Ayran a törökök kedvence
- Dátum: 2023.04.27., 07:51
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- ayran, étkezés, fehérje, gasztronómiai, innivaló, joghurt, kalória, konyha, reggeli, sós, tejtermék, török
Az ayrannak nincs hazai megfelelője– a törökök egyik kedvenc itala nem nagyon ismert Magyarországon. Büfékben, török élelmiszerboltokban vagy pékségekben néha itthon is kapható, de a legtöbben sosem kóstolják meg. Míg a szintén ázsiai eredetű kefír beépült a hazai gasztronómiába, ez a finomság várat magára, pedig rengeteg olyan fogás van, amihez elképesztően jól passzol.
Érdemes elsőre venni egy boltit, hogy megismerjük, milyen az autentikus íz, utána már otthon is kísérletezhetünk a keveréssel – ha valahol fele-fele aránynál indítunk, nem lesz rossz a végeredmény. A só mennyisége még Törökországban is eltérő, van, aki kevesebbet, van aki többet kever bele. A legegyszerűbb botmixerrel lecsapatni, akkor még helyes habkorona is lesz rajta, de ha csak egy poharunk és kiskanalunk van, akkor sem lesz semmi baj.

Nem csak pékáruhoz, de húsokhoz, gyümölcsökhöz is príma – lehet, hogy perverz, de az érett körtéhez vagy a sült tökhöz szerintem remekül passzol. Nyaranta hideg frissítőként önmagában is tökéletes –kortyolunk párat, és garantáltan felfrissülünk.
A só miatt kicsit olyan érzés, mintha nem csak ital, hanem étel is lenne: meleg napokon, amikor nincs kedvünk enni, akár egész nap ellehetünk egy kancsó ayrannal. Amikor hűsebbre fordul az idő és a sütőben meleg ételek illatoznak, kísérőként is fogyaszthatjuk; egyszerű, de mégis tartalmas. Ha ez első korty után nem kezdjek el utálni, a rajongás örökké kitart.
Hozzávalók négy adaghoz:
3 dl natúr joghurt
3 dl víz
1 teáskanál só
A dolgunk mindössze annyi, hogy a hideg hozzávalókat betesszük egy nagy kancsóba, és jól összekeverjük. Közben kóstolgassuk, és akár változtathatunk is az arányokon, ha hígabban, sósabban vagy sótlanabbul szeretnénk. Ha van botmixerünk, akkor kutyuljuk össze azzal, mert így kis buborékokat is kapunk a tetejére. Töltsük ki szép pohárkákba, és némi jégkockát is adhatunk hozzá.
Mentás ayran

Ha a sima verziót meguntuk volna, és nő a kiskertünkben egy kis menta, akkor azzal is készíthetjük.
Hozzávalók egy adaghoz:
1 dl natúr joghurt
1 dl víz
Kis frissen vágott menta
Só
Jégkockák
Az elkészítése ugyanúgy néz ki, mint a sima ayrané, a jégkockákat is megdolgozhatjuk a botmixerrel, de az sem baj, ha botmixer híján a jég egyben marad. Törökországban egy harmadik verziót is lehet kapni, amit úgy csapolnak.
Ez az egy ayran, amit otthon nem tudunk előállítani, mivel egy speciális gépet használnak hozzá, ami folyton forgatja a joghurtos italt, hogy felhabosítsa.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.