Menü

PIQ, avagy eszik-e vagy isszák a pénzügyi intelligenciát?

Egyre több helyen lehet találkozni ezzel a betűszóval, hogy PIQ, de sokan nem tudják, mit jelent. Segítek, ez a Pénzügyi IQ, azaz a pénzügyi intelligencia (hányados) rövidítése. A tapasztalatom viszont azt mutatja, hogy ezzel sem vagyunk beljebb. A pénzügyi intelligencia fogalma sem mond túl sokat az átlagos magyar jó munkás embernek/asszonynak. Komolyan volt már olyan, aki visszakérdezett: azt most eszik, vagy isszák?

Mi kell ahhoz, hogy valaki érvényesülni, boldogulni tudjon az életben? Mi kell ahhoz, hogy ha nem is feltétlenül gazdagon, de jólétben élhessen? (Bár ha már a jólétig eljutott egy helyes pénzügyi szemlélettel, gondolkodásmóddal, akkor már a kutya sem tudja megakadályozni abban, hogy gazdag is legyen…:)) Mi kell ahhoz, hogy minden fontosabb területen sikeres legyen? Nem fogod elhinni!

-általános műveltség, és az ehhez kapcsolódó, hagyományos értelemben vett IQ – erre treníroznak minden magyar jógyereket az iskolában (a rosszat is erre próbálják)

-érzelmi intelligencia, vagyis az EQ (Emotional Quotient) – ehhez kapcsolódik aztán minden olyan szépség, mint szociabilitás, beilleszkedés, asszertív kommunikáció, és egyéb varázsszavak, amikről szintén balladát tudnék írni, de most nem ez a cikk tárgya

-pénzügyi intelligencia, a már emlegetett PIQ – ez az, amit viszont mindenki hanyagol. Egyre több helyen hallatszik, hogy majd az iskola, annak kell majd tanítani pénzügyi ismereteket. DE! A pénzügyi ismeretek – az iskola jellegéből adódóan – csak az általános pénzügyi műveltséget adhatja. Az intelligenciához kapcsolódó készség-, képességfejlesztést már sokkal kevésbé. (Persze van mód erre is, de nem ez a jellemző – kompetencia alapú tanítás ide, vagy oda.) Tehát tetszik, nem tetszik, ezt bizony mindenki otthon tanulja – aputól és anyutól. Meg a nagyitól. Ha tőlük nem, akkor meg bárki mástól. (Erre még majd visszatérek.)

Általános műveltség, általános IQ – bizonyított tény, hogy kreatív technikákkal tanulni is könnyebb, gyorsabb, tartósabban megmarad, azaz hosszabb távon rögzül az ismeretanyag, sőt még előhívni is könnyebb. Nem árt hozzá a szabadkreativitas képzettársítás magas szintű képessége, mert erre olyan logikai gondolatmenetet lehet építeni, ami egyedi, a leginkább passzol a gyerek egyéniségéhez, tanulási módszeréhez, képességeihez.

Érzelmi intelligencia, EQ – soha nagyobb szüksége a kreativitásra nem lesz egy embernek, mint éppen a saját érzelmi életének tudatosságában, ill. a másokkal való kapcsolatok kialakításában, fenntartásában, vagy pont a lezárásában (sajna néha azt is kell). Hogyan mondjam, hogyan viselkedjek, hogyan érveljek? Az asszertív, vagyis (mások számára is előnyt biztosító) érdekérvényesítő kommunikáció pedig azon alapszik. A helyzetfelismerésen, az emberismereten, ill. azon, hogy ezt hogyan használom ki a kommunikációmban minden résztvevő számára előnyösen úgy, hogy megoldás is szülessen. Kreatív gondolati és viselkedéskombinációk tömkelege!

Pénzügyi intelligencia, PIQ – persze, ez sem megy a pénzügyi tudás, műveltség nélkül, ez az alap. De hogy ezt a tudást hogyan használom, mennyire látom meg ennek a tudásnak az alapján a kínálkozó lehetőségeket, ezeket a lehetőségeket hogyan kombinálom és használom ki, az már tömény kreativitás!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?