Menü

Édességre vágysz? Egyél gofrit!

A gofri ma már egy világszerte ismert és népszerű ellenállhatatlan édesség. Azonban kevesen tudják, hogy a gofri eredete egészen az 1400-as évekig nyúlik vissza. Ekkoriban a belga városokban, különösen Brugge-ben már készítettek olyan süteményeket, amiket ma gofrinak nevezünk.

A gofri eredetileg az „ostya” nevű süteményből fejlődött ki. Az ostya egy vékony, törékeny sütemény, amit általában henger alakúra tekercselnek, és töltelékkel tálalnak. A gofri először a henger alakú ostyákból készült, majd később a tésztát laposabbra nyomták, és így jöttek létre azok a gofrik, amelyeket ma is ismerünk.

Az eredeti gofrikhoz csak néhány egyszerű összetevőre van szükség: lisztre, tojásra, tejpótlóra, vajra, cukorra és sóra. Az összetevőket alaposan össze kell keverni, majd a tésztát a gofri sütőbe kell tenni, amíg aranybarna nem lesz. Ma már számos gofri fajta létezik, melyek összetevőikben és elkészítésükben is különbözhetnek.

A brüsszeli gofri az egyik legismertebb gofri fajta, amelyet sűrűbb tészta és mélyebb, nagyobb méretű zsebek jellemeznek, melyeket általában a tetejére kerülő tejszínhabbal, vagy gyümölcsökkel töltöttek.

A liège-i gofri kisebb, mélyebb zsebekkel rendelkezik, amelyek karamellizált cukros darabokkal vannak megszórva. A liège-i gofri tésztájához egy kis élesztőt is használnak az íz és a textúra fokozása érdekében.

Klasszikus amerikai gofri. Ez egy vastagabb, puha tésztájú, nagyobb méretű gofri, amit általában édes sziruppal és vajjal tálalnak.

A bécsi gofri tészta alapvetően hasonlít a brüsszeli gofrihoz, de vékonyabb és ropogósabb.

Azok számára, akik gluténmentes étrendet követnek, a gluténmentes gofri kiváló választás lehet. A tészta készítéséhez gluténmentes lisztet használnak, és általában tojásfehérjével és mandulatejjel készül.

Azoknak, akik diétáznak, vagy fogyókúráznak, mondanám, hogy nekik sem kell lemondani a jóról: egészséges gofri is létezik. Az egészséges gofrihoz egészséges összetevőket kell összeválogatni, mint például a teljes kiőrlésű liszt, chia mag, lenmag, banán, joghurt, stb.

Ha még nem kóstoltad volna, vagy csak egyféle receptet kóstoltál, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni a többi fenséges gofri receptet is! Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.