Menü

A raclette sajt készítésének titkai

A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal.

A szüretelők igencsak vágytak a melegre, az elvégzett munka után a szőlővesszőből tüzet raktak, a magukkal vitt sajtot pedig kés hegyére tűzték és a parázs fölé tartották. A megolvadt sajtott hosszú kenyérkaréjra folyatták, a kenyeret körbeadták. Így kívül-belül felmelegedtek. És közben „feltalálták” a raclette-et.

1. Hagyományos raclette
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kisszemű burgonya, 80 dkg kemény sajt (raclette sajt), csemegeuborka, gyöngyhagyma
Előkészítés: Főzzük meg héjában a megmosott, megsikált burgonyát. Ha kész, tegyük szalvétával bélelt kosárba. Szeleteljük fel a sajtot fél centi vastagra, és vágjuk akkorára, mint a Raclette sütőtálkái. Az uborkát és a gyöngyhagymát tegyük tálkákba, készítsünk elő sót, borsot, pirospaprikát. Most már minden kész, jöhetnek a vendégek!

2. Raclette Williams
Hozzávalók: Néhány körte – ha lehet Vilmos típusú -, toast-kenyér, kevés vaj, sajt, esetleg dió
Előkészítés: A sajtot szeleteljük fel vékonyan, majd vágjuk akkora darabokra, mint a Raclette sütőtálkái. Készítsük a hozzávalókat az asztalra.
Elkészítés: Pirítsuk meg a kenyérszeleteket a Raclette-sütő tetején, vajazzuk meg vékonyan, helyezzünk rá néhány szelet körtét, végül egy szelet sajtot. Süssük meg az egészet, szórjuk meg egy kevés dióval, és hmmmm, együk meg!

3. Raclette Mexicana
Hozzávalók: 1 doboz kukorica, 20 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, kevés vaj, oregano, só, 25-30 dkg sajt, bors
Elõkészítése: Tisztítsuk meg a zöldbabot, vágjuk 2 centis darabokra, és fõzzük meg. Szûrjük le a babot és a kukoricát, öblítsük le hideg vízzel. Olvasszunk meg egy diónyi vajat, majd a vékonyan felszeletelt hagymát futtasuk meg rajta, adjuk hozzá a babot és a kukoricát. Sózzuk, borsozzuk. Az elkészült zöldséget készítsük az asztalra a vékonyan felszeletelt sajttal együtt.
Elkészítés: Minden sütőtálkába szedjünk egy kevés zöldséget, majd tegyünk rá egy szelet sajtot, szórjuk meg egy csipet oregano-val, és süssük meg.

4. Raclette Sweet Honey
Hozzávalók: 30 dkg vékonyan szeletelt sonka, 2 evőkanál magos mustár, 1 evőkanál méz, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 15 dkg málna, 25-30 dkg sajt
Előkészítése: Vágjuk fel a sonkát vékony csíkokra, keverjük hozzá a mustárt, a mézet, az összezúzott fokhagymát és a felkockázott zöldpaprikát, és hagyjuk pihenni fél órát. Szeleteljük fel a sajtot. Készítsük a hozzávalókat az asztalra.
Minden sütőtálkába tegyünk egy kanál sonkás-fűszeres keveréket, majd borítsuk be egy szelet sajttal és süssük meg.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!