Menü

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.

A narancsban bőven találunk rostot is. Egy közepes méretű gyümölcs elfogyasztásával mintegy 3 gramm rostot viszünk be a szervezetünkbe, ami a napi szükséglet 12 százaléka. A rostok révén a narancs támogatja az emésztést, segít a vércukor- és inzulinszint kiegyensúlyozásában, teltségérzetet biztosít, és akár az alvás minőségét is javíthatja. És mivel a 3 grammból közel 2 gramm vízben oldódó rost, a narancs normalizálja a koleszterinszintet és csökkentheti a zsigeri zsír mennyiségét (utóbbi egyébként azért veszélyes, mert megnöveli a testben lévő gyulladások szintjét, illetve az olyan krónikus betegségek kialakulásának veszélyét, mint a 2-es típusú diabétesz, a magasvérnyomás-betegség és néhány ráktípus).

Ha elmajszolunk egy narancsot, azzal a napi C-vitamin -szükségletünk közel 80 százalékát fedezzük, emellett azonban olyan fontos ásványi anyagokhoz is hozzájutunk, mint a kálium vagy a folsav. Előbbi a szív és az izmok egészségéhez elengedhetetlen, utóbbi az agy és az idegrendszer működését segíti, javítja a memóriát, csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát. Kisebb mennyiségben ugyan, de megtalálható a narancsban a kalcium, a magnézium, az A- és a B-vitaminok is.

Nemcsak a húsa, hanem a narancs héja is nagyon egészséges. Kutatások kimutatták például, hogy a benne lévő flavonoidok segítenek meggátolni a rákos sejtek növekedését, reprodukálódását és terjedését. Egy korábbi tanulmányból, amelyet a University of Arizona szakemberei készítettek, kiderült, hogy heti egy evőkanál citrushéj elfogyasztása 30 százalékkal csökkentheti a laphámsejtes bőrrák rizikóját.

A narancs tele van C-, A- és B-vitaminnal, ám az immunrendszer-erősítő és betegségűző tulajdonsága nem csak ebből áll. Természetes antibiotikus hatású anyagok is találhatóak benne, amelyek nem csak a fertőzések ellen védenek, de a már kialakult betegségek gyógyításához is nagyban hozzájárulnak.

Fontos azonban tudni, hogy ha a gyümölcs héját is meg szeretnénk enni, akkor célszerű organikus narancsot választani, aminek nevelésénél nem használnak káros vegyszereket. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg a héjat, majd reszeljük le, vigyázva, hogy a héj belső, fehér felét már ne bántsuk.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.