Menü

Az 5 legerősebb étvágycsökkentő módszer

A fogyókúra során komoly problémát jelenthet, ha folyamatos éhség gyötör, hiszen ez előbb vagy utóbb ahhoz vezet, hogy eltérj az étrendedtől, ami így nagyban csökkenti a diéta hatékonyságát. Nemcsak az étvágyat elnyomó táplálkozás kiegészítők jelenthetnek azonban megoldást, de néhány egyszerű változtatás is segíthet, hogy ellenállj a kísértésnek.

Töltsd fel az étrendedet rengeteg fehérjével, sőt, már a napot is indítsd egy proteinben gazdag reggelivel. Jó választás például a tojás vagy a natúr joghurt, hiszen ezek fehérjéi ellátnak energiával, hosszabban laktatnak, mint a szénhidrátok, segítik mozgás mellett az izmok épülését, és ráveszik a szervezetedet, hogy zsírt használjon fel.

A rostban gazdag ételek remekül csökkentik az étvágyat. A rostok ugyanis csak nagyon kevés kalóriát biztosítanak, lassan dolgozza fel őket a szervezet, és ha vizet fogyasztasz utánuk, akkor még meg is dagadnak, így kellemes teltségérzetet biztosítanak hosszan. A kalóriaszegény táplálékok közül kiemelkedő a zellerszár, míg kollagént az avokádó, a káposzta, a piros gyümölcsök és az olajbogyó tartalmaz sokat.

A vízfogyasztás fontosságát a diéta alatt nem lehet eléggé hangsúlyozni. A folyadékpótlás nemcsak az anyagcserét tartja pörgésben, de a gyomornak is teltséget ad, sőt, elkerülheted vele az olyan helyzeteket, amikor a tested a szomjúságot keveri össze az éhséggel. A víz bevitele során a legfontosabb, hogy a szükséges mennyiséget - két és fél-három litert - jól elosztva, poharanként vidd be, így egyenletesen biztosított az ital étvágycsökkentő hatása.

A fűszerek között is akad olyan, ami csökkenti az éhséget. Jó példa erre a fahéj, melyből finom teát készíthetsz. Ugyancsak érdemes az ételeket csípős ízekkel fűszerezni, hiszen ez is segít a zsírégetésben, míg a menta aromája az egyik legerősebb étvágycsökkentő íz, így a rágógumi, az étkezések utáni fogmosás vagy a mentás fűszerezés is nagyon erősen ajánlott.

A spenót speciális összetevői csökkentik az éhségérzetet, ugyanis tilakoidot tartalmaz, ami jó hatással van az emésztőrendszerre, és növeli a teltség érzését. A zöld levelekben található magnézium, kalcium és foszfor pedig segíti a fogyókúra alatt az ásványi anyagok pótlását.

A fokhagyma nemcsak az epe, hanem a máj működését is serkenti. A gyógynövényként is számontartott kéntartalmú fűszerzöldség felpörgeti az emésztést és erősíti az immunrendszert.

Nagyon sokszor a fokozott étvágy hátterében tápanyag hiány áll. Különösen igaz ez azokra, akik össze-vissza esznek, készételeket fogyasztanak, kerülik a zöldség és gyümölcsfogyasztást. Bizony ilyenkor csökken a szervezet vitamin, ásványi anyag, aminosav, enzim, fehérje és rostszükséglete, melyeket a mindennapi biokémiájához használna fel.

Ha naponta 5-6 alkalommal eszel, de egyszerre nem többet, mint az ökölbe szorított kézfejed, egyenletes vércukorszintről gondoskodsz, ami csökkenti az étvágyat. A napi többszöri étkezés az anyagcserét is kedvezően befolyásolja, mert tehermentesíti az emésztőrendszert, és az emésztésben szerepet vállaló májat.

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.