Menü

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

A zöldségekben, többek között az a klassz, hogy a szupermarketek polcain bármelyik évszakban megtaláljuk őket, bár személy szerint jobban szeretem idény szerint venni és enni őket, majd magam elrakni későbbre. Tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal, egészséges étkezésünkhöz elengedhetetlenek. Különböző részei eddig nálam a komposztban landoltak, ezzel is hozzájárulva az önfenntartáshoz és ÖKO életmód eléréséhez, de mivel szeretek mindent felhasználni az utolsó szemig, így keresgéltem, hogy mi az, ami ehető ezekből a darabokból. Meglepő tapasztalat volt, hogy mennyiféle zöldség levele, szára ehető és finom is.

A zellerről már régóta tudjuk, hogy mártogatósba isteni ropogtatós, a fehérrépa (a tolnaiak szerint csak szimplán „zöldség”) zöldje ugye a petrezselyem, de ki tudta, hogy például a sárgarépa zöldje egy kiváló fűszer?! Levesbe, húsokhoz nagyon illik, én konkrétan kiszárítottam, leőröltem és a házi vegetámhoz adtam. Majd jött a retek, amit húsvétkor előszeretettel teszek a sonka és tojás mellé, de repült a komposztra a levele. Pedig nem kellett volna, hiszen alaposan megmosva, nyersen a saláták és smoothiek íz bombája, de készíthetünk belőle pesztót is, vagy krémlevest.

A krémleveshez keverhetünk más zöldeket, például spenótot, újhagymát, rukkolát és sűríthetjük főtt burgonyával, ízesíthetjük tejszínnel. A karfiol levelét sem érdemes kidobni, mert remek íze van, tele van C-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal. Kedvenc szakértőmtől, „greens_of_daisy”-től tanultam, hogy leveshez, főzelékhez is felhasználható, de a rakott karfiolnak elengedhetetlen alapanyaga. A karalábélevélről se feledkezzünk meg, hiszen szintén főzhetünk belőle krémlevest, főzeléket és pesztót, de barátnőm javasolta, hogy töltsem meg egy kis forrázás után úgy, mintha töltött káposztát készítenék.

Ezeket a töltött batyukat egy citromos-tejszínes mártással öntsem nyakon és príma ebédet kapok eredményül. Ide jöhet a cékla levele is, K- és A-vitaminban, illetve káliumban gazdag, turmixba, salátába keverhetjük, zacskóban, darabolva tökéletesen fagyasztható. Végül említsük meg a tököt, aminek nem csak levele, hanem virága is ehető, de mindenképpen nézzünk utána, hogy melyik fajta zöldjét fogyasztanánk, van olyan, ami nem alkalmas emberi fogyasztásra.

A zöldségeknek nem csak a termése ehető, hanem sokuknak a levele és szára is, keresgéljünk receptet az interneten hozzájuk, hiszen egészségesek és finomak.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.