Menü

Az vagy, amit megeszel?

Napjainkban túl sok energiát fordítanak az emberek külsejük ápolására, ehhez képest keveset törődnek belső szerveikkel. A gyorséttermi láncok elterjedésével  még jobban háttérbe szorul egészségünk megőrzése. Ugyanakkor problémát okoznak a gyorsérlelésű, üvegházban termelt zöldségek, gyümölcsök, melyek már koránt sem tartalmazzák azt a tápértéket, amik a nagyszüleink kertjében termelt zöldségekben még megvoltak.

Az élelmiszeripar íz-trükkökkel manipulálja érzékszerveinket, amikhez sajnos már gyerekkorunk óta hozzá vagyunk szokva. Olyan rémhírekről olvashatunk, hogy a fogyasztókra "maszkírozzák" az ízeket, ha kell, korrigálják és retusálják őket, hozzászoktatva bennünket a kémiai édesítőszerek, ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és aromákkal etetnek, íz-függővé tesznek. Miután hozzászoktunk ezekhez az átdolgozott ízekhez, az eredetiek, hagyományos ízek már nem okoznak élvezetet. 
Hogy mi a teljes igazság ezzel kapcsolatban, egyelőre még nem tudni, hiszen az egyes élelmiszer-előállító cégek elzárva kezelik a termékek összetevőit üzleti titokra hivatkozva.

Az ellentétes információkat hallva felmerül bennünk a kérdés, hogy ezek tudatában mégis mit tegyen az ember az egészségéért?
Szervezetünk döbbenetes dolgokra képes, ilyen az öngyógyítás vagy a máj méregtelenítő szerepe a működésében. A szervezetünkbe kerülő rengeteg méreganyagot a májunk feldolgozza, de gyógyteákkal és egyéb gyógykészítményekkel nagy segítséget nyújthatunk ebben a folyamatban. Ilyen a csalántea áldásos hatása, amely nagyfokú salaktalanítóként ismert készítmény.

Emellett vásárláskor érdemes az idénygyümölcsöket, zöldségeket választanunk, így növelve az esélyét annak, hogy tápanyagban és vitaminban gazdag ételt juttatunk szervezetünkbe. Fontos még a változatos táplálkozás, amit nap mint nap hallunk, hiszen így elérhető, hogy az azonos fajtájú szennyezőanyagokból kevesebb halmozódjon fel. A változatos táplálék egyben azt is biztosítja, hogy midnen fontos tápanyaghoz hozzájussunk és ezáltal szervezetünk védekező mechanizmusát erősítjük. Ellenállóbbak leszünk a szennyező anyagok által okozott betegségek ellen.

Érdemes a táplálkozásunkra odafigyelni és nagy hangsúlyt fektetni rá, hiszen „az vagy, amit megeszel”… 

Írta: Kéri Georgina

Fotó:sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.