Menü

Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.

A chlorella egy egysejtű alga, amit az édesvizekben találhatunk meg. Latin neve a Chlorella vulgaris, és olyan picike, hogy csak mikroszkóppal nézhetjük meg. Fontos érdekessége, hogy ez a kis alga nagyon gyorsan képes szaporodni, ami azért jó, mert gyorsan és könnyen hozzájuthatunk az újabb és újabb forrásokhoz. Szépen illeszkedik a felfedezett természet adta szuperélelmiszerek közé, hiszen a tápanyag tartalma rendkívüli. Nézzük, hogy miért is jó ez nekünk.

A chlorellában magas a B12-vitamin szintje, ami igen ritkán fordul elő a növényekben. Ezen kívül másfajta B-vitaminokat is találunk benne, amikről már tudjuk, hogy fontos szerepük van a idegrendszer helyes működésének fenntartásában, az immunrendszer erősítésében, a vérképzésben, vagy a idegrendszer egészséges működésében. Remek kálium, vas, cink és magnéziumforrás, ezek kellenek ahhoz, hogy csontjaink erősek legyenek, a sebeink gyorsabban gyógyuljanak, hogy a bizonyos fehérjéink megkössék az oxigént és szállítsák, illetve, hogy az idegeink rendben legyenek.

Szép zöld színét a klorofill adja, ami hibátlan antioxidáns és még méregtelenít is. Segíthet nekünk abban, hogy emésztésünk megfelelően működjön, a vitaminok és tápanyagok könnyebben felszívódjanak. Eredményesen alkalmazzák már a belekben keletkező gyulladások kezelésre is. Más antioxidáns is van benne, például a lutein, melynek feladata a szemünk védelme. Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, ami fájó ízületeinkre lehet gyógyír. Ez a kis csoda képes csökkenteni a koleszterinszintet, sőt, a vércukor szintünket is a megfelelő szintre képes állítani. Arra is képes, hogy a küzdjön a baktériumok és vírusok ellen, kipucolja a vérből a nem odavaló fehérjéket és a vegyi anyagokat.

Érdemes bevetni kimerültség, legyen az testi vagy lelki és depresszió ellen is. Műtétek és intenzív terheléssel járó sport után segít a gyorsabb regenerációban. Azok, akik olyan gyógyszert szednek, melynek véralvadásgátló hatása van, jobb, ha kerülik a chlorella fogyasztását, mivel a benne található K-vitamin ezt kedvezőtlenül befolyásolhatja.

Már többféle vitaminokat, étrendkiegészítőket árusító oldalon, vagy gyógyszertárakban fellelhető, legfőképp por, kapszula vagy tabletta formájában, de mindig figyeljünk arra, hogy megbízható forrásból származó, lehetőleg bevizsgált termékeket válasszunk.

A chlorella egy édesvízi alga, melynek rendkívül sok jótékony hatása van egészségünkre. Védi szemünket, bélrendszerünket, segít a vércukor- és koleszterinszintünket helyreállítani és immunrendszerünk működését is támogatja.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.