Menü

Műfenyő, vágott vagy élő?

Legfrissebb tanulmányok szerint a magyarok nagy része kisebb fenyőt vesz már, vajon mi ennek az oka és melyek a legkedveltebb megoldások?

A fenyővásárlási szokások egyik fontos meghatározója a családok jövedelmi helyzete. Évről évre egyre megterhelőbb a családi kasszának a karácsonyfa beszerzése és feldíszítése. Még mindig a nordmann fenyő a legkedveltebb, de mondhatni elég drága, hiszen egy 2 méteres példány nem ritkán akár 22-25 ezer Ft is lehet.

A nordmann fenyőt azért szeretika legtöbben, mert szabályos, kúp alakú fa, melynek levelei fényes sötétzöldek. Kivételesen szép szabályos fenyő.

Mennyit költ fára a többség?

A vásárlók 52 százaléka a megkérdezett fogyasztók szerint kb. 7 ezer Ft-ból vesz fát az ünnepekre. A családok általában nem spórolnak a karácsonyfán, hiszen az ünnep elengedhetetlen kelléke, pláne, ha kisgyermekük is van, ezért inkább a költséghatékony megoldás mellett döntenek: kisebbet, olcsóbbat vesznek.

A műfenyő is egyre népszerűbb, a vásárlók mintegy 26% veszi ezt a változatot, ennek oka környezetvédelem, de inkább a többszöri felhasználhatóság, illetve kényelmesebb, hiszen a lehulló tűlevelekre megoldást jelent.

Kisebb kontra nagyobb fenyő

Azt szoktam mondani, ahogy nőnek a gyerekek, úgy megy össze a fa, ebben pedig van némi igazság. Kisgyerekek még szeretnek rácsodálkozni a nagyobb fenyőre, ám az évek előrehaladtával már tökéletesen elég egy kisebb méretű fa is, melynek sok előnye van:

- bárhol elfér, kis folyosón is, előszobában is

- kevesebb dísz kell rá

- költséghatékonyabb.

Élő vagy mű?

A cserépben forgalmazott gyökeres fenyő különleges, hosszú távú dísze lehet lakásunknak. Előnyei, hogy levelei nem szúrnak és nem hullanak. A karácsonyfatűz veszélye is kisebb, mivel nehezebben gyullad meg, nem szárad ki. Ennek vásárlásakor figyeljünk arra, hogy a növény gyökere nem sérült-e, a földlabda nem mozog-e az edényben, mert ebben az esetben tönkremegy a fenyő az ültetés után. A fenyőt vásárlás után óvatosan szállítsuk és hazaérve lassan szoktassuk hozzá a szoba hőmérsékletéhez. Tegyük a kályhától távol és öntözzük naponta, ünnepek után pedig tegyük a teraszra, óvatosan szoktassuk a kinti időjáráshoz és később ültessük ki a szabadba, körültekintően kiválasztva a helyet számára, hiszen a fa folyamatosan nőni fog, 20 m-nél is magasabbra, átmérője pedig akár 8 m is lehet.

Milyen karácsonyi rituálékat tartunk manapság?

A karácsonyhoz kapcsolható hagyományok már a Luca-napi népszokásokkal kezdetüket veszik. Ekkor az emberek már készülődnek az év végére, elintézik ügyes-bajos dolgaikat, égen ezidőtájt rendbe tették a portáikat, kitakarították a házakat, az istállókat.

Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni és nem volt ajánlatos kölcsönadni sem.

A karácsonyhoz sok kedves népszokás tartozik, megszívlelendő az üzenetük, ilyen rituálé a Luca napi hagyományok mellett a fenyőfadíszítés, az ünnepi vacsora, a betlehemezés.

A betlehemezés hagyománya ma is él, iskolákban színdarab formájában játsszák el a jól ismert jelenetet a gyermekek, sok családban pedig betlehem kerül a fa alá, vagy dísz formájában a fára.

Sokunknak megvannak a saját családi ünnepi hagyományai otthon, legyen az akár a megszokott családi bejglirecept, vagy dekoráció, az ünnepi klasszikus menü, vagy akár – mint nálunk – az alma.

Mit jelképez az alma szenteste az asztalon?

Az alma egyebek mellett az összetartozást is jelenti. Szenteste a családban minden évben felvágom az almát az ünnepi vacsora előtt vagy után és annyi részre vágom, ahányan az asztal körül vagyunk, majd mindenki elfogyasztja a maga darabját.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?