Menü

Hogyan kezelhető az izomhúzódás?

Az izomhúzódás terápiájában elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Mivel izomhúzódáskor az izom szerkezete nem sérül, az izomszövet ép marad. Az izomhúzódás sokszor az izom kontrakció szabályozásában keletkezett zavar eredménye.

A kezelés célja tehát az izomhúzódás oldása, és az érintett izom újbóli ellazítása. Nagyon fontos, hogy a kezelést minden esetben olyan hamar megkezdjék, amilyen hamar csak lehetséges! Vagyis, ha felmerül az izomhúzódás gyanúja, minden sporttevékenységet azonnal abba kell hagyni!

Ideális esetben a sérült azonnal részesüljön elsősegélyben, mégpedig a következők szerint:

a sérült izomrész nyugalomba helyezése, pihentetése

az érintett terület hűtése (jegelése)

a sérült izomrész kompressziója (szoros bekötése)

a sérült testrész felpolcolása.

Pihentetés: Akkor is, ha csak enyhe izomfájdalmat, húzódást érez, pihentesse a sérült izmot, rögtön hagyja abba a sportolást! Ne kockáztassa a súlyosabb sérüléseket!

Jegelés: A hideg csökkenti az izomhúzódás következtében fellépő fájdalmat, és segít megelőzni a nagyobb duzzanatok kialakulását. Erre a célra megfelel a jégtömlő vagy jégkockákkal töltött zacskó alkalmazása. A jeget azonban sose helyezze közvetlenül a bőrére, mert helyi fagyási sérüléseket okozhat.

Kompresszió: Amennyiben van rá lehetőség, már a sérülés helyszínén szorító kötést kell helyezni a sérült területre, ami stabilizálja és kíméli az érintett izmot. Figyeljen oda arra, hogy a szorító kötés ne legyen túl szoros, különben az erek és idegek sérülhetnek.

Ajánlott a hűtés és szorító kötés együttes alkalmazása. Ebben az esetben is érvényes a ne túl hideget és ne túl szorosan szabály!

Felpolcolás: ha a sérült lábat vagy kart magasra helyezi, kevesebb vér folyik az érintett izomba, így enyhíthető a feszítő érzés, a fájdalom és a duzzanat.

Csak rövid ideig és ne túl forró vízzel zuhanyozzon! Amíg nem derül ki egyértelműen, hogy izomhúzódásról vagy izomrostszakadásról van-e szó, zuhanyozás közben is viselni kell a szorító kötést!

Az izomhúzódás okozta fájdalom gyógyszeres csillapítása: az izomhúzódás nagyon fájdalmas, ezért beszélje meg orvosával, hogy szükség esetén milyen fájdalomcsillapító gyógyszert vehet be. Például az ibuprofen vagy diclofenac hatóanyagú szerek csökkentik a fájdalmat és meggátolják a gyulladást.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.