Menü

Probiotikus ételek és italok – a helyes bélflóra elősegítése

A bélrendszernek is szüksége van támogatásra, főleg a járványos időszakokban, hiszen, ha emésztésünk nincs a helyén, akkor az egészségünk sem lesz megfelelő állapotban.

A reklámok azt sugallják, hogy fogyasszunk étrendkiegészítőket, probiotikumokat, prebiotikumokat az egészéges táplálkozásért, pedig tehetünk ezért a kezünk ügyébe kerülő ételekkel és italokkal is. A probiotikumok feladata a bélflóra egyensúlyának fenntartása, ami az immunrendszer egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet.

Az első ilyen étel a joghurt, mivel tele van olyan jó baktériumokkal, amik elősegítik az egyensúly fenntartását. A joghurtot keverhetjük gyümölcsökkel vagy tejjel hígítva turmixolhatjuk is, így egy kulacsban magunkkal is vihetjük bárhová, kanál sem kell. A párja a kefir, ebből is a kaukázusi a legjobb fajta ebből a szempontból, hiszen saját baktériumtörzsei vannak, illetve néhány segítő élesztőfajtát is tartalmaz.

Ha már élesztő szóba került, akkor ejtsünk szót a kovászos kenyérről is, segíti emésztésünket. A zöldségek táján is találunk kedvünkre valót, a savanyított káposzta, ebből is a nem pasztörizált fajta, és a sós savanyúságok, amik nem ecettel savanyítottak is mind emésztést segítő ételek.

A probiotikus italokat sem nehéz elkészíteni, a fermentálás az egyik megoldás. A fermentálás alatt azt értjük, hogy úgy tartósítunk gyümölcsöket és zöldségeket, hogy nem kell hozzá se tartósítószer, se fagyasztó, az adott termény pedig roppanós és vitaminokkal teli marad. Kizárólag az adott termény felületén megtalálható baktériumok végzik el a munkát. A fermentálás során megnövekszik a hasznos baktériumok száma, amik egy bolti eljárás során megszűnnek, szóval a fermentált élelmiszerek így nyújtanak emésztőrendszerünknek segítő kezet. Nem is bonyolult az eljárás, bárki könnyedén el tudja készíteni.

A fermentált limonádé az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital, ehhez csak fél kilogramm citrom kifacsart levére, 1 csésze nádcukorra és egy csészetejsavóra lesz szükség. Minden alapanyagot beleöntünk egy 1 literes üvegbe és feltöltjük annyi vízzel, hogy nagyjából két ujjnyi rész maradjon a tetejéig. Lezárjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük, ami legalább 20 fokot jelent. Amint az íze kellemessé válik, már fogyasztható is. Lehet másfajta gyümölcsitalokat is készíteni, ezek aránya úgy alakul, hogy egy 1 literes üveget előkészítünk, egy adag (mondjuk egy marék) gyümölcsöt megmosunk, az üvegbe rakjuk, 2-3 evőkanál cukrot szórunk rá, tehetünk bele citromlevet is az íze kedvéért, hozzáadunk 1-2 evőkanál tejsavót és felöntjük a limonádé elkészítéséhez hasonlóan vízzel.

Érdemes néha kiengedni a nyomást az üvegből, ha elkezd buborékosodni, akkor le kell szűrni és mehet a hűtőbe. Egy dologra azonban figyelni kell. A fermentálás, érés folyamata a leszűrés után nem áll meg, csak a hideg hatására lelassul. Egy idő után alkoholossá válik az erjedéstől, alkohol tartalma elenyésző, de mindenképpen gondoljunk rá fogyasztás előtt, főleg, ha autóvezetésre készülünk utána.

Emésztőrendszerünknek sokat segíthetünk azzal, hogy ha úgy táplálkozunk, hogy odafigyelünk a probiotikumok bevitelére is. Ezzel immunrendszerünk is ellenállóbb lesz, könnyebben megküzdünk a betegségekkel és energikusabbá is válhatunk.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!