Menü

Egyedül karácsonykor

Bizony vannak, akik az ünnepet nem szerettei körében töltik, hanem egyedül. Ha a gyermekünk külföldön él és nem tud hazautazni, vagy valamelyik szülőnk dolgozik külföldön és nélküle ünneplünk, vagy a testvérünk, esetleg barátaink költöztek messze, sajnos alakulhat úgy, hogy az ünnepeket nem tudjuk együtt tölteni.

A testvérem messzebb él, nem tud minden karácsonykor hazautazni, sajnos meg kell érteni, hogy számos tényező közrejátszik abban, mikor hagyhatunk ott csapot-papot és utazhatunk haza családunkhoz. Van, hogy ez nem sikerül. Vagy nem karácsonykor sikerül. Ettől még senki sincs egyedül és senkinek sem kell magányosnak éreznie magát, az ő ünnepi időszakuk is csodálatos lehet.

Az ünnep azok nélkül, akik már nem érhették meg a karácsonyt, mérhetetlenül fájdalmas lehet, a szomorúság, a gyász ilyenkor felerősödik.

Elhunyt családtagjainkra szeretettel gondolunk, talán mosolyogva emlegetjük őket, talán az utolsó közös karácsonyról mesélünk, talán inkább magányba burkolódzunk, mert mély és friss gyász van bennünk, egy azonban biztos: a karácsony a szív és a szeretet ünnepe, és a szív érzi, hogy azok is ott vannak velünk a karácsonyfa körül, akiket a szemünkkel ugyan nem láthatunk, szívünkben mégis ott vannak. Ez megkérdőjelezhetetlen és vitathatatlan igazság. Ott vannak. Hiszen tudjuk, érezzük.

Örülök, hogy újságíró vagyok és nem televíziós, mert az író ilyenkor felállhat és kimehet megtörölni a szemeit, ahogy én is teszem.

Folytatom a gondolataim és visszakanyarodnék arra, hogy amikor valaki egyedül tölti a karácsonyt, az nem jelenti feltétlen mindig azt, hogy számára szomorú és "fekete" az ünnep és sajnálni kell. Az egyedüllétnek vannak előnyei is, s tulajdonképpen remek lehetőség arra, hogy a saját örömünkre cselekedjünk, olyat csináljunk, amiben örömünket lelhetjük.

Az egyedül töltött karácsonynak nem kell csillogás nélkül eltelnie. Rengeteg dolgot csinálhatunk egyedül ezen az ünnepi napon.

Ha van kedvünk teszünk ki fényfüzért, ha nem akarjuk, nem. Ha kapcsolunk karácsonyi zenét, mi döntjük el, mit mikor és meddig, senki sem szól bele.

Egyedül nincs kapkodás, készülődési stressz. Egyedül az is hangulatos, ha sétálunk egyet valamelyik adventi vásárban, vagy megnézünk a templomban egy pásztorjátékot, éjféli misét.

Olvashatunk egy könyvet, nézhetünk egy filmet, főzhetünk valami kedvünkre való finomságot, elmehetünk önkénteskedni és/vagy vihetünk adományokat az arra rászorulóknak. A lényeg, hogy a gondolkodásmódunkon változtassunk.

Azt hiszem az ünnepeket el lehet tölteni egyedül is békében és örömben, megelégedéssel, boldogságban, ahogy óriási társaságban is, kötelező vacsorán, nagy családi rokonsággal - feszélyezetten, veszekedésekkel, sértődésekkel, magányosan.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.