Milyen egészségügyi gondokra csodaszer a kömény?
- Dátum: 2025.02.26., 10:24
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- ásványi agyag, féreghajtó, lúgosító, méregtelenítő, vércukor, vészegénység, vitaminok
Mindenki ismeri a köménymagot, hiszen jellegzetes konyhai alapanyag, de nem csak az íze jó, hanem jótékony hatásai is.
A köménymagot ismerhetjük konyhakömény, vagy fűszerkömény néven is, és olyan régi fűszer, hogy még a Bibliában is említésre kerül Ézsaiás könyvében. Európán a 13. században terjedt el, de manapság a Föld minden táján használják. Amit érdemes tudni a növényről, hogy a zellerfélék családjába tartozik, kétnyári növény, és nagyjából 30-50 centiméteres magasságokba tör. Íze igen jellegzetes, édeskés, illatát is nehéz összekeverni máséval. Érdekessége, hogy nem csak a virágja, hanem a növény minden része erős illatú, ha megdörzsöljük.
Egészségügyi hatásait legfőképpen a erős aromájú magja zárja magába. Rengeteg vitamint találhatunk benne, például A-, B-, C-, E-, és K-vitamint. Ásványi anyagokban is bővelkedik, tartalmaz vasat, káliumot, cinket, szelént, rezet, kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, ezek mellett pedig olajokat és fehérjét is raktároz. Igen magas az illóolaj tartalma, amiért a karvon nevű anyag a felelős, amiről már tudjuk, hogy hatékony méregtelenítő hatással rendelkezik. Ezzel epdig el is érkeztünk ahhoz, hogy mire is jó nekünk ez a növény.
Méregtelenítő hatását legfőképpen a májban fejti ki, onnan pedig a káros toxinokat segít eltávolítani. Már a legkisebbeknek is nagy segítség lehet, ha fájdalmat okoznak a bélgázok, azaz nagyon jó szélhajtó és emésztést elősegítő. Elűzi a puffadást és hányingert, a kismamáknál pedig segít a kínzó reggeli rosszulléteken. A bélben tanyázó férgeket is kihajtja egy pillanat alatt. Serkenti a hasnyálmirigy működését, továbbá segít csökkenteni a gyomorsav túltengését, vagyis a refluxot, hiszen kiváló lúgosító. A vérszegénység kezelésében is remek társ, a benne található vasat feldolgozva, szervezetünk könnyebben állít elő hemoglobint.
A vérünkre máshogy is hatással van, mivel hatásosan csökkenti a koleszterin szintjét. Az anyagcsere felgyorsul, könnyebben szabadulhatunk meg a felesleges kilóktól. A vércukor szintet is képes stabilizálni, ha rendszeresen fogyasztunk belőle. Memóriánkat is képes ösztökélni a jobb működésre, ezt a benne lévő antioxidánsoknak és gyulladáscsökkentő anyagoknak köszönheti. Az álmatlanságot is kezelhetjük vele, lefekvés előtt érdemes banánnal keverni porított magját és megenni. Teája pedig elűzi a megfázásos tüneteket és csökkenteni képes a kínzó köhögést.
Felhasználni sokféleképpen lehet, ihatjuk teaként, főzhetünk köményes levest, keverhetjük salátába, vagy főzelékekbe, húsok mellé is kiváló, de a savanyúságok elengedhetetlen kiegészítője.
A köménymag nem csak remek ízű, hanem nagyon sok egészégügyi gondunkra hatásos gyógyír. A benne található vitaminok és ásványi anyagok segítik egészségünk fenntartásátés elűzni a nem kívánt kellemetlen panaszokat.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?