A farsangi időszak fánk nélkül nem is az igazi – anyabarát receptek
- Dátum: 2023.02.19., 14:58
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- édesség, fánk, farsang recept, kovász, szalagos fánk, tavaszvárás, túrófánk
A fánk nem csak a farsangi ünnepségek étele, viszont annak egyik jellegzetes eleme. Ahány ház, annyi féle fánkkészítési módszer létezik. Segítek két kicsit könnyebb recepttel, hogy senki ne maradjon ki az élményből, garantáltan anyukabarát receptúra lesz.
A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Eredetileg a tavaszvásáról, a párválasztásról, az udvarlásról szólt, ehhez társult a mulatozás, a tréfa csinálás. Az ókori Rómában kezdtek el álarcos felvonulásokat szervezni, amit zenés táncmulatság követett. Innen eredeztethető a magyar szokás is, amit már Mátyás király korában is feljegyeztek, de Magyarországon a tavasz beköszöntének siettetését tűzték ki céljául. Manapság már nem csak gyerekek öltöznek jelmezekbe, hanem a felnőttek is, lehet ebből családi partit is rendezni, ennek pedig feledhetetlen kelléke a fánk. Nagyon finom édesség, kelt, élesztős tészta, bő olajban sütik általában és vagy cukorral hintik, vagy lekvárral kenik meg a tetejét. A legismertebb a szalagos fánk, melynek elkészítése nem egy nagy bonyodalom, bárki nekiállhat.
Szalagos fánk
Hozzávalói: 2 dl tej, 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 2 db tojássárgája, 3 cl rum, 5 dkg vaj, 1 csipet só és végül olaj.
Elkészítése a következő: A szalagos farsangi fánk elkészítéséhez kevés langyos tejjel, pici liszttel, cukorral és az élesztővel kovászt készítünk. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáöntjük a tejet, rumot és jól kidolgozzuk. Az olvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, beleszórjuk a lisztet, majd összedolgozzuk a kovásszal, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval (akár lisztezett szélű pohárral) kiszúrjuk és letakarva újra kelesztjük, nagyjából fél órát. Lábasban bő zsiradékot melegítünk, ha a a szalagos fánkok megkeltek, ujjainkkal mindegyik közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Amikor a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább. (A receptet köszönöm Vass Lászlónénak)
A másik személyes kedvencem a túrófánk, ami bármilyen hihetetlenül is hangzik, azon kívül, hogy összekeverjük az alapanyagokat és belecsipkedjük az olajba, még meg is fordul magától, szóval elronthatatlan és a három fiam kedvence.
Hozzávalói: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl tejföl, 1 kiskanál. szódabikarbóna, 6 dkg cukor, egy csipet só.
Elkészítése: A hozzávalókat gondosan összekeverjük, vizes kiskanállal diónyi gombosokat szaggatunk a forró olajba, majd mikor magától megfordulva aranybarnára sült, papírtörlőre emelve leitatjuk az olajat. (Ezt a receptet köszönöm Gazdag Anita barátnőmnek)
A farsang gyereknek és felnőttnek egyaránt jó buli és ezekkel az elronthatatlan recepteket elkészítve bármikor odaállhatunk a család vagy baráti társaság elé, biztosan sikert aratunk vele. Jó étvágyat kívánok!
Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.
Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Hogyan maradjunk energikusak a kánikulában?

A nyár sokunknak egyet jelent a szabadsággal, a pihenéssel, a hosszú napsütötte nappalokkal és a várva várt programokkal. Azonban a rekkenő hőség, a párás levegő, a felborult napirend és a kikapcsolódás előtti hajtás könnyen kifacsarhat bennünket. Ha pedig lemerül az energiaszintünk, nehezebb élvezni azt, amiért mindennap dolgoztunk. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy hogyan őrizhetjük meg a lendületünket a júliusi forróság alatt.
A fürdőzés veszélyei – Amit mindenkinek tudnia kell

A fürdőzés nagyszerű kikapcsolódás, de csak akkor biztonságos, ha körültekintők vagyunk. Tartsuk be az alapvető szabályokat, figyeljünk egymásra, és ne kockáztassunk feleslegesen. A tudatosság életeket menthet!