Menü

Zsálya, te mit tudsz róla?

Megannyi növényt, gyógynövényt ismerünk, a zsálya z egyik legszebb, kis lila virágai a hosszú száron kiemelkednek a többi növény közül. Illik tudni, hogy mennyire is hasznos kis növényről van szó.

A zsályát már az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is használták, ez utóbbi nép a bölcsesség fűszernövényeként is említette, nem csak erős illata, hanem gyógyhatása miatt is kedvelték. A növénynek nagyon erős illata és íze van, ezért fűszerként óvatosan kell bánni vele, nem nagyon illik más fűszerekhez. Szárnyas-, vad- és bárányhús ételeket finoman kiemelhetünk vele, de a köreteket is meghinthetjük vele.

Nem csak ételeink remek alapját képezheti, hanem sokféle gyógyhatásáról is híres. Ereje legfőképp a leveleiben található, házi gyűjtögetés esetén érdemes szellős helyen, ritkán szórva szárítani. A népi gyógyászatban a torokgyulladás egyik legfőbb ellenszere, de jót tesz láz esetén is. Rengeteg vitamint raktároz, A, B1, B-2-, B3-, B6-, C-, K- és E -vitaminban is gazdag, magnézium tartalma sem elhanyagolható. Antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig pompás gyulladáscsökkentőként is ismert.

Hasznunkra válhat fogíny betegségek kezelésénél, de szánkat öblögetve még az arcüreg gyulladás tünetei is enyhülnek. Antimikrobális hatása révén használhatjuk az erős testszag elűzésére, fertőtleníthetjük vele a bőrünket, gyorsíthatjuk a hámsérülések gyógyulási idejét is. A zsálya levelét felhasználva a rovarcsípések okozta bőrirritációt, viszketést is enyhíthetjük, ehhez csupán az adott területet be kell dörzsölni a kis levéllel. Magnézium tartalmának köszönhetően tökéletes a masszázsolajakba keverve, hiszen izomlazításra, az ízületi gyulladások kezelésére is igénybe vehetjük. Teaként minden drogériában megtaláljuk.

Nagy előnye, hogy terhes nők is fogyaszthatják kellő körültekintéssel, hiszen kiváló görcsoldószer. Ezzel egyetemben a menopauzával, vagy menstruációs görcsökkel küzdő nők is kipróbálhatják. Elkészítéséhez csak forró vízre és 2-3 kanálnyi teával szükség. Ezt legalább 15-20 percig lefedve kell áztatni, majd szűrés után fogyasztható is. Cukorbetegek és hasnyálmirigy megbetegedésben szenvedő egyének nagy óvatossággal fogyasszák, mindenképpen konzultáljanak orvossal előtte.

Na de hogyan is termesszük?

Általában magról szép palántákat lehet nevelni, szereti a napos kertrészeket, de eleinte nagyon vízigényes, szóval illik sokat locsolni. Bokorban fog növekedni, elég magasra terjeszkedik, így számolnunk, kell neki némi hellyel is. A zöldségtermesztőknek is van jó hírünk, ha káposzta és répa félék mellé ültetjük, szolgálatunkba áll és elriasztja a legyeket és káposztamolyokat. Ősszel vissza kell vágni, mulccsal, vagy komposzttal be kell takarni, így tavasszal ezt a fedőréteget leszedve új hajtásokat fogunk látni. Érdemes a hajtásokat szétszedni és külön ültetni, ezzel szaporíthatjuk. A balkon éke is lehet, egy nagyobb cserépben szépen eléldegél a napos erkélyeken.

A zsálya egy évezredekre visszanyúló múlttal rendelkező növény, mely nem csak hasznos és szép pontja lehet kertünknek, hanem számos betegségben is segítségünkre lesz.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.