Bodza, az édes gyógyír
- Dátum: 2025.03.05., 17:20
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- árpa, bodza, bogyó, féreghajtó, hurutoldó, izzasztás, köhögés, lekvár, szörp, tea, vitamin
Kevés olyan magyar ember van, aki nem ismerné a bodzát, de tudjuk azt is, hogy miért hasznos növény?
A bodza egy Magyarországon jól ismert növény, sokan foglalkoznak termesztésével. Igen magasra meg tud nőni a cserje, vagy fa, melynek két fajtáját használjak fel hazánkban, az egyik a gyalogbodza, a másik a feketebodza. Ez utóbbi közismertebb és nem csak azért, mert finom, hanem mert a népi gyógyászat is igen régóta használja. Virágzása májusban kezdődik, bogyóját még októberben is lehet szedni.
A bodza felhasználása sokrétű, hiszen például nagyon finom szörpöt főzhetünk belőle, lekvár alapanyagként is remek, sőt, még a palacsinta tésztájába keverve is finomság készíthető. Ezekre jellegzetes illatű és kinézetű fehér virágát szedik. A feketebodza bogyóját is szüretelik, amiből bodzabort, vagy különleges pálinkát is lehet készíteni. Ez utóbbi lepárlása rengeteg munkával jár, így nehezen beszerezhető és nem éppen a legolcsóbb pálinkafajta. Levele is értékes, főleg kertészkedők számára, mivel a komposztba belekeverve, a levél erős szagának köszönhetően segít elűzni a rovarokat, így kiváló biokertészeti alapanyag.
A népi gyógyászat nagyon régóta használja a növény termését és virágát is. Virága nagyobb mértékű flavonoid raktár, antivirális szerként is ismert. Találhatunk benne A-, B- és C-vitamint, gyümölcssavakat, antioxidánsokat, magnéziumot, vasat, foszfort, kalciumot és káliumot is. Gyógyhatásai közé sorolhatjuk a hatékony izzasztó képességét, köptető és hurutoldó hatását, emellett jó immunerősítő, féreghajtó, vízhajtó, köhögés- és lázcsillapító. Segít lehúzni a gyulladásokat, bőrduzzanatokat, kiűzi a náthát, javítja a keringést, fertőtleníti a sebeket és székrekedés esetén is hasznát vehetjük. Vesegyulladás és ödémás végtagok kezelésére is bevethetjük. A szájban keletkező afták és fogínygyulladás esetén forrázatának öblögetésével gyorsabb gyógyulást érhetünk el. Bőrbetegségek, mint ekcéma, pikkelysömör esetében borogatásként, szemünkön előbukkanó árpák gyógyítására lemosóként használjuk.
Legtöbb esetben teának lefőzve érdemes kortyolgatni. Szerencsére nagyon finom önmagában is, de nem veszít gyógyító erejéből, ha kicsit megízesítjük egy csöppnyi citromlével. Étkezések előtt ildomos fogyasztani, napi 3-4 csészével, viszont influenzás időszakban pár napig növelhető a napi adag akár 6-7 bögrényire is. Fontos, hogy jobb, ha kerülik a bodzatea fogyasztását azok, akik vérhígító gyógyszert, vagy vízhajtó hatású készítményt szednek. Szervezetünkbe jutása után egyes ritka estekben kisebb allergiás reakciókat tapasztalhatunk, nagyon ritka esetben anafilaxiás reakciók is jelentkezhetnek.
A bodza egy igen finom és remek gyógynövény, megannyi értékes vitamint és tápanyagot tartalmaz, sokféleképpen elkészíthető és fogyasztható, remek társ a náthás időszakokban.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.