Menü

Gondolatok a továbblépéshez

Amikor a szíved apró darabokra törik, úgy tűnhet, még a világ legerősebb ragasztója sem lenne képes összeilleszteni a részeit. A szakításnak megvannak a maga szakaszai, akárcsak a gyászolásnak: eleinte nem tudod elhinni, hogy ez az egész tényleg megtörténik. Aztán csalódottnak érzed magad, azt gondolva, bárcsak másképp tettél volna néhány dolgot. Ezek után dühös leszel, és hitegeted magad: „ha kapnál még egy esélyt, biztosan minden máshogy lenne”.

Majd ezt követi a szomorúság, hiszen elvesztettél valami számodra fontosat. De végül mindig elérkezik a továbblépés pillanata – most ahhoz adunk néhány tanácsot, hogy sokkal könnyebben tudd magad mögött hagyni a múltadat!

Amikor egy kapcsolat véget ér, hajlamosak vagyunk folyamatosan a múlton rágódni; milyen hibát követtünk el, vagy mit csinálnánk másképp, hogy ne így alakuljanak a dolgok. Úgy tűnhet, mintha ezáltal képesek lennénk elkerülni a fájdalmas befejezést – pedig valójában nincs így.

Ráadásul ez a módszer szép lassan szenvedéshez vezet – elvégre amikor visszatekintesz a múltadba, belerántod magad abba az időszakba. És így nem túl könnyű továbblépni, igaz? Ehelyett fókuszálj a mostani helyzetedben lévő pozitív dolgokra!

Szintén jó ötlet elhatározni, hogy naponta csak 10 percet engedsz meg magadnak a múltadon szomorkodni; ezzel a módszerrel szabadon kifejezheted az érzéseidet, de mégsem hagyod, hogy teljesen magukkal rántsanak a mélybe.

Szintén gyakori, hogy úgy érezzük, életünk legnagyobb hibáját követtük el valamikor a kapcsolatban, és ha azt nem tettük volna meg, most nem lennénk ennyire magunk alatt.

Nehogy elindulj ezen az úton – ebből semmi jó nem jöhet ki! Elvégre mindenki követ el hibákat, és tudod, mit mondanak; ezekből tudunk a leginkább tanulni.

Szóval ha a jövőben szeretnél ismét szerelembe esni, egy dolgot meg kell tanulnod. Ahhoz, hogy képes legyél viszonozni mások érzelmeit, saját magaddal is békében kell lenned – ez pedig csak úgy lehetséges, ha előtte megbocsátasz önmagadnak a múltbeli hibáidért!

Sose érezd úgy, hogy az a néhány hónap (vagy év), amit az előző kapcsolatodban töltöttél, elvesztegetett idő volt.

Ha így tennél, azzal alábecsülnél minden szuper dolgot, amit ekkor tettél meg, legyen az egy új barátság kialakítása, vagy egy előléptetés.

Ha a pozitív dolgokat igyekszel kiemelni, sokkal könnyebben tudsz majd továbblépni, hiszen nem érzed gyengének magad, hanem épp ellenkezőleg – minden, ami akkor történt, megerősített, és felkészített a mostani életedre, tele lehetőségekkel, békével, és boldogsággal.

Agykutatók felfedezték, hogy az emberek közel 20%-a szenved a „komplikált gyásztól”. Ez azt jelenti, hogy nagy vágunk a volt szerelmünkre, de főleg azért, mert a kapcsolat emlékei sokkal tökéletesebbnek és boldogabbnak tűnnek számunkra a szakítás után.

Szakértők szerint ez a biológiai jelenség, ez a fajta vágyakozás kicsit olyan, mint egy függőség, ami valójában az agyunk kémiájából fakad. Emiatt úgy emlékszünk mindenre a kapcsolatunkból, mintha gondtalan lett volna. Pedig valójában mindkettőtöknek vannak erősségei és gyengeségei a kapcsolatban, ezekre kell igazán emlékezned!

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?

Hogyan lehet fenntartani egy távkapcsolatot?

Majdnem mindenki átéli egyszer az életében, milyen a távkapcsolat. Adódik a kérdés, hogy lényegében véve minden viszony távolról indul, csak van, ami a távolság miatt hosszabb távon fenn is marad. De vajon hányan képesek együtt is élni ezzel az állapottal? Egyáltalán létezik-e tartós párkapcsolat, vagy ez csak egy elegáns kifejezés a modern világban?

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.