Menü

Sicc, macskajaj! Avagy mit tegyünk, ha másnaposság kínoz?

Valljuk, be, a partik, összejövetelek többségének elmaradhatatlan kellékei az alkoholos italok. Kis mennyiségben még kellemes hatás érhető el vele, nagy mennyiségben azonban elkerülhetetlen a másnaposság.  Bár a tünetek személyenként és persze az elfogyasztott mennyiségtől függően változhatnak, az általános jelek: fejfájás, hányinger, szájszárazság, szomjúságérzet, szédülés, fáradtság, a teljesítőképesség romlása.

(A másnaposságra használt macskajaj szó eredete egyébként kérdéses, az egyik lehetséges magyarázat szerint nincs is köze a macskákhoz, hanem egy német költőtől származik, aki szebb szót szeretett volna (ki)találni az addig használt és nem túlzottan finom kifejezések helyett. Így született meg a „Katzenjammer” kifejezés, melynek magyarosított változata a macskajaj.)

A másnaposságtól ki-ki saját receptje szerint próbál szabadulni. Az elsődleges szabály, a méregtelenítéshez szükséges hidratáció, vagyis fogyasszunk minél több folyadékot, kivéve alkoholt, itt ugyanis nem igaz a kutyaharapást szőrével mondás. Leginkább a C-vitaminban gazdag gyümölcsleveket részesítsük előnyben. A kávé rövid időre ugyan felfrissülést nyújthat, ám mivel ez szintén vizet von el, ezt is kísérje egy pohár víz. 

A másnapossághoz kapcsolódó kínok megszüntetésére sokak szerint a házi tyúkhúsleves a legjobb megoldás, mások - az ilyenkor amúgy is szezonális - savanyú káposztából készült korhely levesre esküsznek. Egy ismerős saját tapasztalata szerint viszont „a plázás kínai csípős leves a tuti”, mivel az „kívül-belül tisztít”, a benne található chilinek köszönhetően pedig élénkít, ami ebben az állapotban ugyancsak nem mellékes.

Aki azonban az abszolút természetes gyógymódokban, például a gyógyteákban bízik, az kipróbálhatja a nemcsak herbáriákban kapható májvédő, detoxikáló teákat is. Speciális gyógynövény összetételüknek köszönhetően segítenek a szervezet, elsősorban a máj méregtelenítésében. Az alkohol lebontását ugyanis a májsejtek végzik. Amennyiben túl nagy a bejutatott alkohol mennyisége, akkor a „méreganyagok” felhalmozódnak, a másnaposság tüneteit is ez okozza. 

Egyes vélemények szerint a napi rendszerességgel, kis mennyiségben elfogyasztott alkohol nem ártalmas, az orvosok azonban figyelmeztetnek, nem árt, ha a szervezetet nem terheljük folyamatosan káros anyagokkal.

Egy biztos, aki január elsején rátölt az előző napra, könnyen másodnapos lehet.

Fotó: sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!