Menü

Gluténmentes étkezés előnyei

Az utóbbi években kimagasló hangsúlyt kapott az egészséges táplálkozás, mely jelentősen hozzájárult a gluténmentes élelmiszerek népszerűségéhez. A szupermarketek polcain egyre többször visszakacsintanak ránk a „Gluténmentes” feliratok, ráadásul számos étterem bővítette a kínálatát gluténmentes menüvel is.

Az emberek közel 90%-a garantáltan hallotta már a „glutén” kifejezést. Azonban gyakran, megdöbbentő tévhitek keringenek a gluténmentes diétával kapcsolatban.

Fontos leszögezni, hogy a lisztérzékeny embereknek ez egy kötelező, elengedhetetlen életmód, elsődleges célja tehát nem az, hogy elősegítse a fogyást. Természetesen eredményes lehet bizonyos esetekben, azonban klinikailag nem alátámasztott, hogy ez az étrend hozzájárul a súlyvesztéshez, a bélrendszer egészségéhez, vagy a fokozott atlétikai teljesítményhez.

Meglepően hangozgat, de létezik a rejtett gluténérzékenység fogalma is. Ez külön vizsgálattal mutatható ki. Gluténterhelésre a panaszok jelentkeznek, a normál gluténteszt mégis negatív eredményt jelez. Érdemes öntesztet végezni, felhagyni a gluténtartalmú élelmiszerekkel egy időszakra és figyelni a szervezetünk visszajelzését. Természetesen az alapos egészségügyi kivizsgálást se kerüljük el ebben az esetben!

A leggyakoribb autoimmun betegségek a sclerozis multiplex, Crohn- betegség, 1-es típusú cukorbetegség, lupus.

A gluténérzékenység főképp hasi panaszok képében jelentkezik, de számos olyan tünet is előfordulhat, amelyet elsőre, szorosan nem kötnénk a gluténhoz. Ilyen tünetek a fáradtság, fejfájás , izom- és ízületi fájdalom, végtagok zsibbadása, bőrkiütés vagy ekcéma, sőt akár a depresszió és vérszegénység is.

A lisztérzékeny emberek étkezési szokásai tulajdonképpen a természetes, gluténmentes tápanyagokon alapul. Ilyen például: a gyümölcs és zöldség, a gluténmentes gabonák rizs, krumpli, hüvelyesek, magvak, diófélék.

Azonban, olyan feldolgozott ételeket is fogyaszthatnak, amelyek ugyan nem tartalmaznak glutént, de nagymértékben feldolgozottak. Ezeket érdemes minél inkább kerülni, csak mértékkel fogyasztani.

Hogyan deríthető ki egyszerűen, hogy az élelmiszer gluténmentes? Az interneten, online adatbázisokban, egészségügyi folyóiratokban könnyedén informálódhatunk a termékek összetevőivel kapcsolatban. Vannak gluténmentes helyettesítő élelmiszerek is, például speciálisan készített gluténmentes kenyér, liszt, tészta, keksz.

Ezekkel óvatosan, mert attól, hogy valami gluténmentes, nem feltétlenül egészséges – tele lehet cukorral, zsírral – tartsuk itt is szem előtt, hogy minél kevésbé legyen feldolgozott, finomított.

A gluténmentes étrendre való áttérés után a cöliákiás betegek szinte kivétel nélkül jobban érzik magukat, a tüneteik pedig fokozatosan megszűnnek, amikor elindul a bél gyógyulási folyamata. Ugyanez a tapasztalat a pajzsmirigy betegségek, autoimmun betegségek, rejtett gluténérzékenyek esetében is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.