Menü

Rizs a diétában?

Ha diétázni kezdünk, a leggyakrabban a szénhidrátot hagyjuk ki az étrendünkből, vagy minimalizáljuk azokat. Van, akinek ez könnyen megy, de ha te nem azok közé tartozol, nyugodtan "csalhatsz" egy kicsit, például rizzsel.

1. Kalóriát spórolsz vele

Hatalmas előny, hogy alacsony zsírtartalmú és laktató, ha könnyű húsokkal, hallal vagy zöldséggel fogyasztod, rengeteg kalóriát megspórolhatsz egy étkezésnél, ráadásul egy csomó egészségi előnyét is élvezheted.

2. Javítja az emésztést

A rizsben a rostok mellett sok ásványi anyag található, így serkenti a bélműködést, és gyomorvédő hatása is van. Nem véletlen, ha elrontjuk a gyomrunkat, egy kis főtt rizst akkor is meg tudunk enni.

3. Felveszi a harcot a vizededés ellen

A rizsnek magas a káliumtartalma, ami segít abban, hogy a szervezeted ne raktározzon felesleges folyadékot.

4. Laktató

Bár 10 deka rizs nem tűnik soknak, de ha megfőzöd, három adag étel is simán kijön belőle. A rizsfogyasztás mellé a megfelelő vízbevitel nagyon fontos, mivel a folyadék a gyomorban megduzzasztja az élelmi rostokat, ami a telítettségérzetet is biztosítja.

5. Jó az idegrendszernek

A rizsben sok a B-vitamin, amiről pedig köztudott, hogy nyugtató hatása van.

Milyen rizst válassz?

Ha úgy döntesz, hogy mától kezdve több rizst fogyasztasz, semmiképp ne az előfőzött variációra essen a választásod. A legjobb ha a hántolatlan fajtáknál maradsz, ugyanis azok sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaznak, mint a fehér rizs.

Egy tálka barna rizs körülbelül 180-220 kalóriát és 44-50 gramm szénhidrátot tartalmaz. Emellett gazdag B1-, B3-, B6- és B5-vitaminokban, jelentős mennyiségben tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint a vas, a magnézium, a cink, a foszfor, a réz, a mangán és a szelén.

Hogyan főzzünk jó rizst?

A rizsfőzést alapvetően egyszerű dolognak gondoljuk, ám a japán Momoko Nakamura szerint - akit csak Rice Girlként emlegetnek - elárulta, hogy egy kicsit bonyolultabb, mint gondolnánk. Szerinte a rizst főzés előtt háromszor át kell mosnunk, hogy megszabaduljunk a felesleges keményítőtől. Nakamura gyakorlatában a főzés is négy szakaszra bontható, amelyek következők.

1. Mérjünk ki egy adag rizst, majd öntsük fel kétszer annyi vízzel, melegítsük forráspontig.

2. Amikor elkezd forrni, állítsuk magas lángra, majd így főzzük egy percig. Ez azért kell, hogy az összes felemelkedjen a víz tetejére.

3. Vegyük a lángot alacsonyra, tegyünk rá fedőt, és főzzük 30 percig.

Ha letelt a 30 perc, kapcsoljuk le a lángot, pihentessük a rizst még 10 percig. Ha ezután lyukakat látunk a rizs felszínén, jól dolgoztunk. Ezután osszuk egy szedőkanállal négy részre a rizst, majd kavarjuk át óvatos mozdulatokkal, majd tálaljuk.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?