Menü

Édességre vágysz? Egyél gofrit!

A gofri ma már egy világszerte ismert és népszerű ellenállhatatlan édesség. Azonban kevesen tudják, hogy a gofri eredete egészen az 1400-as évekig nyúlik vissza. Ekkoriban a belga városokban, különösen Brugge-ben már készítettek olyan süteményeket, amiket ma gofrinak nevezünk.

A gofri eredetileg az „ostya” nevű süteményből fejlődött ki. Az ostya egy vékony, törékeny sütemény, amit általában henger alakúra tekercselnek, és töltelékkel tálalnak. A gofri először a henger alakú ostyákból készült, majd később a tésztát laposabbra nyomták, és így jöttek létre azok a gofrik, amelyeket ma is ismerünk.

Az eredeti gofrikhoz csak néhány egyszerű összetevőre van szükség: lisztre, tojásra, tejpótlóra, vajra, cukorra és sóra. Az összetevőket alaposan össze kell keverni, majd a tésztát a gofri sütőbe kell tenni, amíg aranybarna nem lesz. Ma már számos gofri fajta létezik, melyek összetevőikben és elkészítésükben is különbözhetnek.

A brüsszeli gofri az egyik legismertebb gofri fajta, amelyet sűrűbb tészta és mélyebb, nagyobb méretű zsebek jellemeznek, melyeket általában a tetejére kerülő tejszínhabbal, vagy gyümölcsökkel töltöttek.

A liège-i gofri kisebb, mélyebb zsebekkel rendelkezik, amelyek karamellizált cukros darabokkal vannak megszórva. A liège-i gofri tésztájához egy kis élesztőt is használnak az íz és a textúra fokozása érdekében.

Klasszikus amerikai gofri. Ez egy vastagabb, puha tésztájú, nagyobb méretű gofri, amit általában édes sziruppal és vajjal tálalnak.

A bécsi gofri tészta alapvetően hasonlít a brüsszeli gofrihoz, de vékonyabb és ropogósabb.

Azok számára, akik gluténmentes étrendet követnek, a gluténmentes gofri kiváló választás lehet. A tészta készítéséhez gluténmentes lisztet használnak, és általában tojásfehérjével és mandulatejjel készül.

Azoknak, akik diétáznak, vagy fogyókúráznak, mondanám, hogy nekik sem kell lemondani a jóról: egészséges gofri is létezik. Az egészséges gofrihoz egészséges összetevőket kell összeválogatni, mint például a teljes kiőrlésű liszt, chia mag, lenmag, banán, joghurt, stb.

Ha még nem kóstoltad volna, vagy csak egyféle receptet kóstoltál, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni a többi fenséges gofri receptet is! Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.