Menü

Dolgok, amik megerősítik a szerelmet

Ne akarjuk megváltoztatni a párunkat - szól a pszichológus első tanácsa, arra, hogyan erősíthetjük meg párkapcsolatunkat. Semmire sincs garancia, ám ha megfogadjuk a további négy javaslatot, nem valószínű, hogy nagyon melléfogunk.

A kommunikáció fontosságát a párkapcsolatban nem győzik hangsúlyozni a pszichológusok. Természetesen akkor sem biztos semmi a szerelemben, ha a felek minden nap mondanak egymásnak valami szépet, ám az alábbi öt jó tanácsot megfogadva jobb eséllyel marad meg a meghittség és szerelem a kapcsolatunkban.

Értékeljük, amink van
Mindig jó, ha abból indulunk ki, hogy értékeljük a másik embert. Könnyű arra koncentrálni, mi hiányzik. Ezért mindig azt tanácsolom, gondolkodjunk inkább azon, mi az, amit értékelek a másik emberben a hétköznapok szintjén. Keressünk minden nap egy ilyen dolgot, és mondjunk is el a másiknak. Ez bármi lehet: egy cselekedet, egy apró változtatás a külsején vagy egy megjegyzés. Ha aktívan keressük a másik emberben az értékes dolgokat, az segít a párunknak, hogy értékesnek érezze magát. Ha pedig a párunk tudja, mi az, amit szeretünk benne, lehet, hogy gyakrabban is megteszi.

Ne akarjuk megváltoztatni a másikat

Mi választottuk a párunkat, aki már akkor is azokkal a tulajdonságokkal rendelkezett, amikkel megismertük, mint most. Nincs jogunk megváltoztatni egy másik embert. Ez a legkisebb dolgokra is igaz a szakember szerint. Nagyon fontos a kettesben töltött idő, ám hagynunk kell teret a másik embernek arra is, hogy a barátaival és a saját hobbijaival foglalkozzon. Ha arra kényszerítjük a másik embert, hogy felhagyjon azokkal a dolgokkal, amik azzá teszik őt, aki, többé már nem lesz az a személy, akibe beleszerettünk.

Hozzuk rendbe a kommunikációt
Ez azzal kezdődik, hogy tisztába jövünk a saját érzelmeinkkel, különben nem leszünk képesek elmondani, mi az, amire szükségünk van és amit várunk a másiktól. A jó kommunikáció és az érzelmi közelség kéz a kézben járnak, ez vezethet a teljesség, megértés, bizalom és biztonság érzéséhez. Az ember gyakran mond olyat a párjának, ami túl keményen hangzik, pedig nem így szánta.

Éreztessük a szeretetet
Vannak, akik a párjuk cselekedetei alapján érzik a másik ember szerelmét. Ez bármi lehet attól kezdve, hogy ágyba viszik a reggelit vagy segítenek a számítógép megjavításában nekik. Másoknak a szóbeli megerősítés vagy a fizikai kontaktus a legfontosabb bizonyíték arra, hogy a párjuk szereti őket. Lehet, hogy minőségi együtt töltött időre, teljes figyelemre vagy ajándékokra van szüksége a párunknak.

Ha a párunk számára az lenne igazán értékes, ha nyilvános helyen kézen fogva sétálnánk, és csupán szavakkal mondjuk, hogy szeretjük, ám nem teszünk semmilyen fizikai gesztust, nem érzi majd, hogy valóban őszinte a szerelmünk. Ismerjük meg, mi az, amire a párunk valóban vágyik, mi a fontos számára, és az ő szeretetnyelvén mutassuk ki az érzelmeinket felé.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?