Menü

Lábdagadás a melegben – mitől, miért, mit tegyél ellene?

A meleg nem csak a bőrünknek lehet rossz érzés sokszor, sokféle kellemetlen tünetet, problémát előhozhat a szervezetben, az egyik ilyen a láb dagadása, amit érdemes komolyan venni, hiszen komolyabb egészségügyi problémákat jelezhet.

Amikor a láb feldagad, érdemes orvoshoz fordulni, mert valamilyen gond okozhatja, ami a testünkben bárhol előfordulhat. Sokan ismerjük ezt a nehézséget, ilyenkor sokszor még lábra állni is nehéz. Melegszik az idő, a test reakciója erre pedig úgy néz ki, hogy a bőrfelszín alatt futó erek kitágulnak, ezzel az a célja, hogy lehűtse a testünket. A tágult erekben megnövekszik a véráramlás, aminek eredménye az, hogy a nyomás miatt a nyirokrendszerből folyadék szivárog a szövetekbe, ami duzzanatot, vagyis ödémát okoz. Általában az életkor előrehaladtával ez a szivárgás fokozódik, vagyis egyre többször vagy jobban dagadnak a lábuk.

Okozhatja ez többféle külső hatás is. Lehet például az oka az is, hogy valaki nem szokott hozzá a meleghez, mert éppen egy hűvösebb éghajlaton él, lehet az, hogy valaki túlsúlyos és a plusz súly nyomja az érhálózatot, okozza a gravitáció is, vagyis az állómunka közben az erek terhelés alatt állnak, de azok a nők is tapasztalhatták már, akik várandósok.

Jelentkezhet akkor is, amikor visszértágulatok alakulnak ki, nem is feltétlenül látszik ez külsőleg, illetve, aki már megküzdött egy trombózissal, annak visszatérő problémát okozhat. A dagadás utalhat még veseelégtelenségre és a máj megbetegedésére is. Érdemes figyelni a gyulladásokra is, hiszen tünetként felléphet egy ízületi- és csont gyulladásnál, rheumatoid arthritisnél (reumás ízületi gyulladásnál) vagy köszvénynél is. Sérülések esetén is jelentkezhet duzzanat, rándulás, húzódás és törés kísérő tünete.

Bizonyos gyógyszerek is okozhatják a problémát, erről mindenképpen konzultájunk kezelőorvosunkkal. Amennyiben a láb dagadását erős lokális fájdalom, szédülés vagy nehézlégzés kiséri, a lehető leggyorsabban keressünk fel orvost ez ügyben, ne hagyjuk figyelmen kívül.

Az állapot romlásának megakadályozása érdekében érdemes kompressziós harisnyát hordani, mely támaszt nyújt az erek falainak, emellett a nyirokkeringésre is pozitív hatással van. Segíthetünk az ereinknek azzal, hogy hideg-meleg váltózuhanyt használunk, figyelünk a só bevitelre, felpolcoljuk az elnehezedett lábainkat, sokat mozgunk, ezzel erősítjük az izmokat, és nagyon sok folyadékot iszunk. A folyadékbevitel furcsán hangzik, de ezzel segítjük az áramlást és kimossuk szervezetünkből a káros anyagokat is. Hosszabb utazás közben testhelyzetet váltunk, kiszállunk az autóból mozogni, vagy repülőúton felkelünk az ülésből néhány percre.

A láb dagadása sok ember életét megnehezíti a mindennapokban, érdemes odafigyelni a tünetekre és segítséget kérni a kezelés ügyében, hiszen komolyabb egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.