Menü

Forralt bor – több mint téli ital

A téli időszak kétségtelenül egyik legkedveltebb itala a fűszerekkel megbolondított alkoholtartalmú forralt bor. Abban viszont már megoszlanak a vélemények, milyen az igazi forralt bor. Az egyik legnagyobb tévhit, hogy rossz minőségű borból is el lehet készíteni, holott a gasztronómiában is alap tétel, hogy az igazán jó végeredményhez minőségi alapanyagok szükségesek. Így a forralt bornál sem árt például olyan alapot használni, ami szőlőt is látott.

Ne forraljuk

A másik nagy tévhit az elnevezésből ered, ezért a forralt bort a készítésénél sokan és túl sokáig forralják, ami nagy hiba, hiszen, így az veszít alkoholtartalmából és módosul az aromája is. Találkozhatunk olyan véleménnyel is, ami szerint legfeljebb 80 C-ig szabad felmelegíteni az italt.

A klasszikus forralt bor alapreceptje:

Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom.

Elkészítése

A bort és a többi hozzávalót edénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük.(De nem forraljuk.) Majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.
Az alap hozzávaló ugyan vörös vagy fehér bor, egy barátom a napokban említette, hogy ő legutóbb „mintha rosé-t” ivott volna, bár mint mondja, lehet, hogy csak az ital világos, rózsaszín árnyalata tévesztette meg. Nem tévedett, már roséból is készítenek forralt bort, ellentmondva annak a nézetnek, hogy a rosé csak nyáron, fröccs formájában lehet kellemes szomjoltó.

Nátha, megfázás ellen is

A forralt bor nemcsak egy „egyszerű” téli itóka, nátha és megfázás ellen is alkalmazható. Ilyenkor az alaprecepthez cukor helyett mézet rakjunk, a pikáns, erős íz érdekében pedig erős paprikát vagy chilit tegyünk. Utóbbiaknak köszönhetően kicsit többet kell majd orrot fújni, és melegítő, sőt izzasztó hatással is számolni kell. 

A hozzávalók pontosan: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili.

Sokak kedvence pedig a gyümölcsös forralt bor, ami azok számára is kellemes lehet, akik kevésbé kedvelik a bor ízét. 

Ehhez a hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is. Ízlés szerint tehetünk bele almadarabokat is.
Elkészítése: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti, tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.

Fotó: 7.kerulet.ittlakunk.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!