Ízletes és egyszerű tésztaételek
- Dátum: 2023.07.20., 16:20
- Liszli Kornélia
- képek:pexels.com, pixabay.com
- citromos spárgás-csirkás penne, cukkinis-csirkés tészta, pestos tészta
A tészta mindig egy jó választás, akár ebédről, akár vacsoráról legyen szó. Az alábbi cikkben 3 isteni és egyszerű tésztaételt találsz, amit mindenképp ki kell próbálnod.
Az első az én személyes kedvencem: a cukkinis-csirkés tészta.

Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
40 dkg csirkemell
só
bors
2 db cukkini
3 dl főzőtejszín
1 csomag penne
A cukkinis-csirkés tészta elkészítéséhez a hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon elkezdjük párolni. Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a megtisztított, kisebb kockára vágott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk.
A húst fehéredésig sütjük, majd néhány perc alatt lepirítjuk. A cukkinit megmossuk, karikára vágjuk, hozzáadjuk a csirkéhez és együtt pároljuk. Amikor már kellően puha a hús és a cukkini is, hozzáöntjük a tejszínt. Ha szükséges, ízesítjük még sóval, borssal.
A tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, lobogó enyhén sós vízben kifőzzük és leszűrjük, majd összekeverjük a tejszínes szósszal. Tálaláskor szórhatunk a tésztára reszelt sajtot vagy friss bazsalikomot.

A következő a pestos tészta, ami egy igazán nyárias és könnyed étel.
Hozzávalók
40 dkg spagettitészta
1 csokor bazsalikom
1 ek fenyőmag
1 gerezd fokhagyma
só
5 dkg reszelt parmezán
3 ek extraszűz olívaolaj
Elkészítés
Egy fazékban vizet forralunk, a tésztát a csomagoláson jelzett ideig főzzük.

Amíg a tészta fő, egy késes aprítóba rakjuk a bazsalikomleveleket, a fenyőmagot, a fokhagymát, egy csipet sót, a reszelt parmezánt, és felöntjük az extraszűz olívaolajjal, majd pár perc alatt krémes állagúra aprítjuk a hozzávalókat.
A főtt tésztát leszűrjük, úgy, hogy 2-3 evőkanálnyi főzővizet hagyunk az edényben. A pestót rákanalazzuk a még meleg tésztára, alaposan összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is. Tálalásnál kanalazhatunk még rá pestót, és meghinthetjük reszelt parmezánnal. Tökéletes, egyszerű, könnyen elkészíthető friss, nyári tészta. Mellé egy jó pohár fröccs vagy limonádé dukál.
Citromos spárgás-csirkás penne
1 csomag spárga
só
bors
olívaolaj

6 gerezd fokhagyma
30 dkg pennetészta
40 dkg csirkemell
2 tk kakukkfű
0.5 db citrom leve
1 dl fehérbor
1 db citrom reszelt héja
4 dl tejszín
15 dkg parmezán sajt
10 db bazsalikomlevél

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Előkészítjük az alapanyagokat. A spárgát megszabadítjuk a fás részeitől: vagy letörjük, vagy levágjuk. Zöldséghámozóval meghámozzuk, majd nagyjából 3-4 centis darabokra vágjuk.
A feldarabolt spárgát egy kis tepsibe helyezzük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és alaposan összeforgatjuk. Hozzáadunk 1-2 darab hámozatlan, megroppantott fokhagymagerezdet, majd betoljuk sütőbe, és 10-15 perc alatt készre sütjük. A tésztát a csomagoláson leírtaknak megfelelően elkészítjük.
Amíg a spárga sül és a tészta fő, felvágjuk a csirkemellet nagyjából 2 centis kockákra. Egy serpenyőben közepes lángon olívaolajat hevítünk, erre rakjuk a felkockázott csirkét, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a kakukkfűvel, a citromlével.
Felöntjük a csirkét a fehérborral, majd, amikor az alkohol elpárolgott, hozzáadjuk a megmaradt, apróra vágott foghagymagerezdeket, a reszelt citromhéjat, és pár percig pirítjuk. Azután felöntjük a tejszínnel, beleforgatjuk a megsült spárgát, megszórjuk a lereszelt parmezán felével, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tésztát, alaposan összeforgatjuk, végül friss bazsalikomlevéllel ízesítjük, és a reszelt parmezán másik felével tálaljuk.
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?
Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.