Menü

Omega-6 zsírsav: hiánya és túlzott bevitele is káros lehet

Az omega-3 zsírsavhoz hasonlóan az omega-6 zsírsavak nagy része is esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem tud előállítani, ezért táplálkozás útján kell biztosítani. Az omega-6 zsírsavak jelentősen hozzájárulnak számos betegség megelőzéséhez, természetes gyógyításához, azonban nem mindegy, hogy milyen arányban, mennyiségben fogyasztjuk.

Az omega-zsírsavak pótlásakor arra kell ügyelni, hogy megfelelő arányban tartalmazzanak omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Az omega-6 zsírsavak hiánya, de túlzott bevitele is káros következményekkel járhat.

Az omega-zsírsavak rendszeres fogyasztása elengedhetetlen az egészség hosszú távú megőrzéséhez, nagy szerepük van a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek megelőzésében, a csontritkulás, a bőrpanaszok, bizonyos autoimmun problémák és különféle allergiák elkerülésében, tüneteik enyhítésében.

Az omega-6 zsírsavak főbb élettani hatása

Beépülnek a sejthártyába, rugalmasabbá teszik, ezzel segítik az összes szerv egészséges működését, védelmét a káros külső hatásoktól és a belső károsodásoktól.

Csökkentik a daganatok kialakulásának kockázatát, különösen a mell-, a prosztata- és a vastagbélrák esélyét. Javítják a rákbetegek életminőségét, gyorsítják a gyógyulási folyamatokat.

Normalizálják a magas vérnyomást, alacsonyan tartják a vérzsírok szintjét, csökkentik a magas a koleszterinszintet, megőrzik az erek rugalmasságát, tisztaságát.

Természetes gyulladáscsökkentők, így megelőzik, vagy nagymértékben enyhítik az olyan betegségek tüneteit, mint az ízületi gyulladás, az asztma, a migrén.

Jelentős mértékben fokozzák a memória működését, megakadályozhatják a depresszió, a tanulási zavarok, az Alzheimer-kór kialakulását is. Előnyösen befolyásolják az agysejtek és az idegsejtek működését. Felépítik az agy szürkeállományának nagy részét.

Táplálják a bőrt, az egyik legfontosabb lipidek az emberi bőrszövetben. Segítik a gyulladt, aknés területek, a különféle bőrbetegségek, például az ekcéma, a pszoriázis gyógyulását, kiegészítő kezelését.

Az omega-6 zsírsavak legjobb forrásai

Nagyobb mennyiségű omega-6 zsírsav található a kenderben, a tökmagban, a mogyoróban, a repce- és olívaolajban, valamint az olajos magvak nagy részében. A kukorica, a szója, az avokádó, a tojás, a mák, a napraforgó is jelentős mennyiségben tartalmazza, mint ahogyan a kenyérben, a feldolgozott, konzervált élelmiszerek nagy részében is megtalálható.

Javasolt fogyasztási mennyiség, zsírsavarány

A megfelelő mennyiségen túl fontos az is, hogy a mindennapos étrend a zsírsavakat optimális arányban tartalmazza. Az omega-zsírsavak akkor tudják a legjobban kifejteni jótékony hatásukat, ha az omega-3 zsírsavak az omega-6 zsírsavakkal megfelelő arányban kerülnek a szervezetbe. Az omega-3 zsírsavak napi ajánlott mennyisége 1-2 grammnyi, az omega-6 zsírsavakból viszont a napi optimális mennyiség 3 g alatti.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak fogyasztásának ideális aránya 1:3-1:5 közötti, azonban ez a gyakorlatban akár a többszörösét is meghaladhatja az omega-6 zsírsav javára, akár 1:30 arányban, ami már gyulladásos folyamatokat és káros szabadgyökök képződését indíthatja el.

Az omega-6 túlzott bevitele erősen legyengítheti az immunrendszert, csökken a szervezet védekező képessége a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megnőhet az ízületi gyulladások, a szívbetegségek, a tumorok kockázata, a mentális problémák, a koncentrációképesség csökkenése, a depresszió lehetősége. A túlsúly kialakulásáért is nagymértékben felelős lehet a zsírsavak nem megfelelő aránya.

A túlzott bevitel az optimális arányok megtartásával, az egészséges alapanyagok kiválasztásával és a minőségi étrend-kiegészítők fogyasztásával kerülhető el, melyekben ideális arányban és mennyiségben szerepelnek a szervezet számára szükséges omega-zsírsavak.

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.