Menü

A zsírégetés folyamata

Nem véletlen mondják, hogy a nyári bikini-testért már jóval korábban, télen el kell kezdeni dolgozni. A zsírégetés folyamata lassú és sajnos tenni is kell érte sokat, hiszen magától nem indul be és nem elegendő a kalóriákat számolni, hiszen a zsírégetés és az izomépítés biológiai folyamata ennél jóval bonyolultabb.

De mi lesz a zsírsejtekkel? Hová tűnnek? A súlycsökkenés és a zsírégetés miben különbözik? Hogyan tudunk kifejezetten a zsírszövetből leadni? Most összefoglaljuk, mit érdemes tudni, ha ilyen célokat tűztünk ki magunk elé.

A zsírszövet alapvetően hasznos és okkal létezik testünkben. Elsősorban jó hőszigetelő tulajdonságú, másrészt védelmi funkciót is ellát, valamint ez a szervezetünk energiaraktára. Ezen kívül pedig elengedhetetlen az idegrendszer és a hormonháztartás megfelelő működéséhez is, tehát bármennyire is küzdünk ellene, nem az a cél, hogy eltüntessük, hanem hogy egészséges szintre hozzuk.

Megkülönböztetünk sárga- és barna zsírszövetet. A sárga zsírszövet gömbölyű zsírcseppekből áll, ezek raktározzák a felesleges energiát. A barna zsírszövet jellemzően a téli álmot alvó állatoknál van jelen, a bőr alatt húzódik és hőtermelés a feladata a kalóriák elégetésével.

Sokan összemossák a súlyvesztéssel a zsírégetést, pedig a két dolog között nem megfordítható az ok-okozati irány. A zsírégetés egy olyan folyamat, ami végül súlyvesztéshez vezet, ám ez fordítva nem igaz. A súlyvesztéstől nem lesz rajtunk kevesebb a zsír, hiszen ehhez nyúl a szervezet legutoljára, ha energiára van szüksége.

Ha edzünk vagy valamilyen testmozgást végzünk, valóban nyerhet energiát a testünk a zsírsejtekből, ám ez a folyamat nem azonnal, hanem csak bizonyos idő után indul be, viszont megnyugtató tény, hogy a zsírégetés a regenerálódás, azaz a pihenés alatt is folytatódik, ha megfelelő mennyiségű testmozgást végzünk. Ez hogyan lehetséges? Azt talán mindenki tudja, hogy az edzés alatt megdolgoztatott izomrostok roncsolódnak, nyúlnak, majd a regenerálódási fázis alatt épülnek és fejlődnek.

Ehhez az épüléshez energia kell, amit a test a zsírsejtekből nyer. Edzés alatt, mivel gyorsan van szükség az energiára, eleinte a szénhidrátokból fogja kinyerni a szervezet, ezért van szükség hosszabb ideig tartó edzésre. Az viszont fontos, hogy a zsírsejtek maguk nem tűnnek el, csak a bennük található zsír, magyarul kisebbek lesznek, de sajnos ugyanúgy ott maradnak. Jó hír, hogy nagyjából adott zsírsejtszámmal születünk és amikor hízunk, mindössze ezek mérete nő, nem a számuk, de ez a fogyásra is érvényes, azonban nekünk éppen ez a célunk: minél kisebbre zsugorítani a zsírsejteket.

Természetesen figyelembe kell vennünk az adott korra és nemre jellemző egészséges testzsírszázalékot, mivel ez alatt már éppolyan egészségtelenek lehetünk, mint túlsúlyosan. Tulajdonképpen a zsírégetés alapja a sokszor emlegetett kalóriahiány, ám nem pusztán a számok határozzák meg a diétánk sikerességét. Bár szükséges a kalóriadeficit a fogyáshoz, önmagában nem okoz majd zsírveszteséget, mivel testmozgás híján – sőt, alacsony intenzitású, rövid időtartalmú edzés során is – csak az izomszövetünkből fedezi majd a szükséges energiát a testünk, ami bár a mérlegen jól mutat, a zsírégetés szempontjából hasztalan.

Ahhoz, hogy megfelelően beinduljon a zsírégetés a szervezetünkben, három dolog elengedhetetlen. Megfelelő mennyiségű kalóriát kell bevinnünk, így elkerülve az anyagcsere lelassulását, ami akár hízáshoz is vezethet. Elegendő mennyiségű fehérjét is be kell vinnünk, hogy az izomszövet épüljön, ne pedig feleméssze a deficit. Végül pedig rendszeres és legalább 1 órás testmozgás is szükséges ahhoz, hogy a testünk a könnyen és gyorsan elérhető szénhidrátok után a zsírszövethez is nyúljon energiaszerzés céljából, majd a mozgás utáni regenerálódási fázis alatt az izomépítéshez is innen nyerjen energiát.

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?