Menü

Fogkárosító szokásaink

Helyes fogmosás, fogselyem használata, szájvizes öblögetés, rendszeres fogorvosi vizsgálatok – ezek mind a megfelelő szájápolás alapjai, azonban vannak olyan hétköznapi rossz szokások, melyek tönkre teszik a fogainkat. Aki kicsit is vigyáz a fogaira, ezeket a szokásokat messzire elkerüli!

Sajnos nagyon sokan küzdenek fogproblémákkal, elhanyagolják a rendszeres orvosi vizsgálatot, halogatják a kezeléseket, nem figyelnek a megfelelő szájhigiéniára, rossz szokásaik vannak, melyekkel óriási bajt okozhatunk fogainknak.

A fogorvosok számos olyan általános rossz szokást tudnak felsorolni, melyekkel egész fogsorunkat károsíthatjuk, ezeket gyűjtöttük össze!

Mivel a rossz szájhigiénia összefügghet más betegségek, így a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásával, ezért jobb betartani a szakemberek javaslatait.

Kevesebb citrusfélét együnk!

Nemcsak a savas italok ártanak a fogainknak, hanem a citrusos gyümölcsök is, melyek károsíthatják a fogakat, magas savtartalmukból kifolyólag. Ha mégsem tudunk ellenállni a citrusfélék fogyasztásának, legjobb, ha ezek után az ételek után vizet iszunk, csökkentve ezzel a fogkárosító hatást.

Túl kemény sörték a fogkefén.

A puhább sörtéjű fogtisztító eszközöket javasolják a szakemberek, a keményebb szinte csiszolja a fogakat, ezzel megsértve a fogzománcot és az ínyszövetet.

Fogfehérítés ésszel!

A fehérítő fogkrémek jobban koptatják a fogakat, ami szintén problémákhoz vezethet, bár nem tilos a használatuk, azonban nem kell minden alkalommal fehérítő fogkrémet alkalmazni.

Étkezés után nem ajánlott fogat mosni, ugyanis az ételekben és italokban lévő savak meglágyíthatják a fogzománcot. Az evés-ivás után várjunk 15-30 percet a fogmosással.

Helyes fogselyemhasználat!

A fogselyem remek eszköz a fogak közötti rések tisztításához, ha megfelelően használjuk. Bizonyos fogínybetegségek esetén nem javasolt az alkalmazása, jobb erről fogorvossal egyeztetni.

Aktív szenes fogkrémmel óvatosan!

Az aktív szenes fogkrémek divatját élik, azonban koptathatják a fogakat, inkább fluoridos fogkrémet vásároljunk.

Ne rágjuk a körmeinket!

A körmeink rágása szintén fogproblémákhoz vezethet, ugyanis a rendszeres körömrágással egyre inkább lekoptatjuk fogaink zománcrétegét, mely fontos szerepet játszik fogaink megvédésében.

Dohányzás.

Általánosságban is súlyos egészségügyi problémákhoz vezet, de a szájüreget sem kíméli, komoly gondokat okoz.

S végül, de nem utolsó sorban helytelen életmód, rossz táplálkozási szokások!

A sok cukros üdítő, egészségtelen étel bizony szintén fogromláshoz vezet, ezt mindenki tudja anélkül is, hogy felhívnánk rá a figyelmet. Ha eddig nem volt napirenden egy fokozatosan bevezetett életmódváltás, akkor a fogaink érdekében – is – itt az ideje!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.