Menü

Bodza, az édes gyógyír

Kevés olyan magyar ember van, aki nem ismerné a bodzát, de tudjuk azt is, hogy miért hasznos növény?

A bodza egy Magyarországon jól ismert növény, sokan foglalkoznak termesztésével. Igen magasra meg tud nőni a cserje, vagy fa, melynek két fajtáját használjak fel hazánkban, az egyik a gyalogbodza, a másik a feketebodza. Ez utóbbi közismertebb és nem csak azért, mert finom, hanem mert a népi gyógyászat is igen régóta használja. Virágzása májusban kezdődik, bogyóját még októberben is lehet szedni.

A bodza felhasználása sokrétű, hiszen például nagyon finom szörpöt főzhetünk belőle, lekvár alapanyagként is remek, sőt, még a palacsinta tésztájába keverve is finomság készíthető. Ezekre jellegzetes illatű és kinézetű fehér virágát szedik. A feketebodza bogyóját is szüretelik, amiből bodzabort, vagy különleges pálinkát is lehet készíteni. Ez utóbbi lepárlása rengeteg munkával jár, így nehezen beszerezhető és nem éppen a legolcsóbb pálinkafajta. Levele is értékes, főleg kertészkedők számára, mivel a komposztba belekeverve, a levél erős szagának köszönhetően segít elűzni a rovarokat, így kiváló biokertészeti alapanyag.

A népi gyógyászat nagyon régóta használja a növény termését és virágát is. Virága nagyobb mértékű flavonoid raktár, antivirális szerként is ismert. Találhatunk benne A-, B- és C-vitamint, gyümölcssavakat, antioxidánsokat, magnéziumot, vasat, foszfort, kalciumot és káliumot is. Gyógyhatásai közé sorolhatjuk a hatékony izzasztó képességét, köptető és hurutoldó hatását, emellett jó immunerősítő, féreghajtó, vízhajtó, köhögés- és lázcsillapító. Segít lehúzni a gyulladásokat, bőrduzzanatokat, kiűzi a náthát, javítja a keringést, fertőtleníti a sebeket és székrekedés esetén is hasznát vehetjük. Vesegyulladás és ödémás végtagok kezelésére is bevethetjük. A szájban keletkező afták és fogínygyulladás esetén forrázatának öblögetésével gyorsabb gyógyulást érhetünk el. Bőrbetegségek, mint ekcéma, pikkelysömör esetében borogatásként, szemünkön előbukkanó árpák gyógyítására lemosóként használjuk.

Legtöbb esetben teának lefőzve érdemes kortyolgatni. Szerencsére nagyon finom önmagában is, de nem veszít gyógyító erejéből, ha kicsit megízesítjük egy csöppnyi citromlével. Étkezések előtt ildomos fogyasztani, napi 3-4 csészével, viszont influenzás időszakban pár napig növelhető a napi adag akár 6-7 bögrényire is. Fontos, hogy jobb, ha kerülik a bodzatea fogyasztását azok, akik vérhígító gyógyszert, vagy vízhajtó hatású készítményt szednek. Szervezetünkbe jutása után egyes ritka estekben kisebb allergiás reakciókat tapasztalhatunk, nagyon ritka esetben anafilaxiás reakciók is jelentkezhetnek.

A bodza egy igen finom és remek gyógynövény, megannyi értékes vitamint és tápanyagot tartalmaz, sokféleképpen elkészíthető és fogyasztható, remek társ a náthás időszakokban.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.