Növényi olajok és felhasználásuk
- Dátum: 2023.12.22., 04:40
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- finomítás, hidegen sajtolás, napraforgó, növényi olaj, olívaolaj, tökmagolaj, vitaminforrás
A magyar konyha egyik alapja, hogy hagymát dinsztelünk zsíron, olajon, de más nemzetek konyhái is előszeretettel használják az olajokat, viszont nem mindegy, hogy melyiket mire.
Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen, hogy zsírokat fogyasszunk. Egyrészt fontos, hogy egyes vitaminok csak zsírban oldódnak, szóval enélkül nem tudnak beépülni, mint az A-, az D-, E- és K-vitamin. Másrészt olyan tápanyag, melyből komoly mennyiségű energiát nyerhetünk. A növényi olajok olyan zsírsavakat tartalmaznak, mint omega-3 és omega-6, amit testünk nem képes előállítani, így külső forrásból kell pótolnunk. Ezek feltétlenül szükségesek a sejtek membránjainak felépítésében.
Háromféle csoportba sorolhatóak előállításuk szerint. Az első a finomított étolajok, amikor a tisztított alapanyagot sajtolják, majd igen magas hőfokon finomítják. Az eljárás miatt nincs túl magas tápanyagtartalmuk és ízük se, ezért ajánlják sütéshez és főzéshez, így nem lesz semmilyen utóíze a benne készült ételnek. A napraforgó étolaj az egyik legismertebb, kiváló szterin- omega-6 és E-vitamin forrás. A szterin ahhoz kell, hogy a vér koleszterinszintje normális értéken maradjon. Emellett a bőrünknek is jót tehetünk vele, hiszen nem engedi, hogy az kiszáradjon és a szabadgyökök elleni védelemben is komoly szerepet játszhat.
A második fajta szűz olajok, melyek egyáltalán nem tartalmaznak adalékanyagot. Mechanikus tisztításon esnek át, majd préseléssel nyerik ki az olajat. Ennél az eljárásnál az értékes tápanyagok az olajban maradnak, illetve a színe és íze sem tűnik el. Az egyik ilyen ismert olaj, az olívaolaj, melyből létezik szűz és extra szűz verzió is. Magas polifenol tartalma miatt kitűnő antioxidáns hatású és összetétele miatt jó hatással van a szív- és érrendszerre is. Ez az olaj annyiban kakukktojás, hogy nem csak szűz olaj lehet, hanem lehet hidegen sajtolt is. Felhasználását tekintve az olasz ízvilág jellegzetes darabja, de salátákhoz is kiválóan illik.
Végül harmadikként következzenek hidegen sajtolt olajok. Itt maximum 27 foknál nem lehet magasabb a hőkezelés, ezáltal a vitaminok és antioxidánsok megmaradnak. Ízük erős, jellegzetes, ezért inkább saláták ízesítésére alkalmasak. Érdemes említeni a tökmagolajat, melynek sötét zöld színe van, igen sok A- és E-vitamint, szelént és rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz. Linolsav és E-vitamin tartalma miatt jótékony hatással bír a bőrre. Érdemes tésztákra önteni, pestókat és leveseket ízesíteni vele, de sajtokhoz és kenyérrel is nagyon finom.
Amikor olajokat használunk, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen jellegű ételhez használjuk fel, mivel nem csak javíthatunk az ízeken, de el is ronthatjuk erős aromájukkal ételeinket. Az olajok mértékletes fogyasztására szüksége van a szervezetünknek, hogy egészségesebbek és élettel telibbek legyünk.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?