel is, ami szerint legfeljebb 80 C-ig szabad felmelegíteni az italt.

A klasszikus forralt bor alapreceptje:

Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom.

Elkészítése

A bort és a többi hozzávalót edénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük.(De nem forraljuk.) Majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.
Az alap hozzávaló ugyan vörös vagy fehér bor, egy barátom a napokban említette, hogy ő legutóbb „mintha rosé-t” ivott volna, bár mint mondja, lehet, hogy csak az ital világos, rózsaszín árnyalata tévesztette meg. Nem tévedett, már roséból is készítenek forralt bort, ellentmondva annak a nézetnek, hogy a rosé csak nyáron, fröccs formájában lehet kellemes szomjoltó.

Nátha, megfázás ellen is

A forralt bor nemcsak egy „egyszerű” téli itóka, nátha és megfázás ellen is alkalmazható. Ilyenkor az alaprecepthez cukor helyett mézet rakjunk, a pikáns, erős íz érdekében pedig erős paprikát vagy chilit tegyünk. Utóbbiaknak köszönhetően kicsit többet kell majd orrot fújni, és melegítő, sőt izzasztó hatással is számolni kell. 

A hozzávalók pontosan: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili.

Sokak kedvence pedig a gyümölcsös forralt bor, ami azok számára is kellemes lehet, akik kevésbé kedvelik a bor ízét. 

Ehhez a hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is. Ízlés szerint tehetünk bele almadarabokat is.
Elkészítése: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti, tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.

Fotó: 7.kerulet.ittlakunk.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.