Menü

Növényi olajok és felhasználásuk

A magyar konyha egyik alapja, hogy hagymát dinsztelünk zsíron, olajon, de más nemzetek konyhái is előszeretettel használják az olajokat, viszont nem mindegy, hogy melyiket mire.

Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen, hogy zsírokat fogyasszunk. Egyrészt fontos, hogy egyes vitaminok csak zsírban oldódnak, szóval enélkül nem tudnak beépülni, mint az A-, az D-, E- és K-vitamin. Másrészt olyan tápanyag, melyből komoly mennyiségű energiát nyerhetünk. A növényi olajok olyan zsírsavakat tartalmaznak, mint omega-3 és omega-6, amit testünk nem képes előállítani, így külső forrásból kell pótolnunk. Ezek feltétlenül szükségesek a sejtek membránjainak felépítésében.

Háromféle csoportba sorolhatóak előállításuk szerint. Az első a finomított étolajok, amikor a tisztított alapanyagot sajtolják, majd igen magas hőfokon finomítják. Az eljárás miatt nincs túl magas tápanyagtartalmuk és ízük se, ezért ajánlják sütéshez és főzéshez, így nem lesz semmilyen utóíze a benne készült ételnek. A napraforgó étolaj az egyik legismertebb, kiváló szterin- omega-6 és E-vitamin forrás. A szterin ahhoz kell, hogy a vér koleszterinszintje normális értéken maradjon. Emellett a bőrünknek is jót tehetünk vele, hiszen nem engedi, hogy az kiszáradjon és a szabadgyökök elleni védelemben is komoly szerepet játszhat.

A második fajta szűz olajok, melyek egyáltalán nem tartalmaznak adalékanyagot. Mechanikus tisztításon esnek át, majd préseléssel nyerik ki az olajat. Ennél az eljárásnál az értékes tápanyagok az olajban maradnak, illetve a színe és íze sem tűnik el. Az egyik ilyen ismert olaj, az olívaolaj, melyből létezik szűz és extra szűz verzió is. Magas polifenol tartalma miatt kitűnő antioxidáns hatású és összetétele miatt jó hatással van a szív- és érrendszerre is. Ez az olaj annyiban kakukktojás, hogy nem csak szűz olaj lehet, hanem lehet hidegen sajtolt is. Felhasználását tekintve az olasz ízvilág jellegzetes darabja, de salátákhoz is kiválóan illik.

Végül harmadikként következzenek hidegen sajtolt olajok. Itt maximum 27 foknál nem lehet magasabb a hőkezelés, ezáltal a vitaminok és antioxidánsok megmaradnak. Ízük erős, jellegzetes, ezért inkább saláták ízesítésére alkalmasak. Érdemes említeni a tökmagolajat, melynek sötét zöld színe van, igen sok A- és E-vitamint, szelént és rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz. Linolsav és E-vitamin tartalma miatt jótékony hatással bír a bőrre. Érdemes tésztákra önteni, pestókat és leveseket ízesíteni vele, de sajtokhoz és kenyérrel is nagyon finom.

Amikor olajokat használunk, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen jellegű ételhez használjuk fel, mivel nem csak javíthatunk az ízeken, de el is ronthatjuk erős aromájukkal ételeinket. Az olajok mértékletes fogyasztására szüksége van a szervezetünknek, hogy egészségesebbek és élettel telibbek legyünk.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!