Menü

Mivel helyettesítsük a cukrot?

Az egészséges táplálkozás és a fogyókúra egyik központi eleme a cukor elhagyása, vagy csak minimális mértékben fogyasztása. Így sokan a különböző édesítőszereket választják alternatívaként a cukor helyett. Érdemes azonban megvizsgálni ezeknek a különböző formáit, és hogy azok közül is melyik a legegészségesebb.

Miért fontos, hogy ne fogyasszunk túl sok cukrot? A túlzott cukorfogyasztás számos egészségügyi problémához vezethet, melyek közül a legismertebb az elhízás, illetve a 2-es típusú cukorbetegség. Mivel a cukor gyorsan megemeli a vércukorszintet, az inzulinválasz is hirtelen megugrik, ami hosszútávon inzulinrezisztenciához vezethet. Az édesítőszerek célja, hogy a cukoréhoz hasonló édes ízt biztosítsanak, de kevesebb, vagy nulla kalóriával, valamint a vércukorszint-ingadozás elkerülésével.

Az édesítőszerek két nagy kategóriába sorolhatóak. Vannak a mesterségesen előállított fajtái, amelyek főként laboratóriumban előállított vegyületek, melyek sokszor édesebbek a cukornál, így kevesebbet is elég felhasználni belőlük az édesítéshez. Az aszpartám is egy mesterséges édesítőszer, mely széles körben elterjedt, és nagyrészt a rágógumikban és üdítőkben található meg.

Ugyan számos kutatás kimutatta, hogy biztonságos, mégis sokan szkeptikusak ezzel kapcsolatban, mivel egyes felmérések szerint fejfájást, vagy emésztési panaszokat okozhat. A szacharin az egyik legrégebb óta használt édesítőszer, melyet a cukormentes ételekben és italokban találhatunk meg. Akkor sem kell megijednünk, ha a csomagoláson azt látjuk, hogy aceszulfám-K, vagy szukralóz, hiszen ezek is mesterségesen előállított édesítőszerek, melyek az egészségre ártalmatlanok.

A természetes édesítőszerek növényi, vagy egyéb természetes forrásból származnak, így sokszor egészségesebbek a mesterségesen előállított társaiknál, illetve a cukornál. A cukorbetegségtől szenvedők egyik leggyakrabban használt cukorhelyettesítője a stevia, ami egy dél-amerikai növényből kivont édesítőszer, és nem emeli meg a vércukorszintet, illetve kalóriamentes.

Enyhe utóíze miatt azonban nem mindenki kedveli. Az eritrit, és a xilit két cukoralkohol, és mindkettő hasonlóan édes, mint a cukor, azonban túlzott fogyasztásuk puffadáshoz és hasmenéshez vezethet. A méz, a juharszirup és a kókuszcukor ugyan természetes eredetűek, és tartalmaznak néhány vitamint és ásványi anyagot, még mindig magas kalóriatartalommal és glikémiás index-szel rendelkeznek, így nem feltétlenül egészségesebb választások.

Érdemes észben tartani, hogy ugyan az édesítőszerek kevesebb kalóriát tartalmaznak, csak magas fokú odafigyelés mellett segítik a fogyást. Ennek oka, hogy az agy ízre adott reakciója nem csökkenti a cukor utáni sóvárgást. Sőt, adott esetben növelheti az édesség utáni vágyat, mert az agy továbbra is az édes ízhez köti az energiaforrást.

Azt is érdemes ellenőriznünk egy adott termék csomagolásán, hogy a cukormentesség mellett nem tartalmaz-e egészségtelen hozzávalókat. Az édesítőszer használata egy termékben nem jelenti automatikusan azt, hogy az egészséges lesz. Mindent érdemes mértékkel fogyasztani, és ha fogyni szeretnénk, akkor valamiféle kalóriaszámláló applikációban vezetni.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.