A narancs jótékony hatásai
- Dátum: 2024.09.15., 18:42
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- antibiotikum, egészség, energia, erő, immunrendszer, munka, narancs, növény, vitamin
Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.
A narancsban bőven találunk rostot is. Egy közepes méretű gyümölcs elfogyasztásával mintegy 3 gramm rostot viszünk be a szervezetünkbe, ami a napi szükséglet 12 százaléka. A rostok révén a narancs támogatja az emésztést, segít a vércukor- és inzulinszint kiegyensúlyozásában, teltségérzetet biztosít, és akár az alvás minőségét is javíthatja. És mivel a 3 grammból közel 2 gramm vízben oldódó rost, a narancs normalizálja a koleszterinszintet és csökkentheti a zsigeri zsír mennyiségét (utóbbi egyébként azért veszélyes, mert megnöveli a testben lévő gyulladások szintjét, illetve az olyan krónikus betegségek kialakulásának veszélyét, mint a 2-es típusú diabétesz, a magasvérnyomás-betegség és néhány ráktípus).

Ha elmajszolunk egy narancsot, azzal a napi C-vitamin -szükségletünk közel 80 százalékát fedezzük, emellett azonban olyan fontos ásványi anyagokhoz is hozzájutunk, mint a kálium vagy a folsav. Előbbi a szív és az izmok egészségéhez elengedhetetlen, utóbbi az agy és az idegrendszer működését segíti, javítja a memóriát, csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát. Kisebb mennyiségben ugyan, de megtalálható a narancsban a kalcium, a magnézium, az A- és a B-vitaminok is.
Nemcsak a húsa, hanem a narancs héja is nagyon egészséges. Kutatások kimutatták például, hogy a benne lévő flavonoidok segítenek meggátolni a rákos sejtek növekedését, reprodukálódását és terjedését. Egy korábbi tanulmányból, amelyet a University of Arizona szakemberei készítettek, kiderült, hogy heti egy evőkanál citrushéj elfogyasztása 30 százalékkal csökkentheti a laphámsejtes bőrrák rizikóját.
A narancs tele van C-, A- és B-vitaminnal, ám az immunrendszer-erősítő és betegségűző tulajdonsága nem csak ebből áll. Természetes antibiotikus hatású anyagok is találhatóak benne, amelyek nem csak a fertőzések ellen védenek, de a már kialakult betegségek gyógyításához is nagyban hozzájárulnak.

Fontos azonban tudni, hogy ha a gyümölcs héját is meg szeretnénk enni, akkor célszerű organikus narancsot választani, aminek nevelésénél nem használnak káros vegyszereket. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg a héjat, majd reszeljük le, vigyázva, hogy a héj belső, fehér felét már ne bántsuk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.