Menü

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Az ashoka fa sudár, örökzöld növény. Gyönyörű virága miatt kerti díszfának is közkedvelt. Szanszkritul szokták Hempusának is nevezni, ami azt jelenti az „arany virágú fa”. Az Ajurvéda szentírásai szerint az Ashoka az egyik legfontosabb gyógynövénye a nőgyógyászati problémák kezelésének. A Ramayana írásában is megemlítik. Egyes források szerint Buddha is egy Ashoka fa alatt született.

Az Ashoka általános hatásai az ayurvédikus megfigyelések alapján:

a női reproduktív rendszer megfiatalítója

segíti a méh, a méhnyálkahártya és a petefészek egészségét

segít fenntartani a kiegyensúlyozott havi ciklust, csökkenti az erős menstruációs görcsöket, vérzéscsillapító

jótékony hatású különféle nőgyógyászati problémák kezelésében, pl. csökkenti a fehér folyást

a női változó kor tüneteinek enyhítője

segítséget nyújt endometriózis esetén

a női hormonrendszer kiegyensúlyozója

növeli a termékenységet

nyugtatja az idegeket

segít a vérben az egészséges hemoglobin szintet fenntartani, tisztítja a vért és kardiológiailag is támogatja a szervezetet

javítja a bőr tónusát, csillapítja az allergiás, aknés bőrtüneteket

az egészséges libidó támogatója

energetikai hatása: hűsítő hatású, Pitta és Kapha alkat kiegyensúlyozó

a pajzsmirigy működésére nincs közvetlen hatással, így az ajurvédikus megfigyelések alapján szedhető pajzsmirigy problémák esetén

Az alábbi tünetek / betegségek kezelésében fejti ki jótékony hatását:

havi ciklus beállítása (rendszertelen, túlzott vérzés esetén)

menopauza

méh egészséges működése (izmok, szövetek)

endometrózis

allergiás, aknés bőrtünetek csökkentője

leukorrhea (fehér folyás)

Terhesség és szoptatás ideje alatt az Ashoka méhserkentő tulajdonságai és hormonális hatásai miatt kérjük, hogy a termék használata előtt mindenképpen beszélj kezelőorvosoddal vagy egy ajurvédikus szakemberrel.

Az Ashoka az Ayurveda szerint hűsítő (Sheetala) hatású.

Az Ashoka összehúzó és enyhén kesernyés ízéről ismert.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?