Őszi gyümölcsök télen?
- Dátum: 2013.01.07., 08:27
- Németh Attila
A téli éléskamra kialakítása kényelmes és egészséges megoldása a kedvenc őszi gyümölcseink tárolására.
Szerencsések azok, akiknek lehetősége van házuk pincéjében, tárolójában a nyáron akár saját kertjükben megtermett gyümölcsök télire elrakása. Az otthon tárolásnak több oka is lehet, ezek közül az egyik a már fent említett „feleslegesen” termett gyümölcsök téliesítése vagy éppen a nehezebben, őstermelőktől, megbízható forrásokból ritkábban beszerezhető gyümölcsök tárolása. Bármelyik esetről is legyen szó, fontos, hogy milyen körülmények között tudjuk tárolni. Mindenekelőtt szem előtt kell tartanunk, hogy a helység száraz, jól szellőző legyen, különben pár hét elteltével gyümölcseink rohadásnak indulhatnak. Attól függően mekkora mennyiségről van szó, megoldható a tárolás lécezett- rácsozott polcokon, de fontos, hogy ne érjenek egymásnak.
Amennyiben alma télire elrakását tervezzük, fontos, hogy a megfelelő fajtákat válogassunk össze, ezek közül a legjobb a Jonatán, Starking vagy a Golden. Az almák még kemény, de már beszíneződött gyümölcsök legyenek, ne legyenek rajta sérülések, ütődések, mert ezek mind a gyümölcs korai rohadásához vezetnek. Az ideális körülmény a 0 és a +3 C közötti hőmérséklet és a 90%-os páratartalom.
A körték tárolásánál is hasonlóképpen kell eljárnunk, ha szeretnénk még januárban zamatos gyümölcsöt enni. A lényeg, hogy a körtéket lehetőleg még zölden, sérülésmentesen szedjük le a fáról vagy szerezzük be termelőtől. A körték elszívlelik a hideget, -2 C fok és a 90 % páratartalom a legoptimálisabb hőmérséklet.
Sokunk nagy kedvence a szőlő tárolásánál már figyelmesebben kell eljárnunk, eltartani csak egészséges fürtöket lehet, ezért szedéskor vagy vásárlás esetén körültekintően válogassuk át a fürtöket. Az apró éretlen szemeket ollóval vágjuk ki, a kirepedt szemekkel együtt. A szőlőfürtöket madzaggal felkötve szellős, hűvös helyen fallécről lógatva a karácsonyi asztal dísze lehet. A legjobban eltartható fajták: Erzsébet, Afuz Ali, Hamburgi muskotály. A hőmérsékletre fokozattan oda kell figyelnünk, az állandó 2 C fokot kedveli a legjobban, ügyeljünk arra, hogy fagypont alá soha ne süllyedjen a levegő hőfoka.
Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, biztosan örömünket leljük, amint kedvenc almánkba harapunk egy hideg téli estén a kandalló mellet melegedve.
Fotó: sxc.hu
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.