Menü

Megbetegíthetnek a házikedvenceink?

Pár hete vettünk egy törpehörcsögöt, mely a gyerekeim nagy kedvence lett, s egyrészt örülök, hogy megtanulnak gondoskodni egy kis állatkáról, felelősséget tanulnak, azonban másrészt aggasztónak tartom azokat a betegségeket, melyeket néhány házikedvencünk okozhat, többek között egy a kis maréknyi szőrgombóc, a hörcsögünk is. Nézzük mi az a 4 legsúlyosabb betegség, amit elkaphatunk a házikedvencektől.

Háziállataink számos kórokozót hordozhatnak, melyek közül néhány családunkra nézve is veszélyes lehet. A légzőszervi allergia, veszettség, bőrkiütések, hányás, hasmenés és a láz, olyan betegségek, amelyeket háziállatok is terjeszthetnek emberre, például kutya, macska vagy sertés, vagy a népszerű kis rágcsálóink.

Általában ezek a betegségek az állat szőrével, vizeletével vagy székletével terjednek, ezért ennek elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy házi kedvenceinket rendszeresen állatorvoshoz vigyük, megkapják a szükséges oltásokat, rendszeresen takarítsuk az almukat és minden alkalommal alaposan mossunk kezet, miután érintkeztünk velük.

A kutya által terjesztett betegségek közé tartozik az allergiákat vagy légúti problémákat okozó vírusok, de meg kell említeni, bolhát vagy kullancsot is hordozhatnak, akik további betegségeket terjesztenek. Ezen felül a kutyaharapással átviheti a veszettség betegséget is, amely végtag bénulást okozhat.

A macska által terjesztett betegségek között a toxoplazmózist kell figyelembe venni, mely terhesség alatt különösen kockázatos és veszélyes! Erről mielőbb érdemes tájékozódni és elkerülni a következményeket.

Madarak, mint például a papagájok vagy akár a csirkék is terjeszthetnek bizonyos baktériumokat, például szalmonellát vagy escherichia colit, mely széklettel terjed és hasmenést, hányást okoz.

A rágcsálók, különösen a hörcsögök olyan betegségeket okozhatnak, mint például choriomeningitis, amely influenza-szerű tüneteket, például lázat és hidegrázást okoz, ezen túlmenően szemgyulladást és bőrkiütést is.

Mit tehetünk az állatok által okozott betegségek megelőzése érdekében?

Nagy hangsúlyt kell fordítani a higiéniára, alapos kézmosásra, illetve az állatoknak rendelkezniük kell az igényeiknek megfelelő táplálékkal, meg kell kapják a szükséges oltásokat, tisztán kell tartani őket és környezetüket, s kerülni a vérrel, vizelettel, széklettel való érintkezést, ezek szembe jutását. A legfontosabb szabályokat be kell tartanunk az állat és a családunk egészsége érdekében.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!