Menü

Filmajánló: NYAD

A napokban volt szerencsém megnézni a Netflix egyik legújabb amerikai filmdrámáját, aki még nem látta, adja a bakancslistájához, a történet címe: NYAD Számomra már a színészlista is meggyőző volt, Annette Bening és Jodie Foster főszereplésével nem csalódhattam.

Annette Bening alakítja a híres úszónőt, a kiváló színésznő Diana Nyad szerepében látható, míg Bonnie Stoll megformálója Jodie Foster.

Ha valakinek ez a két név nem mond semmit, akkor említenék Annette Bening nevéhez annyit, hogy 2 Golden Globe-díj tulajdonosa, 13 győzelem és jelölés fűződik a nevéhez, valamint 60 film a filmográfiában. Jodie Foster nemcsak kiváló színésznő, hanem rendező és producer is, 2 Oscar-díj mellett magáénak tudhat 20 győzelmet és jelölést, valamint 91 filmet a filmográfiában.

A rendező Jimmy Chin kitett magáért. Aki kedveli az igaz történeten alapuló életrajzi filmeket, drámákat, különösen a sportfilmeket, akkor ez az idei 2023-as kétórás filmdráma neki való.

Nem szeretnék spoilerezni s elrontani a mű élvezetét, sem kifecsegni a film végkifejletét, ám elöljáróban annyit elárulok, hogy a film Diana Nyad sportoló figyelemre méltó igaz történetét dolgozza fel. Diana (Annette Bening) 60 évesen, legjobb barátja és edzője segítségével (Jodie Foster) elhatározza, hogy megvalósítja élete álmát és 110 mérföldet úszik a nyílt óceánon Kubától egészen a floridai partokig.

Diana Nyad (Annette Bening) számos elismerést szerzett hosszú karrierje során, azonban egyetlen álma még sosem vált még valóra. 1978-ban, 28 évesen megpróbált átúszni Kubából Floridába a nyílt tengeren, azonban a rekord nem sikerült. Nyad 60 évesen ismét elérkezettnek látta az időt, hogy akadályt nem ismerve nekivágjon a 166 km-es távnak. A tengerszakasz átúszása közel hatvan órás monoton teljesítmény. Diana Nyad életrajzi filmje ezt dolgozza fel.

Mielőtt megnézek egy filmet, általában elolvasom a véleményeket, kritikákat, erről a drámáról pedig többek között ezeket olvashattam a neten:

„Minden tiszteletem e sportteljesítményé!”

„Emberfeletti!”

„Azt gondoltam, hihetetlenül unalmas lesz, de végül egészen lekötött. Nem tökéletes a film, de a rendezés és az alakítások megmentik.”

Miután megnéztük férjemmel a filmet, azt gondoltam, hogy ez az egyik leghatásosabb sportdráma, amit láttam. Kiválóan érzékelteti az emberi kitartást, az ember önmagába vetett hitének erejét, egy álomért való küzdelmet, a harcot, hogy soha nem szabad feladni, de tanít minket az igaz barátságról, a csapatmunkáról, az áldozatvállalásról.

Fantasztikus színészi munkának nevezném a szereplők alakítását, a film izgalmas, a történet lebilincselő. A film végét érdemes megvárni, ugyanis a bónusz jelenetek között Annette Benning egy pár kocka erejéig együtt úszik az általa alakított Diana Nyaddal.

Minden tiszteletem Diana Nyad sportolóé, aki olyan fantasztikus teljesítményt tett le az asztalra, ráadásul 60 év felett, ami szinte hihetetlen és rendkívüli. A film befejeztével a színésznő legendás utolsó tanácsai maradtak a fülemben, melyet útravalóul elviszek magammal: soha ne add fel az álmaid, soha nincs késő elérni a céljainkat és végül, hogy mennyire fontos a csapatmunka!

A leharcolt Kate Winslet, mint nyomozó nagymama

Az Easttowni rejtélyek egy 2021-ben debütált a HBO krimi minisorozat, Kate Winslet főszereplésével. A sztori sokszor olyan, mintha egy jól sikerült szappanopera szereplőit néznénk. Minden egyes szereplőnek van valamilyen múltja és jövője azon kívül, amit a sorozatban látunk. A történet pedig egyszerre hamisítatlan krimi, és realista emberi sorsok összefonódása is. A végeredmény pedig minden dicséretet megérdemel.

Hogyan kerültek a világunkba az illatok, színek és a hangok?

Az emberek annyira monoton élik az életüket, hogy minden szürkévé vált. A világból eltűnt, mindaz, ami igazán izgalmassá, élettel telivé, színessé és érdekessé teszi. Talán nem is veszik észre mindazt, amiért érdemes élni. De vajon mi szükséges ahhoz, hogy minden megváltozzon. Erre kapunk választ Maros Krisztina: Az Illatok és Hangok Őrzője című könyvéből.

A halott indián a jó indián?

Martin Scorsese 80 fele közelítve sem lassít. A filmes pályája két vezetőszínészével Robert De Niroval és Leonardo DiCaprioval karöltve elhozta nekünk minden idők legnagyobb műgonddal levezényelt, könyvbestsellerből streamingre gyártott valós események ihlette filmjét, a Megfojtott virágokat. A sztori most már mindenkinek ismerős. A kérdés csak az, hogy az olajmágnás múlt század elejei Oklahoma-i indiánok megölésének túlnyújtott története van-e olyan jó, mint a várakozás, ami övezte ezt a 200 milliós projektet?

Szeánsz Velencében – Filmkritika

Kenneth Branagh Poirot-filmjei már egyértelműen befutottak a filmes köztudatba. Az ikonikus bajusz, és a korábbi részek sztárgárdája megalapozta az előző részek sikerét. A Szeánsz Velencében-nel az “új-Poirot” filmek már egy trilógiává bővültek, és az új rész bizony sok szempontból jobban sikerült, mint elődei. A végeredmény pedig egyértelműen megérdemli az elismeréseket.

Csoportterápia – színház - spoiler

Csoportterápia a kaposvári Csiky Gergely Színházban.