Menü

A hagyma különleges hatásai

A hagymát imádjuk, egyrészt mert nagyon finom, de tudjuk azt is, hogy több betegség is gyógyítható a segítségével.

A tavasz beköszöntével elárasztja az újhagyma a piacokat, és, hát ember legyen a talpán, aki meg tudja állni, hogy legalább 5-6 kötéssel ne vigyen haza belőle egyszerre. Aki pedig kertes házban lakik, az reggeltől estig legelje a friss hagymákat, hiszen nagyon egészséges.

Latin nevén allium cepa, az amarilliszfélék családjába tartozó növény Ázsiából került Magyarországra, legalább 7000 éve termesztik. Tavasszal zsenge, ősszel vöröshagyma virágzik.

A hagyma alapzöldség a konyhában, fogyaszthatjuk nyersen, igaz, a leheletünk nem lesz tőle csábító, ennek ellenére hagyományos hideg ételek, mondjuk pörc vagy szalonna mellé sokan szívesen falatozzák. A hagyma nem csak magában izgalmas, számos főtt ételünk nélkülözhetetlen alapja. Karakteres aromája miatt sokoldalúan felhasználhatjuk, nem hiányozhat egy konyhából sem: remekül érvényesül pörköltekben, levesekben, salátákban, húsoknál vagy köreteknél, de még hagymalekvárt is készíthetünk belőle.

Híres baktériumölő, megfázás és fertőzések megelőzésére is használják. A hagyma tartalmaz A-, B-,C- és E-vitamint, valamit folsav, nátrium, kálium, vas tartalma is magas, de más ásványi anyagokban is bővelkedik. A hagymában egy igen erős antioxidáns is fellelhető, a kvercetin nevű flavonoid, ami bizonyítottan rákmegelőző hatással bír.

Nézzük, milyen betegségekre lehet gyógyír a hagyma:

1. Segítségével kidugaszolhatjuk a fület

Távolítsuk el a külső héját, egészen addig, amíg csak a belső része marad. Ezt mossuk meg, és helyezzük a fülünkbe, de ne nyomjuk bele túlságosan. Hagyjuk benne egy éjszakán át. A hagyma eltávolítja a fölösleges fülzsírt, így újra akadálymentessé teszi a hallást.

2. Égések ellen

Akár a nap sugarai okozta leégés, akár kisebb tűzhelyi sérülések esetén a hagyma kiváló segítség lehet. Egy szelet hagymával óvatosan dörzsöljük át a leégett felületet, majd hagyjuk rajta néhány percig. Enyhíti a gyulladást, nyugtatja a bőrt.

3. Rovarcsípések ellen

Ha megcsíp egy méh, a legelső dolgunk az kell legyen, hogy eltávolítsuk a fullánkot. Miután megszabadultunk tőle, tegyünk egy kisebb darab hagymát a csípésre, ez majd hamar enyhíti a fájdalmat, és a duzzanatot.

4. Lázcsillapító

Vágjunk kisebb darabokra egy hagymát, tegyük a talpunkra, és húzzunk rá egy pamutzoknit. A pakolást időnként cseréljük újra, addig, amíg csökken a láz. Nagyon hatékony.

A hagyma, nyersen fogyasztva az egyik leghatékonyabb méregtelenítő. Együnk belőle minél többet, így könnyedén megszabadulhatunk a felgyülemlett méreganyagoktól. Tavasszal a hagyma a legjobb tisztítókúra, iktassuk be étrendünkbe.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.