Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni
- Dátum: 2024.04.12., 21:11
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- cékla, karalábé, karfiol, retek, sárgarépa, tök, vitamin
Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!
A zöldségekben, többek között az a klassz, hogy a szupermarketek polcain bármelyik évszakban megtaláljuk őket, bár személy szerint jobban szeretem idény szerint venni és enni őket, majd magam elrakni későbbre. Tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal, egészséges étkezésünkhöz elengedhetetlenek. Különböző részei eddig nálam a komposztban landoltak, ezzel is hozzájárulva az önfenntartáshoz és ÖKO életmód eléréséhez, de mivel szeretek mindent felhasználni az utolsó szemig, így keresgéltem, hogy mi az, ami ehető ezekből a darabokból. Meglepő tapasztalat volt, hogy mennyiféle zöldség levele, szára ehető és finom is.
A zellerről már régóta tudjuk, hogy mártogatósba isteni ropogtatós, a fehérrépa (a tolnaiak szerint csak szimplán „zöldség”) zöldje ugye a petrezselyem, de ki tudta, hogy például a sárgarépa zöldje egy kiváló fűszer?! Levesbe, húsokhoz nagyon illik, én konkrétan kiszárítottam, leőröltem és a házi vegetámhoz adtam. Majd jött a retek, amit húsvétkor előszeretettel teszek a sonka és tojás mellé, de repült a komposztra a levele. Pedig nem kellett volna, hiszen alaposan megmosva, nyersen a saláták és smoothiek íz bombája, de készíthetünk belőle pesztót is, vagy krémlevest.
A krémleveshez keverhetünk más zöldeket, például spenótot, újhagymát, rukkolát és sűríthetjük főtt burgonyával, ízesíthetjük tejszínnel. A karfiol levelét sem érdemes kidobni, mert remek íze van, tele van C-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal. Kedvenc szakértőmtől, „greens_of_daisy”-től tanultam, hogy leveshez, főzelékhez is felhasználható, de a rakott karfiolnak elengedhetetlen alapanyaga. A karalábélevélről se feledkezzünk meg, hiszen szintén főzhetünk belőle krémlevest, főzeléket és pesztót, de barátnőm javasolta, hogy töltsem meg egy kis forrázás után úgy, mintha töltött káposztát készítenék.
Ezeket a töltött batyukat egy citromos-tejszínes mártással öntsem nyakon és príma ebédet kapok eredményül. Ide jöhet a cékla levele is, K- és A-vitaminban, illetve káliumban gazdag, turmixba, salátába keverhetjük, zacskóban, darabolva tökéletesen fagyasztható. Végül említsük meg a tököt, aminek nem csak levele, hanem virága is ehető, de mindenképpen nézzünk utána, hogy melyik fajta zöldjét fogyasztanánk, van olyan, ami nem alkalmas emberi fogyasztásra.
A zöldségeknek nem csak a termése ehető, hanem sokuknak a levele és szára is, keresgéljünk receptet az interneten hozzájuk, hiszen egészségesek és finomak.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.