Menü

Színtévesztés és színvakság

A színlátás mérsékelten súlyos zavaráról van szó, amiben a három alapszín rendszeréből egy érzékenysége eltolódott és a színlátás gyakorlatilag két dimenzióra redukálódik. Örökletes és többnyire férfiakat érint. Mivel jár a színtévesztés és mit kell tudni róla, mely munkahelyeken kizáró ok és mit tehetünk ellene?

Mi a színtévesztés és mi a színvakság?

Öröklődő látászavarok, amikor is a színérzékelő csapok valamelyike gyengébben működik, vagy esetleg teljesen hiányzik. Ha valamelyik szín érzékelése csak csökken, akkor színtévesztésről, ha viszont teljesen kiesett és hiányzik, akkor színvakságról beszélünk.

Mik azok a csapok?

Az emberi szemben, a látóhártyában (úgynevezett retinában) található két féle fényérzékelő sejt közül a „csapok” azok, amelyek képesek a színeket felismerni.

A különböző csapok három alapszínt tudnak felismerni: a vöröset, a zöldet és a kéket. A különböző színárnyalatok e három alapszín keverékéből alakulnak ki. A tökéletes színlátás lényege, hogy a különböző színeket felismerő csapok megfelelő arányban és tökéletesen működjenek.

A színtévesztésnek és a színvakságnak különböző tünetei és fokozatai vannak.

Leggyakoribbnak a vörös és zöld szín felismerési zavarát nevezhetjük, ezt vörös/zöld színtévesztésnek nevezzük. A kék színt érintő színtévesztés valamivel ritkább, az ebben szenvedők a kék/sárga színt különböztetik meg nehezen, vagy egyáltalán nem.

Mi a különbség a színtévesztés és a színvakság között? Mi a teljes színvakság?

A színtévesztésben szenvedő az érintett színt halványabbnak látja, a színvak pedig szürkésnek. Teljes színvakság esetén, - bár ez igen ritka-, mindhárom színérzékelő sejt hiányzik.

A színtévesztés mint említettem örökletes, nemhez kötötten öröklődik és a női X kromoszóma viszi tovább, emiatt férfiaknál jóval gyakoribb, ugyanis nekik XY nemi kromoszómájuk van, az X kromoszóma hibáját pedig nincs ami korrigálja. A nők XX kromoszómájából a hibás gént a második, normál X kromoszóma már tudja korrigálni, ezért náluk a színtévesztés jóval kisebb mértékben fordul elő.

Hogy derül ki a betegség?

Szűrővizsgálat alkalmával lehet diagnosztizálni a problémát, ekkor derül ki, ha valaki rosszul, vagy nem látja a színeket.

A szűrés úgynevezett „kínai könyvvel” történik, mely „pöttyös” színes táblákat jelent, melyben számok vannak más színnel elrejtve.

A színtévesztés egy állapot, nem gyógyítható. Léteznek speciális szemüvegek, de ez még gyerekcipőben jár, nem elterjedt, ám a jövőre nézve bízzunk benne, hogy valamiféle megoldást jelenthet,

Mivel bizonyos foglalkozások megfelelő színlátáshoz kötöttek, ezért a gyermekek ilyen irányú szűrését már iskolás korban elvégzik, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik ennek figyelembevételével tudjanak tervezni.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!