Forralt bor – több mint téli ital
- Dátum: 2013.01.08., 10:58
- Németh Attila
A téli időszak kétségtelenül egyik legkedveltebb itala a fűszerekkel megbolondított alkoholtartalmú forralt bor. Abban viszont már megoszlanak a vélemények, milyen az igazi forralt bor. Az egyik legnagyobb tévhit, hogy rossz minőségű borból is el lehet készíteni, holott a gasztronómiában is alap tétel, hogy az igazán jó végeredményhez minőségi alapanyagok szükségesek. Így a forralt bornál sem árt például olyan alapot használni, ami szőlőt is látott.
Ne forraljuk
A másik nagy tévhit az elnevezésből ered, ezért a forralt bort a készítésénél sokan és túl sokáig forralják, ami nagy hiba, hiszen, így az veszít alkoholtartalmából és módosul az aromája is. Találkozhatunk olyan véleménnyel is, ami szerint legfeljebb 80 C-ig szabad felmelegíteni az italt.
A klasszikus forralt bor alapreceptje:
Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom.
Elkészítése
	A bort és a többi hozzávalót edénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük.(De nem forraljuk.) Majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.
	Az alap hozzávaló ugyan vörös vagy fehér bor, egy barátom a napokban említette, hogy ő legutóbb „mintha rosé-t” ivott volna, bár mint mondja, lehet, hogy csak az ital világos, rózsaszín árnyalata tévesztette meg. Nem tévedett, már roséból is készítenek forralt bort, ellentmondva annak a nézetnek, hogy a rosé csak nyáron, fröccs formájában lehet kellemes szomjoltó.
	
Nátha, megfázás ellen is
A forralt bor nemcsak egy „egyszerű” téli itóka, nátha és megfázás ellen is alkalmazható. Ilyenkor az alaprecepthez cukor helyett mézet rakjunk, a pikáns, erős íz érdekében pedig erős paprikát vagy chilit tegyünk. Utóbbiaknak köszönhetően kicsit többet kell majd orrot fújni, és melegítő, sőt izzasztó hatással is számolni kell.
A hozzávalók pontosan: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili.
Sokak kedvence pedig a gyümölcsös forralt bor, ami azok számára is kellemes lehet, akik kevésbé kedvelik a bor ízét.
	Ehhez a hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is. Ízlés szerint tehetünk bele almadarabokat is.
	Elkészítése: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti, tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.
Fotó: 7.kerulet.ittlakunk.hu
A legjobb természetes édesítők
 
                            A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
 
                            Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
 
                            Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
 
                            Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
 
                            Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
