Menü

A baráti kerti parti és annak szabályai

A nyár utolsó hónapját nyomjuk, nem mindenki jut el nyaralni, így maradnak a baráti összejövetelek, kerti partik, de érdemes pár dologra odafigyelni, ha bulit szervezünk.

Mi fiatalok vagyunk, még csak a harmincas éveink közepén járunk, és bár gyerekeink vannak, rögtön három is, mégis igyekszünk a barátainkkal is időt tölteni, kicsit magunknak is élni, akkor is, ha a gyerekek az elsők.

Szerencsések közé tartozunk, mert kisvárosi kertes házban élünk, így adott, hogy a kertben, udvaron is jól érezzük magunkat. Van egy medencénk legfőképp a gyerekek számára, mellette egy trambulin, gyorsan elpakolható focikapu, és itt jön a számunkra, felnőtteknek kialakított részleg, a kerti tűzrakó egy kis cseresznyefa árnyékában. Ez a mi közösségi színterünk, ha úgy tetszik. Mivel nem nagyvárosi életet élünk, így télen disznót vágunk, a saját magunk által elrakott húst esszük jóformán. Ezáltal mindig van egy kis csomag, amit egy bográcsba dobva felrakhatunk pörköltnek. Ilyenkor összecsődül a társaság, gyerekek és indul a buli.

Itt jön az a dolog, amiről viszont sokan megfeledkeznek, mi pedig nagyon odafigyelünk rá, hogy ezen a világon nem csak mi élünk, hanem van egy környezetünk is. Mint említettem, kertes ház, így sejthető, hogy a körülöttünk lakók sem "galambducban" (emeletes ház) élnek, de ha így is lenne, akkor is oda kell figyelni arra, hogy a mi bulink nem az ő szórakozásuk, és bizony oltári zavaró lehet a mi hangoskodásunk.

A környezetünkben sok a kisgyerek és az idős ember is. Amikor nagyobb összejövetelt tervezünk, vannak szabályok, amiket illik betartani. Kedves dolog, ha szólunk előre, hogy bocsi, de itt bizony hangerő lesz. Egyrészt kedvesen hat, másrészt esetleg felkészülnek, sokkal türelmesebb lesz mindenki velünk. Észben kell tartani, hogy oké, hogy nyáron sokáig világos van, de pici gyerekek körében a nyolc óra bizony alvás időt jelent, szóval tessék lejjebb venni a zenéből és szólni a társaságnak, hogy lehet kiabálás nélkül is jót beszélgetni. Kisgyerekes szülőként tudom, hogy mennyire rossz, ha éjjel tizenegykor még durvul a társaság.

A tűzrakó körül legyen víz, kannában, vagy slag, mivel egyre jobban sivatagosodunk, egyre szárazabb minden, könnyen lángra kap bármi, akár csak egy kis parázs kiugrik és meggyulladhat a száraz fű is. A rendezvény végén mindenképp alaposan oltsuk el a tüzet. A gyerekekre is figyeljünk, szaladgálnak, nem figyelnek, és amúgy is szeretnek a tűzzel is játszani.

Sokan nem gondolnak a rovarokra, hiszen "majd a füst miatt nem jönnek", de a tévhit ellenére a szúnyogok, darazsak és hangyák is imádnak a tűz körül ólálkodni. A hangya észrevétlenül mászik fel a lábunkon fenve fogát a leeső finom morzsákra, jobb, ha zárt cipőt veszünk, ezzel nehezítjük a dolgukat. Ugyanitt a lefekvés előtti zuhany fontos momentumának kell lennie testünk ellenőrzése kullancs ügyileg. Igen, zárt kertben, ápolt gyep mellett is tolakodnak.

Gyerekekkel együtt töltött idő esetében fontos figyelembe venni, hogy ilyenkor a lurkók könnyen felpörögnek, nagyobb a balesetveszély, őrülten rohangálnak, többen másznak a trambulinokba, mint kéne, sokszor arról is megfeledkeznek, hogy nem fogyasztottak elég folyadékot, vagy a tűző napon ugrálnak hosszabb ideig. Néha tereljük őket árnyékba és gondoskodjunk egy kis víz fogyasztásról, naptej utánkenegetésről.

Pompás délutánokat és estéket költhetünk el jó társaságban, szinte mozdulni sem kell, és mindenki jól érezheti magát nem csak a társaságunkban, hanem a szomszédságban is, ha betartunk néhány veszély megelőző- és illemszabályt.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.