10 élelmiszer, ami tele van nátriummal
- Dátum: 2023.01.02., 16:10
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- egészség, májkrém, müzli, nátrium, nitrit, savanyúság, só, táplálkozás, tejtermékek
Nátriumszegény diétában tiltólistásak a következő ételek, így szívbetegeknek is kerülniük kell őket.
A magasvérnyomás-betegségben érintettek számára megoldást jelent a szívbarát diéta, mely amellett, hogy minimálisra csökkenti a sóbevitelt, száműzi a magas nátriumtartalmú élelmiszereket, és növeli egyes hasznos ásványi anyagok, vitaminok, így a kálium, a magnézium és a K-vitamin bevitelét.

Amellett tehát, hogy a tudatos zöldség- és gyümölcsfogyasztással növeli az ember a szervezetébe bevitt hasznos ásványi anyagok mennyiségét, magas vérnyomás esetén jobb lemondani a nátriummal teli ételekről, alapanyagokról is. Az irányadó napi beviteli érték felnőttek számára nagyjából 2,4 gramm nátrium, azaz körülbelül 6 gramm só.
A felvágottak, szalámik rengeteg sót tartalmaznak, ezért akár a reggeli szendvics is akadályozhatja a sikeres nátriumszegény diétát. Helyette próbáld ki a házilag készített csirkemellsonkát: gyorsan nagy adagot készíthetsz belőle, és a sót is kiválthatod zöldfűszerekkel.
A krémsajtok igazi merényletet jelentenek a szív egészségére nézve. Szerencsére számos szendvicskrémet készíthetsz helyettük: isteni a gyors padlizsánkrém, a céklakrém vagy a bazsalikomos, ricottás krém is.
Sajnos a tejtermékek közül egyes sajtok magas nátriumtartalmúak, így a rokfort, a feta vagy a parmezán. Szívbetegség esetén jobb választás lehet a kevésbé sós ricotta vagy a mozzarella.

Szinte minden feldolgozott húskészítmény tiltólistás: a virsli, a kolbász vagy a szalonna is, melyeket ráadásul rákkeltő nitrittartalmuk miatt is jobb kerülni.
Sajnos a kenyerek rengeteg nátriumot tartalmaznak, és még a tudatosság sem mindig célravezető: sokszor a félbarna kenyérben a fehér változatnál is több van.
A bolti májkrémek ugyancsak tele vannak sóval, nátriumtartalmú tartósítószerekkel és ízfokozókkal is, ezért sokkal egészségesebb, ráadásul nem is sokkal bonyolultabb, ha az ember saját maga készíti el. Van sóval, akár több száz milligramm is lehet bennük. Bár a friss, szezonális zöldségek igazán gazdagok vitaminokban, a fagyasztott áruk is jobban megőrzik tápanyagtartalmukat a konzerveknél.
Az édes reggeli müzlikről és gabonapelyhekről sokan nem is gondolnák, mennyire tele vannak nátriummal, ami az ízélmény fokozása mellett tartósabbá is teszi a készterméket.

A levesporok és kész levesek is sok nátriumot, rengeteg sót, tartósítószert és gyakran nátrium-glutamát ízfokozót tartalmaznak, ezért egyértelműen tiltólistásak szív- és érrendszeri betegség esetén. Egy krémleves vagy egy zöldségleves nem is olyan nagy kunszt.
A savanyúságok sem javasoltak szívbetegséggel élők számára, egy darab csemegeuborka már a napi irányadó érték 10%-át eléri.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.