Sok magnéziumot tartalmazó ételeink
- Dátum: 2025.04.17., 08:57
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- hiány, hüvelyesek, magnézium, olajos magvak, papaja, stressz, tönköly, vércukor, vérnyomás
Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
A magnézium egy elengedhetetlen ásványi anyag szerveztünk számára. Testünkben kicsit több mint a fele a csontjainkban, a többi pedig egyes szövetekben raktározódik. Feladata többek között a fehérjeszintézis, a vércukor szintünk és vérnyomásunk szabályozása, az izmaink helyes működésének fenntartása. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy immunrendszerünket is támogatja, a csontképződésbe is besegít és idegrendszerünk hűséges barátja. Sokféle problémát okozhat, ha kevés van a szervezetünkben belőle.
Remek példák erre, amikor valakinek sokat görcsöl a vádlija, vagy amikor nehezebben viseljük a stresszes időszakokat. Sokszor jelentkezhet kínzó fejfájás, remegés, hajhullás, álmatlanság, vérnyomás ingadozás, sőt, még kellemetlen fülzúgást is előidézhet. Sokkal nehezebben koncentrálunk, gondolkodunk, fáradtabbak vagyunk, szorongunk és igencsak rosszul alszunk, ha magnéziumhiánnyal küzdünk. Pedig létezik erre a gondra megoldás.
Egy átlagos felnőttnek naponta körülbelül 400 mg magnéziumra van szüksége az optimális működéshez. A gyógyszertárak, drogériák ontják magukból a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulákat, kapszulákat, melyek egy jó módja annak, hogy ezek hiányát pótoljuk. Holott megoldhatjuk ezt más módon is, csupán kicsit oda kell figyelni az étkezésünkre, mivel sokféle gyümölcs, zöldség, sőt húsféle is tartalmaz magnéziumot. A gyümölcsök közül válogassunk a soroknál kosarunkba banánt, fügét, szedret, és/vagy sárgabarackot. Szerencsénkre ezekhez már majdnem minden sarkon hozzájuthatunk, de ha egzotikusabb ízre vágyunk, akkor kóstoljuk meg a papaját és az avokádót.
Itt begyűjthetünk némi diót, tökmagot, napraforgómagot, azaz szotyit, mandulát, mogyorót, hiszen az olajos magvak is tele vannak magnéziummal. A zöldségek között keressük a hüvelyeseket, mint a lencse, a babfélék, a sárgaborsó, és igen, a szójababot is vegyük számításba. Emellé vehetünk spenótot, kelkáposztát. Tovább haladva menjünk a pékáruk felé és keressük a teljes kiőrlésű termékeket, szemezgessünk a rozsos, búzakorpás és tönkölybúzás kenyérkék közül.
A halaspultoknál nézzük meg a lazac kínálatot és nézzük meg a tonhalakat is. Az édességeket sem kerülnünk feltétlenül, a kakaó például elképesztő mennyiségű magnéziumot tartalmaz, azáltal a magas kakaó tartalmú csokoládék is. Nem szabad elfelejteni, hogy mindezeket sutba vághatja a rendszeres alkoholfogyasztás és a sokféle tartósítószert tartalmazó üdítők fogyasztása, mivel ezek gátolják a magnézium felszívódását.
A magnézium egy létfontosságú ásványi anyag, melynek hiányában sokféle egészségügyi panasszal nézhetünk szembe. Keressük a magnéziumban gazdag ételeket és pótoljuk szervezetünknek természetes úton.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.