Menü

Ez a vonat már célba is ért

A Japán kultúráról már rengeteg film született, a felkelő Nap országa mindig jó alapanyag egy akciófilmhez. Brad Pitt pedig A gyilkos járatban próbára is teszi magát, több karakterrel együttesen, azonban képes-e a japán expressz gyorsaságával, precizitásával és kényelmével is felvenni a versenyt, és egy legalább annyira jó filmet elvinni a hátán, mint a híres japán precizitás?

A film alaptörténete szerint a Tokióból-Kiotóba tartó szuperexpresszre (szinte) egyszerre száll fel egy rakat bérgyilkos. Látszólag mindnyájuknak más-más a feladata és célpontja, de hamarosan rádöbbennek, hogy a küldetésük azonos, amely röviden egy táskát jelent. A társaságból kilóg Katicabogár (Brad Pitt), az önértékelési problémákkal küzdő fejvadász, aki amúgy is csak helyettesítésre ugrott be az utolsó pillanatban, hogy aztán végül kulcsfigurává váljon az egész csatározásban.

Látványos és véres, de ritka

Mióta a John Wick széria meghódította az akciófilmes világot, azóta bárki aki egyértelműen “18+-os akciófilmet” akar rendezni, annak elő kell rukkolni valamilyen drámai történettel, és koreográfiával is, amelyet A gyilkos járat meglepően jól csinál.

A film rendezője David Leitch, akinek a munkája egyértelműen érződik a filmen. Ennek megfelelően A gyilkos járat tele van hidegvérrel előadott, erőszakos jelenetekkel, plusz a sztorija mögé egy már-már fantasybe illően misztikus bűnszervezet-rendszert építettek, amelynek a jelentősége csak a film végén derül ki.

A történetben minden karakternek megvan a maga mondanivalója, és a mögöttes érzelmi vonulata is, ez segít az alapvetően nagyon elcsépelt alapsztorin. A Brad Pitt által játszott Katicabogár különösen kiemelkedik a többi szereplő közül, de jó karakter a Joey King által megformált Prince is, aki egyértelműen előbbre viszi a filmet a kissé elmebeteg karakterével. A sztori unalmasságát még az is fokozza, hogy elég lassan vezeti fel a szereplőket a film és sokáig nem értjük, hogy merre is akar kifutni a történet. A történet megértésében pedig egyértelműen segítenek a flashback-ek, amelyekről sokat nem mondanék, egyértelműen jó rendezői meglátás is volt.

Nekem különösen tetszett, hogy a film túlnyomó része kimondottan a vonaton játszódik, ami érdekesebbé teszi az alapkoncepciót és a sztorit is. Az akciójelenetek pedig szórványosak a filmben, viszont akkor viccesek és egyben véresek is, ami sokszor már valamilyen groteszk akcióvígjátékra hasonlít. A film első részében sokszor előjönnek különböző erőltetett, vicces párbeszédek, amelyeket nem feltétlenül neveznék negatívumnak, de ezeket nézőként is kellemetlen sokszor nézni. Negatívum viszont, hogy a japán kultúra és a japán emberek személyisége csak sztereotipikus hátteret ad, de a film valószínűleg nem is akart ennél többet.

Ezerszínű színvilág és remek látvány

A film képi és nagyrészt zenei megvalósításáért Jonathan Sela volt a felelős, aki már az Atomszőkében is dolgozott együtt Leitch-hel. A látvány egyértelműen jó, a fényképezés és a sokszor már-már erőszakosan közelről vett karakterek jól adják vissza a film hangulatát. A film színvilága és folyamatos neonfényei is remek hátteret adnak a sztorinak. Ráadásul tele van a 90-es évek slágereivel is amelyek, mint például a Stayin’ Alive vagy a Sweet Thang megmosolyogtatják a nézőt.

David Leitch összességében azt csinálta, amit már korábban is, egy pörgős, kaotikus, viszont mégis lassabban épülő sok helyen véres akciófilmet, amelynek ezáltal van lelke és története is, ráadásul a karaktereknek vannak egyéni céljaik, hátterük és motivációjuk is, amelyeket a poénok és a sokszor humoros kivitelezés még inkább felnagyít. Viszont meg kell említeni, hogy a 18+-os karika egyértelműen jogos, mivel a történet véres és nyers, de az erőszakot legtöbbször karikatúraszerűen ábrázolja a film. Összességében Leitch egy nagyon jó filmet rendezett, amiben Brad Pitt voltaképpen halhatatlan, egyszer mindenképp érdemes megnézni, mert emlékezetes és szórakoztató, a maga kisebb hibáival is.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.