Menü

Filmajánló: NYAD

A napokban volt szerencsém megnézni a Netflix egyik legújabb amerikai filmdrámáját, aki még nem látta, adja a bakancslistájához, a történet címe: NYAD Számomra már a színészlista is meggyőző volt, Annette Bening és Jodie Foster főszereplésével nem csalódhattam.

Annette Bening alakítja a híres úszónőt, a kiváló színésznő Diana Nyad szerepében látható, míg Bonnie Stoll megformálója Jodie Foster.

Ha valakinek ez a két név nem mond semmit, akkor említenék Annette Bening nevéhez annyit, hogy 2 Golden Globe-díj tulajdonosa, 13 győzelem és jelölés fűződik a nevéhez, valamint 60 film a filmográfiában. Jodie Foster nemcsak kiváló színésznő, hanem rendező és producer is, 2 Oscar-díj mellett magáénak tudhat 20 győzelmet és jelölést, valamint 91 filmet a filmográfiában.

A rendező Jimmy Chin kitett magáért. Aki kedveli az igaz történeten alapuló életrajzi filmeket, drámákat, különösen a sportfilmeket, akkor ez az idei 2023-as kétórás filmdráma neki való.

Nem szeretnék spoilerezni s elrontani a mű élvezetét, sem kifecsegni a film végkifejletét, ám elöljáróban annyit elárulok, hogy a film Diana Nyad sportoló figyelemre méltó igaz történetét dolgozza fel. Diana (Annette Bening) 60 évesen, legjobb barátja és edzője segítségével (Jodie Foster) elhatározza, hogy megvalósítja élete álmát és 110 mérföldet úszik a nyílt óceánon Kubától egészen a floridai partokig.

Diana Nyad (Annette Bening) számos elismerést szerzett hosszú karrierje során, azonban egyetlen álma még sosem vált még valóra. 1978-ban, 28 évesen megpróbált átúszni Kubából Floridába a nyílt tengeren, azonban a rekord nem sikerült. Nyad 60 évesen ismét elérkezettnek látta az időt, hogy akadályt nem ismerve nekivágjon a 166 km-es távnak. A tengerszakasz átúszása közel hatvan órás monoton teljesítmény. Diana Nyad életrajzi filmje ezt dolgozza fel.

Mielőtt megnézek egy filmet, általában elolvasom a véleményeket, kritikákat, erről a drámáról pedig többek között ezeket olvashattam a neten:

„Minden tiszteletem e sportteljesítményé!”

„Emberfeletti!”

„Azt gondoltam, hihetetlenül unalmas lesz, de végül egészen lekötött. Nem tökéletes a film, de a rendezés és az alakítások megmentik.”

Miután megnéztük férjemmel a filmet, azt gondoltam, hogy ez az egyik leghatásosabb sportdráma, amit láttam. Kiválóan érzékelteti az emberi kitartást, az ember önmagába vetett hitének erejét, egy álomért való küzdelmet, a harcot, hogy soha nem szabad feladni, de tanít minket az igaz barátságról, a csapatmunkáról, az áldozatvállalásról.

Fantasztikus színészi munkának nevezném a szereplők alakítását, a film izgalmas, a történet lebilincselő. A film végét érdemes megvárni, ugyanis a bónusz jelenetek között Annette Benning egy pár kocka erejéig együtt úszik az általa alakított Diana Nyaddal.

Minden tiszteletem Diana Nyad sportolóé, aki olyan fantasztikus teljesítményt tett le az asztalra, ráadásul 60 év felett, ami szinte hihetetlen és rendkívüli. A film befejeztével a színésznő legendás utolsó tanácsai maradtak a fülemben, melyet útravalóul elviszek magammal: soha ne add fel az álmaid, soha nincs késő elérni a céljainkat és végül, hogy mennyire fontos a csapatmunka!

A sötétség ébredése – Az akolitus

A Star Wars egyelőre nem tudott elszakadni a Skywalker korszaktól sorozatok szintjén sem, az Andor és az Ahsoka is felidézték azt. A nemrég megjelent Az akolitus a köztársaság fénykorába kalauzolja el a nézőket, és üde színfoltja a Star Wars élőszereplős világának. Kicsit krimi, kicsit fantasy, és persze némi drámával is fűszerezik az alkotást, a kezdés nagyon ígéretes, viszont kérdéses, hogy mit hoz az évad többi része.

Esztétikusan szórakoztató világvége

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a videójáték-adaptációk aranykorát éljük, az utóbbi években kritikai és anyagi sikereket is arattak a különféle videójátékokból készült filmek. Gondolhatunk itt a League of Legends-ből készült Arcane-ra, ami animációs filmként a Netflixen aratott nagy sikert, vagy a Super Mario Bros.-ra. Valamint a Last of Us tavaly évi sikere után meg is érkezett egy újabb posztapokaliptikus játék képernyőre adaptálása a Fallout széria, ami egy fokkal még magasabbra teszi a lécet.

Hungarikumnak számít a Csengetett, Mylord?

A Csengetett, Mylord? egy igazi hungarikum lenne? Van, aki szerint igen!
Három év kutatómunka előzte meg Boromisza István A Csengetett, Mylord? Univerzum című kötetének megjelenését, amely a magyar sorozatrajongók körében is méltán népszerű brit televíziós műsor kulisszatitkairól szól. Könyvajánló következik.

A sport és a szerelem hálójában

Kevés komoly témájú romantikus film lát napvilágot manapság, és még ritkábbak a minőségi darabok, a néhány napja megjelent Challengers azonban minőségi romantikus alkotás, és sportfilmnek is bőven megállja a helyét. Romantikus dráma ez, de közben csak nyomokban tartalmaz szerelmet, és messze nem csak egy nőért versengő két férfiról szól. Helyette komoly emberi érzelmekről, drámáról, és a sport mögöttes mozgatórugóiról is beszél.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.