Menü

A banán héját is használhatod

Minél érettebb a banán, annál magasabb a cukortartalma, épp ezért bátran használhatod sütemények készítésénél is, remek édesítő.A banán az egyik legtáplálóbb gyümölcs, kalóriadús, energiával tölt fel, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik.

A messziről érkező gyümölcs egész évben beszerezhető. Finom magában, de energiadús turmix formájában is érdemes kipróbálni, sőt, még sütésnél és főzésnél is nagyon izgalmas alapanyag.

Csökkenti a vérnyomást és jót tesz az emésztésnek

A banán bővelkedik káliumban és magnéziumban, ezért jótékony hatással van a vérnyomásra és a szív barátja.

Káliumtartalma miatt a csontokat is védi.

A banán rostban gazdag, ezért jó hatással van az emésztőrendszerre, a székrekedésen is segít. A gyümölcs gyomorrontás idején is fogyasztható, könnyű megemészteni, nyugtatja a háborgó gyomrot. Plusz a kálium segít regenerálni a kiszáradt testet.

A banánban A-vitamin is található, amely a látást támogatja.

B6-vitamin-tartalma miatt javítja a hangulatot, csökkenti a stressz-szintet.

Mire használhatod a túlérett banánt?

Sokan automatikusan a kukába hajítják a megbarnult, pöttyös, puha banánt, pedig rengeteg finomságot lehet belőle készíteni, és még a tojás helyettesítésére is jó. Bizony, ha épp elfogyott a tojás, vagy kevesebb áll a rendelkezésedre a receptben írt mennyiségnél, akkor használd helyette a gyümölcsöt. Egy közepes méretű banán 1 darab tojásnak felel meg. A túlérett banánnal nagyon egyszerű dolgozni, villával pépesítve mehet a masszába. Más érdeme is van, sokkal szaftosabb textúrát kap tőle a süti, és az édes zamat kialakításáról is gondoskodsz így. A banán a datolya után a második legédesebb gyümölcs.

A héját se dobd ki!

Gondolkodtál már valaha azon, mihez kezdhetsz a banán héjával? A banánhéjban található enzimek, antioxidánsok, tápanyagok bőrpuhító és hidratáló hatásúak, ezért az otthoni szépségápolásban vagy a ház körüli teendőkben is hasznát veheted.

Arcápolás banánhéjjal

A banánhéj belső felét egyszerűen masszírozd az arcodba, majd dőlj hátra 15-20 percre, és lazíts. Miután letelt az idő, langyos vízzel alaposan mosd meg az arcodat. Arcpakolást is készíthetsz érettebb banánból, 1-2 evőkanál joghurttal összekeverve. A házi pakolást vidd fel az arcodra, hagyd rajta 15 percet, majd langyos vízzel mosd le.

Cipőtisztítás banánhéjjal

A banánhéjjal meglepően jól lehet cipőt polírozni. A héj belső felével egyszerűen dörzsöld át a bőrcipőt, majd töröld át textilruhával.Növényvédő szernek is tökéletes kerti és szobanövények ápolásánál is használhatod a banánhéjt, remek vitaminpótló. Egyszerűen darabold fel a banán héját, és tegyél a növény földjébe 1-2 darabot. A banán káliumtartalma erősebbé, ellenállóbbá teszi a szobanövényeket.

Meg is lehet enni? Igen! Méghozzá banánbacont készíthetsz a héjból. A recept a fenntarthatóság jegyében született. A kezeletlen, alaposan megmosott banánhéjat pácold be tetszőleges fűszerekbe, szójába és Worcestershire-szószba, majd dobd hideg serpenyőbe és süsd sötétbarnára. A banánból készült különleges harapnivaló hasonlít a sült baconre, ízre azonban távol áll tőle. Te ki mernéd próbálni?

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?