Tökfélék jótékony hatása
- Dátum: 2025.06.28., 16:56
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- antioxidáns, cukkini, emésztés, érrendszer, tök, uborka, vérnyomás, vitamin
A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
A tök, mint fogyasztható élelmiszernövény igencsak megosztó, mivel nem sokan kedvelik, pedig sokféleképpen elkészthető és szervezetünk számára jókény hatással bír. A tök egynyári növény, kertekben könnyen termeszthető. A tökfélék közé soroljuk többek között a dinnyét, a sütőtököt, a főzőtököt és a cukkinit, de még az uborkát is.

Közös jellemzőjük, hogy héjuk vastagabb, keményebb, míg belsőjük puha, sokmagvas és sok vizet tartalmaz. Levelük egészen nagyra is megnőhet, sokszor úgymond szőrösek, és maga a növény nagyon szereti a meleg időjárást. Nem minden faja ehető, ezeket szokták használni ősszel dísztökként, halloweenkor pedig faragásra. Na, de nem csak érdekes a kinézetük, hanem fogyasztható fajtái nagyon egészégesek is.
A legismertebb tökféle az uborka, a magyar konyhában sokszor találkozunk vele saláta formájában. Az uborka antioxidánsokat, gyulladáscsökkentő anyagokat és vitaminokat tartalmaz, mégpedig A-, C-, és K-vitamint, valamint kalciumot. Frissen és savanyítva is rendkívül jól ízesíthető, könnyen tartósítható és fagyasztható. A következő a sorban a főzőtök, melynek magjai sok fehérjét és esszenciális zsírsavat tartalmaznak, húsa pedig cinkben, szelénben, mangánban, rézben, aminosavakban és káliumban gazdag.
Fogyasztása segít a magas vérnyomás csökkentésében és jótékony hatással bír a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Magas rosttartalma segíti a megfelelő emésztést és jól csökkenti az éhségérzetet, ezért rendkívül ajánlott diétázók és fogyókúrázók számára. Vastag héját lehántva, húsát kockázva finom levesalap, reszelve pedig főzelék, de akár tökfasírtnak is kiváló. Gyalulva jól eláll a fagyasztóban, így az év bármely szakában fogyasztható. A cukkiniról se feledkezzünk meg. Kiváló vitamin. és ásványianyag forrás, gazdag B-vitaminokban, C- és K-vitaminban, folsavban, magnéziumban, nátriumban, vasban, mangánban, rézben és káliumban is.

Nem csak a gyomrunk és bélrendszerünk lesz hálás, ha esszük, hanem az agyunk is, hiszen segíti a nyugodta, pihentető alvást. Nagy mértékű fogyasztása enyhe hashajtó hatású lehet, de ehhez igen csak sokat kell megenni belőle. A cukkinit nyersen nem igazán tesszük az asztalra, de párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük, fűszerezve a grillrácsra is nyugodtan rádobhatjuk. Végül érkezik a sorba a sütőtök, amiben sok A-, C- és E-vitamin, karotin, magnézium, vas és antioxidánsa van. Nevében is rejlik elkészítése, sütve köretnek vagy magában, utána pürésítve levesnek, vagy babaételnek is kiváló. Szemünk és szívünk is meg fogja köszönni, ha sokat eszünk belőle.
A tökfélék a nyár közepétől ősz végéig szedhetők frissen, könnyeb tartósíthatók, szervezetünk számára fontos vitaminokat és áványi anyagokat tartalmaznak.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.