Sicc, macskajaj! Avagy mit tegyünk, ha másnaposság kínoz?
- Dátum: 2013.01.04., 15:39
- Németh Attila
Valljuk, be, a partik, összejövetelek többségének elmaradhatatlan kellékei az alkoholos italok. Kis mennyiségben még kellemes hatás érhető el vele, nagy mennyiségben azonban elkerülhetetlen a másnaposság. Bár a tünetek személyenként és persze az elfogyasztott mennyiségtől függően változhatnak, az általános jelek: fejfájás, hányinger, szájszárazság, szomjúságérzet, szédülés, fáradtság, a teljesítőképesség romlása.
(A másnaposságra használt macskajaj szó eredete egyébként kérdéses, az egyik lehetséges magyarázat szerint nincs is köze a macskákhoz, hanem egy német költőtől származik, aki szebb szót szeretett volna (ki)találni az addig használt és nem túlzottan finom kifejezések helyett. Így született meg a „Katzenjammer” kifejezés, melynek magyarosított változata a macskajaj.)

A másnaposságtól ki-ki saját receptje szerint próbál szabadulni. Az elsődleges szabály, a méregtelenítéshez szükséges hidratáció, vagyis fogyasszunk minél több folyadékot, kivéve alkoholt, itt ugyanis nem igaz a kutyaharapást szőrével mondás. Leginkább a C-vitaminban gazdag gyümölcsleveket részesítsük előnyben. A kávé rövid időre ugyan felfrissülést nyújthat, ám mivel ez szintén vizet von el, ezt is kísérje egy pohár víz.
A másnapossághoz kapcsolódó kínok megszüntetésére sokak szerint a házi tyúkhúsleves a legjobb megoldás, mások - az ilyenkor amúgy is szezonális - savanyú káposztából készült korhely levesre esküsznek. Egy ismerős saját tapasztalata szerint viszont „a plázás kínai csípős leves a tuti”, mivel az „kívül-belül tisztít”, a benne található chilinek köszönhetően pedig élénkít, ami ebben az állapotban ugyancsak nem mellékes.

Aki azonban az abszolút természetes gyógymódokban, például a gyógyteákban bízik, az kipróbálhatja a nemcsak herbáriákban kapható májvédő, detoxikáló teákat is. Speciális gyógynövény összetételüknek köszönhetően segítenek a szervezet, elsősorban a máj méregtelenítésében. Az alkohol lebontását ugyanis a májsejtek végzik. Amennyiben túl nagy a bejutatott alkohol mennyisége, akkor a „méreganyagok” felhalmozódnak, a másnaposság tüneteit is ez okozza.
Egyes vélemények szerint a napi rendszerességgel, kis mennyiségben elfogyasztott alkohol nem ártalmas, az orvosok azonban figyelmeztetnek, nem árt, ha a szervezetet nem terheljük folyamatosan káros anyagokkal.
Egy biztos, aki január elsején rátölt az előző napra, könnyen másodnapos lehet.
Fotó: sxc.hu
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.