Menü

Mivel helyettesítsük a cukrot?

Az egészséges táplálkozás és a fogyókúra egyik központi eleme a cukor elhagyása, vagy csak minimális mértékben fogyasztása. Így sokan a különböző édesítőszereket választják alternatívaként a cukor helyett. Érdemes azonban megvizsgálni ezeknek a különböző formáit, és hogy azok közül is melyik a legegészségesebb.

Miért fontos, hogy ne fogyasszunk túl sok cukrot? A túlzott cukorfogyasztás számos egészségügyi problémához vezethet, melyek közül a legismertebb az elhízás, illetve a 2-es típusú cukorbetegség. Mivel a cukor gyorsan megemeli a vércukorszintet, az inzulinválasz is hirtelen megugrik, ami hosszútávon inzulinrezisztenciához vezethet. Az édesítőszerek célja, hogy a cukoréhoz hasonló édes ízt biztosítsanak, de kevesebb, vagy nulla kalóriával, valamint a vércukorszint-ingadozás elkerülésével.

Az édesítőszerek két nagy kategóriába sorolhatóak. Vannak a mesterségesen előállított fajtái, amelyek főként laboratóriumban előállított vegyületek, melyek sokszor édesebbek a cukornál, így kevesebbet is elég felhasználni belőlük az édesítéshez. Az aszpartám is egy mesterséges édesítőszer, mely széles körben elterjedt, és nagyrészt a rágógumikban és üdítőkben található meg.

Ugyan számos kutatás kimutatta, hogy biztonságos, mégis sokan szkeptikusak ezzel kapcsolatban, mivel egyes felmérések szerint fejfájást, vagy emésztési panaszokat okozhat. A szacharin az egyik legrégebb óta használt édesítőszer, melyet a cukormentes ételekben és italokban találhatunk meg. Akkor sem kell megijednünk, ha a csomagoláson azt látjuk, hogy aceszulfám-K, vagy szukralóz, hiszen ezek is mesterségesen előállított édesítőszerek, melyek az egészségre ártalmatlanok.

A természetes édesítőszerek növényi, vagy egyéb természetes forrásból származnak, így sokszor egészségesebbek a mesterségesen előállított társaiknál, illetve a cukornál. A cukorbetegségtől szenvedők egyik leggyakrabban használt cukorhelyettesítője a stevia, ami egy dél-amerikai növényből kivont édesítőszer, és nem emeli meg a vércukorszintet, illetve kalóriamentes.

Enyhe utóíze miatt azonban nem mindenki kedveli. Az eritrit, és a xilit két cukoralkohol, és mindkettő hasonlóan édes, mint a cukor, azonban túlzott fogyasztásuk puffadáshoz és hasmenéshez vezethet. A méz, a juharszirup és a kókuszcukor ugyan természetes eredetűek, és tartalmaznak néhány vitamint és ásványi anyagot, még mindig magas kalóriatartalommal és glikémiás index-szel rendelkeznek, így nem feltétlenül egészségesebb választások.

Érdemes észben tartani, hogy ugyan az édesítőszerek kevesebb kalóriát tartalmaznak, csak magas fokú odafigyelés mellett segítik a fogyást. Ennek oka, hogy az agy ízre adott reakciója nem csökkenti a cukor utáni sóvárgást. Sőt, adott esetben növelheti az édesség utáni vágyat, mert az agy továbbra is az édes ízhez köti az energiaforrást.

Azt is érdemes ellenőriznünk egy adott termék csomagolásán, hogy a cukormentesség mellett nem tartalmaz-e egészségtelen hozzávalókat. Az édesítőszer használata egy termékben nem jelenti automatikusan azt, hogy az egészséges lesz. Mindent érdemes mértékkel fogyasztani, és ha fogyni szeretnénk, akkor valamiféle kalóriaszámláló applikációban vezetni.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.