Menü

Téli bőrápolás, avagy hogyan óvjuk bőrünket a hideg időben?

Miért nem mindegy, hogy mivel zuhanyozunk vagy fürdünk? Ugyanis a tusfürdőben lévő hatóanyagok nemcsak a felszínén fejtik ki a hatásukat, hanem a mélyebb rétegekbe jutva is teszik a dolgukat. Ideális esetben tiszta, puha és hidratált a bőrünk, de a gyakorlat és a mindennapi élet egészen mást hozhat különösen a hideg időjárásban. Emiatt télen még inkább fontossá válik bőrünk védelme.

A téli hónapokat elsősorban az érzékeny, száraz bőrűek sínylik meg. Legnagyobb veszélyben az arcunk és a kezünk van, hiszen ezek az általában szabadon lévő testfelületek. A bőr optimális állapotának fenntartásához elengedhetetlen a rendszeres hidratálás, legyen az kézkrém, tusfürdő, vagy éppen ajakápoló. Télen sajnos a kiszáradással együtt a viszketés, kipirosodás rengetegszer előjöhet. Nem is beszélve a kellemetlen tapintásról. Erre pedig nem kell magyarázni, hogy senki sem vágyik.

Óvatosan a tusfürdőkkel

A túlzott higiénia és fürdés különösen a téli időszakban nem kedvez a bőr egészségének. A szappanok és tusfürdők eltávolítják a bőr természetes védelmét, és nagyban hozzájárulnak a kiszáradásához. Ha nem végzünk intenzív sporttevékenységet, vagy nehéz fizikai munkát, nem érdemes minden nap valamilyen anyaggal átmosni az egész testünket. Jobban járunk, ha csak a “kritikusabb területeken” mosakszunk tusfürdővel, vagy erre kialakított szerekkel. Valamint télen még inkább érdemes jó minőségű, hidratáló szereket választani.

Ha többször kádban fürdünk, akkor célszerű fürdősót használni. Emellett a legtöbb bolti termékben SLS (Nátrium-lauril-szulfát) található. Ez egyfajta habzóanyag, ami károsítja a bőr eredeti védőrétegét, így az fokozottabban lesz kitéve a külső hatásoknak, és szárító hatása is van, ami télen még inkább káros lehet. A megfelelő illatú tusfürdő vagy habfürdő megnyugtató vagy éppen energizáló teret alakít ki a fürdőszobában. Télen a komor és szürke időszakban már önmagában ez is segítheti az ellazulást és a relaxációt. A kellemes illatú fürdő után nyugodtabb az alvás, és teljesebb a pihenés is.

Hogyan előzhetjük meg a kiszáradást?

A szeles, hideg időjárásban olyan hidratáló krémet válasszunk, amelyik nem akadályozza a bőrlégzést, és segíti a hidratálást. Ha napközben a szabad levegőn tartózkodunk, olyan krémet válasszunk, amely ahelyett, hogy teljesen beszívódna, filmszerű védőréteget képez, és így óvja a bőrfelületet a kiszáradástól. Testünk elvesztett nedvességének pótlására zuhanyzás után használjunk testápolót, napközben pedig kézkrémmel, ajakápolóval védekezzünk a kiszáradás ellen. Valamint testápolót érdemes akár egész testre kiterjedően használni bizonyos időközönként, ezzel segítve a regenerálódást.

Télen érdekes jelenség, hogy egyszerre küzdünk és próbáljuk elkerülni a zsíros bőrt. Testünk természetes módon termel olajokat, ám ebből a felesleges mennyiség káros lehet, hiszen pattanásokat, mitesszereket okozhat. Viszont közben télen a folyamatos bőrszárazság ellen is küzdeni kell, ami szintén pattanást, kiütéseket okozhat. Szerencsére minden bőrtípusra léteznek remek testápoló termékek, így a zsíros és a száraz bőrre is.

Felüdülés a légutaknak is

A hideggel együtt járnak a különböző felső légúti megbetegedések. A zárt helyek száraz levegője után, egyből kilépünk a tartós hűvös, hideg időjárásba. Emiatt a nyálkahártyánk folyamatos harcot folytat a vírusok és más kórokozók ellen. Az orrunk és a légutak tisztulását szintén segíthetjük egy kellemes fürdővel. Nem kell extrém illatú fürdősót választani ahhoz, hogy élvezzük a sós pára előnyeit. Ha minőségi és természetesebb alapú fürdőszert választunk, azok gyengéden segíthetnek abban, hogy a váladék távozzon, a légutaink pedig megtisztuljanak. Emellett a meleg tágítja az ereket, fokozza a vérkeringést, valamint az efféle fürdésnek relaxáló hatása is van az emberekre.

Összességében a téli bőrápolás esetén lényeges, hogy milyen tusfürdőt, sampont, balzsamot és testápolót használunk a tisztálkodás során, hiszen mindezek nagymértékben befolyásolják annak állapotát. Valamint a vízzel együtt ezek a termékek is a lefolyóba kerülnek, és több tonnányit használnak emberek évente, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy egyéni szinten milyeneket választunk a boltokból.

Azok a tusfürdők, habfürdők, samponok és balzsamok, amelyek sok szintetikus összetevőt tartalmaznak, a téli időszakban még inkább szárítják a bőrünket. A természetes összetevőkből készült szerek, szappanok is hatékonyan tisztítanak, ami elsőre kicsit szokatlan lehet, hogy nem habzanak annyira, mint a hagyományos termékek. Valamennyi habra azért tőlük is számíthatunk, de mivel nem tartalmaznak habzó anyagokat, ez a hatás kicsit visszafogottabban érvényesül. Cserébe viszont biztonságban tudhatjuk a bőrünket, és nem mellesleg a környezet is kíméljük. Valamint a belső nyugalom a bőrünkön is látszik, tehát a kiegyensúlyozott élet az egész testre jó hatással van.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.