Menü

Nem csak a barna lencse létezik, íme a lencse 5 fajtája

Ne csak szilveszterkor, a gazdagság reményében egyél lencsét – fogyassz belőle minél többet egész évben! A nálunk kevésbé ismert, de kivétel nélkül elérhető színes lencsefajtákat a levesen és a főzeléken kívül salátának, fasírtnak vagy köretnek is elkészítheted.

A hazai termesztésű hüvelyesek közül a lencse jóval értékesebb táplálék, mint a bab vagy a borsó, ráadásul e két rokonához képest könnyebben emészthető. A többi zöldséggel összehasonlítva magas az energia- és szénhidráttartalma, ezenkívül jelentős mennyiségben található benne folsav és többféle értékes vitamin. Szerves részét képezi a vegetáriánusok étrendjének és diétákba is beilleszthető.

Magról vetve könnyen termesztheted a ház körül, vagy ha nincs kerted, a búzához hasonlóan kicsíráztathatod. A lencsecsíra kiváló salátákhoz, párolt zöldségekhez, valamint vagdaltak és töltött, rakott ételek ízesítőjeként is.

A kertedben betakarított vagy a boltban vásárolt lencsét száraz, sötét helyen, papírzacskóban vagy jól záródó üvegben egy évig is tárolhatod.

A kisebb szemű lencsék többnyire áztatás nélkül is megfőnek kevesebb mint fél óra alatt. A héj nélküli (hántolt) magokat egyáltalán ne áztasd be, mert ellenkező esetben szétesnek a főzővízben. Főzés előtt mindenfajta lencsét válogass át és moss meg folyó hideg víz alatt!

A pucolt lencse jobban felveszi a fűszerek aromáját, mint a héjas. Ízléstől és fajtától függően próbálkozhatsz fokhagymával, csilipaprikával, mustármaggal, babérlevéllel, majoránnával, rozmaringgal, kakukkfűvel. A köménymag, az édeskömény, a borsikafű és a koriander egyúttal az emésztést is megkönnyítik. Sót csak a főzés vége felé adj a lencséhez! Tálalás előtt a lencseételt megszórhatod frissen aprított koriander- vagy petrezselyemzölddel.

A zöld lencse Puy-i lencsének is nevezik, mert kétezer éve termesztik Le Puy környékén. (Ez az első eredetvédett francia élelmiszer.) Színe a sötétzöldtől a barnászöldig terjed. Enyhén borsos ízű, a hagyományos fajtáknál kisebb és gömbölyűbb szemű. Áztatás nélkül megpuhul 25 perc alatt. Nem fő szét, így kiváló salátának. Jól illik hozzá a friss kakukkfű.

A vörös lencse apró szemű, héj nélküli fajta, az ázsiai konyha fontos alapanyaga. A főzés során elveszti élénk színét. Áztatás nélkül is pépes állagú lesz 10-20 perc alatt. Önálló ételnek (pl. indiai dhalnak) elkészítve vagy levesbetétként fogyaszthatod. Fűszerezd római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával!

A fekete (beluga) lencse igen apró szemű, akár a beluga ikra, ezért kaviárlencsének is nevezik. Fénylő, feszes héjának köszönhetően főzés közben nem esik szét. A csúcsgasztronómia előszeretettel használja salátához, leveshez, hidegtálhoz, illetve köretnek hal és hús mellé. Nem kell beáztatni, gyorsan megpuhul. Jellegzetes íze miatt nem kíván sok fűszert.

A sárga lencse élénk színével és enyhén diós, édeskés ízével tűnik ki. Látványos köretet készíthetsz belőle. Candida-diéta alatt is fogyaszthatod. Hideg vízben feltéve megpuhul maximum 25 perc alatt, ha előzőleg legalább 2 órára beáztatod. Próbáld ki curryporral fűszerezve!

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.