Menü

Őszi vitaminbombák

Ősszel is lehet mindenféle finomságokkal tenni a vírusok ellen, s kicsit felvértezni az immunrendszerünket a hamarosan beköszöntő tél előtt. Hasznos tudnivalók következnek most az őszi vitaminpótlásról.

Az őszi időszak pont arra való, hogy mielőbb feltankoljuk szervezetünket fontos vitaminokkal, felkészítve az immunrendszerünket télre, s mivel finomságokról van szó, így a kellemest a hasznossal köthetjük össze. A csökkenő energiatartalékoknak most van a legnagyobb szüksége a vitamindús zöldségekkel és gyümölcsökkel teli ételekre, italokra, turmixokra, ezekkel nemcsak felturbózhatjuk a szervezetünket, de még jótékony hatásúak is az egészségünkre, vonalainkra, alakunkra.

Az egyik legfontosabb tápanyagaink a C-vitamint tartalmazó ételek, mindemellett az A-, B-, D- és E-vitaminok is szükségesek, továbbá különböző ásványi anyagok folyamatos pótlása is elengedhetetlen ebben az időszakban. Szerencsére sok szezonális zöldségről elmondható, hogy igazi vitaminbomba, fogyasztahtjuk őket nyersen, főve, turmixban, csak nézzünk körül a kertünkben, vagy a piacokon.

Fogyasszunk sok céklát, salátát, itt a fekete retek, a gomba, a padlizsán, a kelbimbó a sütőtökről nem is beszélve, mely s magas A-vitamin és béta-karotin tartalma miatt ideális tápanyagforrás. Ízletes belőle leves vagy püré, vagy akár sütve is fogyasztható. Együnk minél több idénygyümölcsöt, ezekből sosincs hiány, itt a szőlő, az alma, utóbbi sokáig eláll.

A dió sem maradhat el az őszi vitaminbombák felsorolásából, sok benne az A-, E- és B-vitamin, valamint a magnézium, kálium, fluor és szelén. Nagyon szeretem rágcsálni, de sütikbe is kiváló alapanyag. Egy maréknyit ajánlott naponta elfogyasztani.

A frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek igazi napindító vitaminkoktélok, ha tehetjük, érdemes picit korábban felkelni és elkészíteni őket. A magas C-vitamin tartalmú csipkebogyóból készíthetünk teát vagy lekvárt, ahogy a som és a kökény szintén alkalmas lekvár főzésére.

Az ősz a raktározás ideje, ilyenkor tölthetjük fel vitaminkészleteinket a télre. Érdemes kihasználni a természet adta patikát, hogy felvértezzük magunkat a téli időszakra, emellett a rendszeres testmozgásról se feledkezzünk el. Mindenkinek jó egészséget és kiváló közérzetet kívánok.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!