Menü

Konyhai hulladékok, amiket felhasználhatsz

Azok, akik főznek, tudják, hogy mennyi hulladék keletkezik e tevékenység közben. Nem kell mindennek a kukában landolnia, sok mindent felhasználhatunk.

Még a rohanó világban is érdemes meg-megállni, hogy ne a készen vehető élelmiszereket, vagy a menzák, éttermek által kínált ételeket fogyasszuk, hiszen nincs is jobb a „házi kosztnál”. Aki egy kicsit is jártas a konyhában, szóval például képes feltörni két-három tojást és rántották csinálni belőle, az tudja, hogy ezzel máris hulladékot termelt, hiszen a tojás héja a kezében marad. Rengeteg ilyen hulladék keletkezik a konyhai tevékenykedés során, amiket érdemes nem a kukába dobni, hanem gyűjtögetni és felhasználni. Ez a formája nem csak a környezetünknek tesz jót, hanem a például a konyhakertünknek, vagy ételeinknek is.

Személy szerint nagyon szeretek főzni, pedig sajnos nem sok időm jut három gyerek és a munka mellett erre. Két kis magaságyásban kertészkedünk, sajnos a környezetünk nem enged többet, ellenben ahhoz, hogy ezek jó minőségű terményeket adjanak, a konyhából és ki kell juttatnunk az odavalót. Amikor zöldséget főzünk, vagy sütünk, a lehámozott hájat mindig összegyűjtjük. Kétféleképpen használom fel.

Az egyik, hogy egy lendületes mozdulattal a komposztra dobom, ezzel hozzájárulva a jobba talajminőség eléréséhez, mivel a komposzt a magaságyásokba kerül. A másik lehetőség, hogy a mivel alapos megmosom a zöldségeket, a sárgarépa és a fehérrépa héját, illetve a zöldjüket kiszárítom, hozzácsapok egy kis maradék paprikát, akár paradicsomot, hagymát, zellert. Amikor már minden roppanóan száraz, összedarálom és lezacskózom, ami később házi vegetaként üzemel a fűszeres polcon. A tojás héja is mehet a komposztra, de kisebb darabokra tördelve a veteményesben a tövek közé szórva nem engedi közel a csigákat, beépülve pedig emeli a föld ásványi anyag tartalmát. Az alma hájából ecetet lehet készíteni, ami egészéges és hasznos.

A kávézacc nálunk takarítószer és növény táplálálék is, mivel szuper zsíroldó és súrolószer, a fölbe szórva pedig tápanyag. Akár kozmetikumok alapanyagaként, például testradírnak használva is kiváló. A teafilter is mehet a földbe, egyes levelek képesek megküzdeni a gombásodással, ami támadja a növényeket. Ugyanilyen hatása van a fokhagyma és a sima hagymák leveleinek. Sokan nem szeretik az újhagyma és a póréhagyma zöld leveleit, én ezeket mindig felaprítom és zacskókban lefagyasztom, nagyon jó ízt kölcsönöznek például egy kis pörkölt alapjába szórva. Végül pedig ne feledkezzünk meg a száraz kenyérről. Érmes feldarabolni és egy tálcán, vagy tepsin szétteregetve tovább szárítani, majd mikor elértük a teljes szárazságot, akkor szépen ledarálni. Ennél jobb panírmorzsát sehol sem fogunk kapni.

A konyhai hulladékokra szemétként tekintenek sokan, pedig pompás kis segítők lehetnek a kertészkedésben, a szépségápolásban, vagy a főzésnél. Mindig nézzünk utána, hogy mit mire tudunk használni, ezzel pedig környezettudatosabban élhetünk.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.